Nejlepším českým filmem loňského roku je podle kritiků Jan Palach

  • 134
Ceny české filmové kritiky za rok 2018 se předávaly v pražském Divadle Archa v přenosu ČT art. Z hlasování padesátky recenzentů vzešel jako vítězný film roku životopis Jan Palach, herecké ceny si odnesli Martin Huba a Jenovéfa Boková.

Výroční pocty rozdělili kritikové rovnoměrně. Cenu za nejlepší režii dostal Olmo Omerzu za road movie Všechno bude, odměněnou stejnou trofejí už na karlovarském festivalu.

Nejlepší scénář si připsali Lucie Bokšteflová a Tomáš Pavlíček za rodinnou tragikomedii Chata na prodej, již Pavlíček i režíroval.

Herec Martin Huba u kritiků vyhrál díky svému výkonu v roli prezidenta Masaryka ve filmu Hovory s TGM, herečka Jenovéfa Boková dostala cenu za hlavní postavu příliš poddajné dívky v prvotině Beaty Parkanové Chvilky.

Za audiovizuální počin roku označili kritici osobitou stylizaci snímku Jana Švankmajera Hmyz, objevem roku se stal Jakub Červenka, debutující režisér Hovorů s TGM. Nejlepší dokument Až přijde válka podává svědectví o slovenské domobraně.

Překvapení přinesla kategorie Mimo kino, ve které namísto favorizovaného televizního dramatu Dukla 61 zvítězil sportovní dokument Pásky z Nagana. Kritici už tradičně své hlasování jmenovitě zveřejňují na profesním webu filmovakritika.cz.