Kameny místo betonu. Video naznačuje, proč se domy v Turecku tak snadno řítily

  • 106
Záběry, které zveřejnila agentura AP, odhalují jednu z možných příčin masivního sesuvu budov po ničivém zemětřesení v Turecku. Ukazují dům, jehož nosné sloupy byly pouze vycpané kamením, a nesplňovaly tak stavební předpisy. Podle odborníků se o problémech vědělo dlouho, řešení by však bylo nákladné časově i finančně, a proto ho úřady ignorovaly.

Zemětřesení o síle 7,8 v Turecku a Sýrii usmrtilo nejméně 45 tisíc lidí a poškodilo na 12 000 budov. Odborníci jsou přesvědčeni, že otřesy byly natolik smrtící i kvůli ignorování stavebních předpisů.

Turecké stavební normy berou hrozící zemětřesení v potaz, ale zřídkakdy jsou dodržovány. Odborníci se domnívají, že země v podstatě řadu let pokoušela osud nejen jejich porušováním, ale také podporováním realitního boomu v nyní postižených oblastech.

„Jedná se o katastrofu způsobenou nekvalitní výstavbou, nikoliv zemětřesením,“ řekl pro AP David Alexander, profesor havarijního plánování na University College London.

Sténají, ale pomoc nepřichází. Turecko cítí zlost k úřadům i stavitelům domů

Záběry zahraničních agentur odhalují nosné sloupy domů vycpané pouze kamením či nekvalitním betonem.

„Pokud je v tomto druhu budov poškozen jeden sloup nebo i více z nich, zatížení se přenese na ostatní sloupy. A to může způsobit kolaps zbývajících sloupů, je to nebezpečné,“ vysvětlit pro agenturu NPR jeden z inženýrů, který se nyní pohybuje napříč zničenými oblastmi jižního Turecka a ohledává stav domů.

Zemětřesení v Turecku a Sýrii

Kritice tak nyní čelí i „stavební amnestie“ tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana z roku 2019, díky níž místní úřady povolily pokračovat ve výstavbě budov po zaplacení pokuty, navzdory tomu, že při ní nalezly nedostatky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video