Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smíšená štafeta opět pro Francii. Puskarčíková dovezla Česko šesté

  21:50aktualizováno  18. února 0:45
Vládla v Pokljuce, vládne i v Soldier Hollow. Francouzská biatlonová reprezentace vyhrála také druhou smíšenou štafetu v této sezoně Světového poháru. Náročnou roli finišmanky zvládla Anais Chevalierová. Favorizované Norsko je třetí, zejména kvůli dvěma trestným chybám. Český kvartet (Šlesingr, Krčmář, Davidová, Puskarčíková) bere šesté místo.
ŠESTÍ. Biatlonistka Eva Puskarčíková přiváží českou smíšenou štafetu v Soldier...

ŠESTÍ. Biatlonistka Eva Puskarčíková přiváží českou smíšenou štafetu v Soldier Hollow do cíle na šestém místě. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Nejlepší střelba a výtečný běh. To byl (zdánlivě) jednoduchý recept na další francouzské vítězství ve smíšené štafetě. 

Čtveřice v složení Fillon Maillet, Desthieux, Aymonierová a Chevalierová dohromady potřebovala jen tři náhradní náboje. Na výborně připravených lyžích navrch podali všichni čtyři závodníci kvalitní výkon.

Největší favorité z Norska doplatili na ženskou část štafetového závodu. V Soldier Hollow po dvou úsecích jasně vedli, Johannes Thingnes Bö přivezl pro Eckhoffovou náskok 26 vteřin, jenže ani takový odstup před konkurencí nestačil. 

Smíšená štafeta

reportáž ze závodu

Eckhoffová i poté Röiselandová nezvládly střelbu vestoje a musely na jedno trestné kolo. Vynikající běžecké umění navzdory nepřesvědčivé práci s malorážkou zajistilo pro biatlonovou velmoc alespoň třetí příčku.

Druhé místo patří Německu. Vanessa Hinzová coby finišmanka vyrážela na trať jako první, nicméně pokaždé jednou dobíjela a neudržela se před Chevalierovou.

Živý los? Bomba

Jak se Krčmář kochal

Během závodu v Soldier Hollow biatlonisté viděli živého losa, což kvitoval třeba i Michal Krčmář. „Los je bomba, takhle zblízka jsem ho viděl poprvé. Je to pecka tady ta příroda."

Česká reprezentace se prakticky celý závod pohybovala poblíž stupňů vítězů, Šlesingr i Krčmář předávali čtvrtí, Davidová pátá, Puskarčíková se ale nakonec na posledním úseku propadla kvůli nepřesné střelbě na šestý flek.

Přitom právě zásahy do černého českou vlajku dlouho držely v popředí výsledkové listiny, vždyť první minela přišla až s 19. nábojem v hlavni. To když Krčmář zaváhal při stojce. I přes postupný propad je ale v táboře veselo, panuje spokojenost.

„Jsme spokojeni s šestým místem. Ten mix jednotlivců se nám tolik nepovedl, teď máme radost,“ hodnotil trenér Jiří Holubec pro Českou televizi. Ve smíšené štafetě dvojic byli Krupčík s Vítkovou až sedmnáctí. 

Jak se vše odehrálo

Šlesingrova rychlopalba. Byl schovaný v balíku biatlonistů, pak zazářil jako jiskra. Michal Šlesingr ulehl na stav číslo dvanáct a za 22 sekund vyčistil všechny terče (nikdo nebyl lepší). Pokračoval pátý, jen s třísekundovým odstupem na vedoucí Švédsko. A rychlý a neomylný byl zkušený borec také vestoje. „Ono jak nás přijíždí hodně, tak ty časy nejsou od rozhodčích odmáčknuté dobře,“ zavtipkoval, když hodnotil svou práci s malorážkou.

Christiansenova stíhačka. Šlesingr jel poté sám na třetím místě, devět sekund za vedoucím Lesserem z Německa a Fillonem Mailletem z Francie. Nedoběhl je, nemohl se s nimi měřit. Naopak se před něj dostal Nor Christiansen, vítěz pátečního sprintu. Christiansen na lyžích letěl a to předával ještě většímu machrovi - Bö byl připraven dostat severskou štafetu do čela. A brzy německo-francouzský tandem (Doll, Desthieux) skutečně dojel.

Krčmář na jistotu. Krčmář, poznamenán mizernou střelbou v sobotní stíhačce, vyrážel s mankem 24 sekund na špici závodu a při zastávkách před tribunami raději pálil opatrněji. „Bylo to pomalejší, ale bez rizika,“ popisoval. Dařilo se mu, poprvé minul až při čtvrté ráně vestoje, ležku zvládl čistě. V závěrečném běžeckém okruhu odrazil nápor Švýcara Wegera a předával čtvrtý Davidové. Tou dobou už byla přes minutu na trati Eckhoffová.

Náskok rozfofrován. Bö, který nepotřeboval jediný náboj navíc, ve třetím z dvou a půl kilometrových okruhů frnkl všem a pro Eckhoffovou vypracoval 26 sekund k dobru. Jenže blondýnka s culíky neměla svůj den. Na střelnici hned napoprvé třikrát dobíjela, čehož využila Aymonierová. Z podložky se zvedly současně a pokračovaly spolu. Poté přišla střelba pravdy. Francouzka i Norka byly nervózní, míjely a jedna šla na trestné kolo.

150 metrů navíc. Byla to Eckhoffová, Aymonierová pádila dál na prvním místě. Jen šest sekund po ní vyrážela ze stadionu do svého závěrečného dvoukilometrového okruhu Němka Hildebrandová. Norsko se propadlo na třetí pozici. A co česká reprezentace? Davidová po nule vleže při stojce dvakrát pálila mimo a ztratila kontakt se Švýcarkou Gasparinovou. Najednou byla s minutovým mankem pátá a hodně si to vyčítala.

Proč ta dobíjení? „Mrzí mě ty dvě, bylo to úplně zbytečný, protože jsem měla ideální podmínky,“ sypala si Davidová popel na hlavu. Na lyžích sice poté obstála a prakticky nic neztratila, Puskarčíkové ale stejně předala na pátém místě a daleko za Häckiovou ze Švýcarska. Vedlo Německo, Hildebrandová se činila, vymazala odstup od Aymonierové a Hinzové díky silnému závěru nabídla půlsekundový polštář.

Neminu. Nikdy. Titerný polštář byl rychle rozcupován, přičemž klíčové momenty se mezi Hinzovou a francouzskou finišmankou Chevalierovou odehrávaly na střelnici. Zatímco Němka pokaždé jednou dobíjela, Chevalierová zbělala všech deset terčů hned napoprvé a do posledního běžeckého kola vyrážela 27 sekund před svou konkurentkou. Norsko definitivně „odsoudila“ ke třetí příčce Röiselandová, to když běžela po stojce na 150 metrů navíc.

Pomalejší rozjezd. Puskarčíková na lyžích na hvězdy soupeřů nestačila. Rychle ztrácela a nedařilo se jí ani s malorážkou. Dvakrát pálila nepřesně vleže, pak stála na střelnici přes minutu, hlavně kvůli třem dobíjením (celkem český čtyřlístek spotřeboval osm náhradních nábojů). Byl z toho pád na šesté místo, za Švédsko. A tak už to zůstalo, sedmé Rusko nebylo s půlminutovým odstupem hrozbou.

Závody SP v biatlonu v Soldier Hollow (USA):

Smíšená štafeta:

1. Francie (Fillon-Maillet, Desthieux, Aymonierová, Chevalierová) 1:03:51,4 (0+3), 2. Německo (Lesser, Doll, Hildebrandová, Hinzová) -13,5 (0+6), 3. Norsko (Christiansen, J.T. Bö, Eckhoffová, Röiselandová) -1:02,2 (2+11), 4. Švýcarsko -1:31,2 (1+6), 5. Švédsko -1:59,7 (0+5), 6. ČR (Šlesingr, Krčmář, Davidová, Puskarčíková) -2:12,9 (0+8)

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sedmý zápas ve finále, co víc si přát? těší se na další bitvu kapitán Vrána

26. dubna 2024  21:36

Nekončíme! Jedeme dál! Třinečtí hokejisté ukázali, že stále ještě mají dost sil, aby se s...

Hokejisté uspěli v přípravě i popáté. Na Slovensku vyhráli 4:2, trefil se i Vrána

26. dubna 2024  16:20,  aktualizováno  21:35

Aktualizujeme Čeští hokejisté vyhráli i pátý přípravný duel před domácím MS. V Trenčíně zdolali domácí Slovensko...

Medaile po 20 letech. Judistka Zachová se stala první českou mistryní Evropy

26. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:30

Renata Zachová je mistryní Evropy v judu. Ve finále kategorie do 63 kilogramů porazila na ipon...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...