Šestnáctiletí v Británii ubodali transgender dívku, dostali doživotí

  • 108
Šestnáctiletá dívka a hoch dostali v pátek u soudu v britském Manchesteru doživotní tresty za brutální vraždu své vrstevnice Brianny Gheyové. Oba odsouzení mohou být propuštěni nejdříve po 22, respektive 20 letech. Podle agentury AFP je to na poměry rozsudků pro mladistvé velmi přísný trest.

V únoru 2023 šestnáctiletá Gheyová, která se otevřeně hlásila k transgender identitě, zemřela 28 ranami loveckým nožem do hlavy, krku, hrudníku a zad. Odsouzení ji napadli v parku ve Warringtonu nedaleko Liverpoolu, kam ji vylákali. Od pokračování v brutálním činu je vyrušil průchod lidí venčících psy. Případ vzbudil po celé Británii silné emoce.

„Oba jste se podíleli na brutální a plánované vraždě, která měla sadistický charakter a jejímž vedlejším motivem bylo nepřátelství vůči Brianně kvůli její transgenderové identitě. Vybrali jste si Briannu, protože jste si mysleli, že bude snadným cílem,“ uvedla soudkyně Amanda Yipová.

Po celou dobu procesu byla jména obou pachatelů utajovaná kvůli jejich nízkému věku. Poprvé je soudkyně zveřejnila při vyhlášení, přičemž o pachatelce prohlásila, že ji poháněla „silná touha zabíjet“. Podle svědků měla dívka seznam osob, které chtěla zavraždit, a Gheyová byla jednou z nich.

Byli byste pro zavedení doživotního trestu pro mladistvé v ČR?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 9. února 2024. Anketa je uzavřena.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video