Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pojišťovny hlásí po řádění silného větru škody za desítky milionů

Sledujeme online   14:10
Pojišťovny mají po víkendovém řádění silného větru nahlášeny tisíce škod v odhadovaném objemu desítek milionů korun. Živel tentokrát řádil na téměř celém území České republiky. Nejčastěji jde o zdevastované střešní krytiny, spadlé stromy na domy, auta a kůlny, popadané ploty a rozbité skleníky.

Česká pojišťovna má k dnešnímu poledni nahlášeno 1200 škod za téměř 30 milionů korun. Jde zejména o škody na střešních krytinách. Typickými škodami jsou také ty, které vzniknou v důsledku pádu stromů či větví na stavby či na automobily. Nejvíce klienti hlásí škody z Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje. 

Počet škod poroste s tím, jak lidé postupně začínají sčítat škody a kontaktovat pojišťovnu. „Posílili jsme týmy telefonních operátorů, v terénu jsou již naši mobilní technici, dělají prohlídky na místě škod,“ sdělila mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Kooperativě klienti k poledni nahlásili 770 škod na budovách a domácnostech za asi 20 milionů Kč. „Hlavní nápor dotazů a hlášení škod dnes nesli operátoři na call centru, celkem za dnešní dopoledne vyřídili přes 1400 hovorů,“ uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Škody klienti podle něj hlásí prakticky z celé ČR. Největší škodu, za 500.000 Kč, zatím firma eviduje v Ústí nad Labem, kde vítr poškodil střechu bytového domu.

Provoz Klientského centra Allianz se během pondělního dopoledne zvýšil o více než 600 procent. „Nárůst škod zaznamenala pojišťovna také v pojištění aut. Místo standardních bouraček se po víkendu věnují především poškozeným vozidlům, na která spadly v lepším případě jenom větve, v horším celé stromy. V návaznosti na nedělní vichřici kontaktovalo Allianz pojišťovnu jenom za pondělní dopoledne přes 500 klientů, kteří oznámili škodu za několik desítek milionů korun,“ upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Česká podnikatelská pojišťovna aktuálně eviduje přes 200 škod z pojištění majetku. „Již o víkendu jsme přijali mimořádná opatření pro zabezpečení bezproblémového provozu klientské linky, pondělní směny byly posíleny, veškeré operátorské kapacity byly nasměrovány k odbavení volajících klientů,“ uvedla mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata nejhorší situaci očekává v jižních, západních a středních Čechách. V těchto regionech zaznamenala pojišťovna zatím do 300 škod, pesimistický odhad je až tisícovka.

Vichřice za uplynulé dny zatím klientům Generali napáchala škody v 68 případech, jejich předpokládaná výše je 3,2 milionu korun. Silný vítr škodil plošně, nejvíce případů řeší v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji. Očekává se ale, že počet hlášení bude dál přibývat napříč republikou.

 Likvidátoři AXA pojišťovny odhadují, že účet silného větru bude v milionech korun. Jen během dnešního dopoledne zaregistrovali na 80 škod. Mezi škodami na nemovitostech převládají rozbitá okna a poškozené střechy. „Výjimkou ale nejsou poškozené televizní a satelitní antény včetně těch pro bezdrátové připojení k internetu,“ dodal mluvčí AXA Jiří Cívka.

V Královehradeckém kraji uvedl vítr do pohotovosti hasiče. Ti měli od nedělního večera do pondělního odpoledne na starost zhruba 300 událostí. Běžný denní průměr přitom činí 20 událostí v celém kraji. Energetici v kraji kvůli velkému množství poruch vyhlásili, stejně jako v jiných krajích, kalamitní stav.

Na většině poškozených míst se teprve opravuje, circa desetina poškozených by měla mít elektřinu ještě dnes odpoledne. Bez proudu je tak v kraji stále asi 2000 domácností. Uvedly to mluvčí hasičů a energetiků Martina Götzová a Šárka Lapáčková Beránková.

Nejčastěji hasiči odstraňovali popadané stromy ze silnic. V Hradci Králové v ulici Na Biřičce dvě osobní auta narazila do spadlého vzrostlého stromu. Nehody se obešly bez zranění. V několika případech také spadly stromy na auta, například v Úlibicích a v Hořicích na Jičínsku.

V Moravskoslezském kraji hasiči vyjížděli k více než pěti stovkám událostí. Podle energetiků bylo v pondělí okolo páté hodiny odpoledne bez dodávek téměř 400 domácností a firem.

Následky větru zablokovaly i železniční dopravu. Ta byla brzo ráno v kraji zastavena na několika místech. Vlaky nejezdily v úsecích Třebovice - Děhylov, Třemešná ve Slezsku - Osoblaha a z Valšova na Rýmařov a Hrubou Vodu. Ve většině případů cestující mohli využít autobusy. Na všech místech už byly překážky z trati odstraněny a provoz obnoven.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...