Bouřící se vězni ve Venezuele založili požár, zemřelo sedmdesát lidí

  • 11
Nejméně 68 lidí zemřelo při požáru na policejním komisařství ve venezuelském městě Valencia. Mezi mrtvými jsou hlavně vězni. Podle generálního prokurátora se tak stalo během vězeňské vzpoury. Úřad vysokého komisaře OSN vyzval místní úřady, aby příčinu požáru co nejrychleji vyšetřily.

„Zatím nebyl vydán seznam obětí. Některá těla nebyla zatím identifikována kvůli značnému stupni ohoření,“ řekl místnímu deníku El Carabobeňo poslanec Juan Miguel Matheus. Podle něj zemřelo 68 zadržených a 10 žen, které byly v době neštěstí na návštěvě. Předtím uvedl generální prokurátor Tarek William Saab, že zemřelo 66 vězňů a dvě ženy, které tam v rámci návštěvy přespávaly.

Příčina neštěstí není zatím známá, podle místních médií oheň založili někteří zadržení ve snaze dostat se na svobodu. Generální prokurátor uvedl, že pověřil čtyři prokurátory objasněním toho, co se stalo. Desítky zadržovaných pravděpodobně zahynuly poté, co se nadýchaly kouře.

Před budovou se po tragédii shromáždily desítky lidí, kteří mají nebo měly v celách uvnitř komisařství své blízké. Někteří z nich se pokusili dostat se do budovy. V tom jim policie ale zabránila s použitím slzného plynu.

Vláda později v tiskovém prohlášení vyjádřila rodinám obětí soustrast a slíbila jim pomoc s pohřby jejich zemřelých příbuzných.

Cely jsou přeplněné na 400 procent

Podle nevládní organizace Okno ke svobodě (VAL) přispěly k tragédii podmínky na komisařství, které jsou ve Valencii stejně nevyhovující jako v ostatních částech země. 

„Na všech komisařstvích ve Venezuele jsou stejné nebo ještě horší podmínky, jsou přeplněná, je tam nedostatek jídla a šíří se tam nemoci,“ uvedl podle deníku El Nacional ředitel organizace zabývající se situací vězňů ve Venezuele Carlos Nieto.

Přeplněnost cel odhaduje VAL na 400 procent. Problémem bývá i snadná dostupnost drog a zbraní v celách, kterou umožňují mnohdy zkorumpovaní úředníci. Během loňského roku zemřelo podle VAL kvůli násilnostem, podvýživě či nemocem ve venezuelských celách 65 lidí. Vzpoury ve venezuelských věznicích jsou častým jevem, obvykle jde ale o boj skupin soupeřících o moc. 

Středeční požár ve Valencii je druhým nejtragičtějším neštěstím ve věznicích v zemi za poslední čtvrtstoletí. Nejvíce obětí (108) zemřelo při vzpouře a následném požáru ve věznici Sabaneta ve městě Maracaibo v lednu 1994.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video