Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slevové portály se chtějí zaměřit na zážitky, cestování a potraviny

  5:00
Trh slevových portálů je mrtvý a dva největší hráči, co vydrželi, převlékají dres. Jednička na trhu Slevomat se chce profilovat jako zážitkový portál, kde si lze koupit nejen online pobyt, zájezd nebo masáž, ale chce začít více i s potravinami. Dvojka na trhu, Slevoking, orientující se také na cestování, se dokonce přejmenovává na Travelking.

Marie Havlíčková, ředitelka portálu Slevomat. | foto:  Michal Šula, MAFRA

„Trh slevových portálů pro nás vůbec není zajímavý, i když to zní absurdně, protože jsme byli první. Dnes vnímáme svou pozici jinde, zajímavý je pro nás trh tuzemského cestování, který má šestnáct miliard, trh gastra, masáží. To jsou všechno miliardové trhy, kde se snažíme uspět,“ popisuje nynější situaci Marie Havlíčková, dvaatřicetiletá šéfka Slevomatu, které ve firmě nikdo neřekne jinak než Maruška.

Marie Havlíčková přišla do čela Slevomatu v roce 2014 a od té doby se snaží změnit směr firmy, která stejně jako ostatní na trhu začínala jako portál hromadného nakupování. Neboli když se našel dostatečný počet lidí, co si koupil kupon na večeři v restauraci, dostal slevu. Slevové portály, co nic jiného nedělají, už však podle Havlíčkové nemají šanci.

Dnes se Slevomat snaží profilovat hlavně jako inspirační a zážitkový web, kde si lze koupit balíček v tuzemském či zahraničním hotelu, masáž nebo střihání vlasů, ale rozhlíží se i dalšími směry. Loni Slevomat spustil vlastní cestovku na exotické destinace a rozšířil nabídky pobytů v ­okolních státech hlavně díky svému majiteli, britské společnosti Secret Escapes. (čtěte Slevomat rozjel cestovku do exotiky)

Slevoking se zaměří na cestování

Podobným směrem jde i dvojka na trhu, společnost Slevoking. „Pokračujeme v nastaveném směru vzdalování se od slevových portálů, chceme být specialistou v online cestování. S rebrandingem, který proběhne na naše páté narozeniny nyní v dubnu, z trhu slevových portálů oficiálně vystoupíme,“ popisuje spolumajitel Slevokingu, nově Travelkingu, Peter Koša. „Uvědomili jsme si, že název Slevoking nás jednak nevystihuje a jednak je spíše překážkou dalšímu rozvoji,“ vysvětluje Koša. Cílem Travelkingu je být jedničkou v segmentu krátkých dovolených vlastní dopravou.

Naopak Slevomat měnit značku nechce. „Nemáme důvod to udělat. Značka je silná, má důvěru. Snažíme se transformaci dělat organicky, přes služby, ne přes název,“ vysvětluje Havlíčková.

Jedním z důvodů, proč se společnosti na novou cestu pustily, je i fakt, že trh hodně prořídl. Z původních až čtyř stovek slevových portálů jich zbylo jen pár, přičemž konec často nebyl bezbolestný. Jen v posledních měsících hlásily finanční problémy například portály Hyperslevy.cz nebo Pepa.cz.

„Několik neseriózních firem skončilo s velkými dluhy, poškodily desítky hotelů a tisíce zákazníků. Pro nás to má vždy hořkosladkou chuť. Na jedné straně část zákazníků zanevře na portály jako takové, na straně druhé se část zákazníků přesune k­ nám,“ uvádí Koša.

Změny potvrzuje i Matěj Dvorský řídící portál Skrz.cz, spadající pod stejnou mateřskou firmu jako Slevomat, který začínal jako agregátor slevových portálů. „Nabídky ze slevových portálů stále propagujeme a pořád tvoří významnou část našeho byznysu, ale čím dál tím více se už nějakou dobu zaměřujeme i na jiné typy partnerů. Naším hlavním cílem je cestování, takže spolupracujeme kromě prodejců pobytových balíčků s cestovními kancelářemi a­agenturami a ­rezervačními portály,“ popisuje Dvorský.

Podle Marie Havlíčkové už se jim změna směru osvědčila, protože loni měli 270 tisíc nových zákazníků. Slevomat pokročil i v tom, co hodně lidí vnímalo jako brzdu, a to, že si zákazník musel tisknout voucher, někam volat a rezervovat termín. Dnes už má podle Havlíčkové většina nabídek v cestování přímé rezervace. O ­totéž se pokouší i v lokálních službách, jako jsou zmíněné masáže nebo kadeřník.

Slevomat zavede dynamické ceny

Další změnou je úkrok od dosavadního modelu, kdy se zákazník musel přizpůsobovat a uvedené ceny třeba platily pro tři osoby od pondělí do čtvrtka a za dalších podobných podmínek. Nově by si měl podle Havlíčkové vybírat zákazník, kdy a kam chce. Jak to ale skloubit s tím, že slevy a nižší ceny jsou většinou jen na méně naplněné dny?

„Proto zavedeme ještě do letní sezony dynamické ceny. Mělo by to fungovat jako letenky, dnes bude jedna cena a zítra jiná, protože se změnila kapacita hotelu,“ popisuje šéfka Slevomatu. S blížící se sezonou a ubýváním kapacit půjdou ceny nahoru.

Další částí, kterou se šéfka Slevomatu snaží vyladit, je nabídka zboží na jejich webu. „Chceme být i u zboží v ­roli trendsetterů, jako je tomu třeba u zážitků,“ popisuje Havlíčková. Začali proto oživovat kategorii potravin, kde dosud byly k mání hlavně suché plody a takzvané superpotraviny. „Třeba jsme ukázali Čechům chia semínka, před dvěma lety jsme jich prodali asi dvanáct tun,“ vzpomíná Havlíčková. Nyní se ale chtějí zaměřit i na čerstvé, hlavně farmářské potraviny a vlastně trošku konkurovat i svému zakladateli Tomáši Čuprovi a jeho Rohlíku.

I přes to, že Slevomat už nechce být vnímán jako slevový portál, se slevami úplně nekončí. „Chceme, aby každá nabídka měla nějakou přidanou hodnotu a jednou z nich je sleva. Ale není to nejklíčovější věc,“ uzavírá ředitelka, která se kvůli tomu, aby lépe stíhala práci skloubit s­ půlroční dcerkou, přestěhovala za novým sídlem Slevomatu do Karlína.

VIDEO: Úžas, řev i pády z výšek. Vyzkoušeli jsme vodní zážitky, které nabízejí slevové portály:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. května 2024

Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou...

Mafie mění praktiky. Místo vražd páchá finanční delikty, škody jsou nedozírné

12. května 2024

Premium Časy se mění a italská mafie si dnes už jen zřídkakdy špiní ruce krví. Vydírání vyšlo z módy a...

Rovnostářské Švédsko překvapuje. Žije tam více miliardářů než v USA

12. května 2024

Vysoké daně a snaha o dosažení sociální rovnosti. Taková je dlouhodobá pověst Švédska, které se...

Je krásný, drahý a luxusní. Australskému bytu snů chybí už jen majitel

11. května 2024

Pro superluxusní byt v mrakodrapu One Barangaroo v hodnotě devadesáti milionů australských dolarů...

Prazdroj obrátil Proud. Experimentální značku nalepil na ležák pro mladé

11. května 2024

V roce 2020 spustil Plzeňský Prazdroj ve svém areálu nový experimentální minipivovar Proud zaměřený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Eurovize čeká vítěze. Nizozemského favorita vyloučili za „výhružný pohyb“

Aktualizujeme Ve švédském Malmö vrcholí bez české účasti písňová soutěž Eurovize, jejíž konání letos doprovázejí propalestinské...