Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Progresivní demokrati chtěli po Bidenovi, aby jednal s Ruskem. Dopis stáhli

  19:04aktualizováno  22:20
Třicet demokratů z progresivního křídla strany zveřejnilo dopis zaslaný americkému prezidentovi Joe Bidenovi, v němž ho žádají o hledání diplomatického řešení války na Ukrajině. Podle nich by měly USA s Ruskem zasednout k jednacímu stolu. Dopis byl sepsaný letos v červnu a zveřejněný nyní. Někteří podepsaní však s jeho zněním vzhledem k vývoji války nesouhlasí a proto jeho platnost odvolali.

Americký prezident Joe Biden (19. října 2022) | foto: AP

„Vzhledem k destrukci způsobené touto válkou na Ukrajině a světě, stejně jako k riziku katastrofické eskalace, věříme, že je v zájmu Ukrajiny, Spojených států a světa vyhnout se dlouhodobému konfliktu,“ napsali liberální demokraté v dopisu zaslaném prezidentovi.

„Z tohoto důvodu vás vyzýváme, abyste spojil vojenskou a ekonomickou podporu, kterou Spojené státy poskytly Ukrajině, s proaktivním diplomatickým tlakem, čímž zdvojnásobíte úsilí o nalezení realistického rámce pro příměří,“ uvedli.

„Neděláme si žádné iluze o obtížích spojených se zapojením Ruska vzhledem k jeho odporné a nezákonné invazi na Ukrajinu,“ stojí dále v dopisu. „Pokud existuje způsob, jak ukončit válku a zároveň zachovat svobodnou a nezávislou Ukrajinu, je odpovědností Ameriky využít všechny diplomatické cesty k podpoře takového řešení, které je přijatelné pro lid Ukrajiny.“

Demokraté nepřekládají žádný konkrétní plán diplomatického řešení, zmiňují možnost zmírnění sankcí uvalených USA vůči Rusku. „Vzhledem ke katastrofálním možnostem jaderné eskalace a chybné kalkulace, které se jen zvyšují, čím déle tato válka pokračuje, souhlasíme s vaším cílem vyhnout se přímému vojenskému konfliktu jako prvořadou národní bezpečnostní prioritou,“ dodávají.

Pramila Jayapalová, šéfka progresivní frakce Demokratické strany, poté uvedla, že dopis se svými stranickými kolegy stahuje. Vysvětlila, že text dopisu vznikl před několika měsíci, ale informace o něm se dostaly na veřejnost bez schválení. Televize CNN na svých internetových stránkách uvádí, že dopis v červnu podepsalo 30 liberálně orientovaných členů Demokratické strany a většina z nich nechtěla, aby informace o něm byly zveřejněny v těchto dnech. Někteří říkají, že nyní by dopis vzhledem k vývoji války nepodepsali.

Podle AP tento dopis mnoho demokratů rozčílil i vzhledem k tomu, že informace o něm vyšly najevo krátce před listopadovými doplňovacími volbami do Kongresu. AP podotýká, že tento incident ukazuje křehký vztah prezidenta Bidena s progresivním křídlem strany a vyvolává otázky ohledně jejich schopnosti spolupracovat nejen v otázkách financování pomoci Ukrajině.

USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc za zhruba 18 miliard korun

Biden dával opakovaně najevo, že nechce poslat na Ukrajinu americké vojáky ani učinit jiné kroky, které by ruský prezident Vladimir Putin mohl vnímat jako přímé vměšování USA do války. Zároveň ale USA zůstávají největším dodavatelem vojenské pomoci Ukrajině.

Nejvyšší američtí činitelé včetně samotného Bidena uvedli, že je na Ukrajincích, aby se rozhodli o tom, zda chtějí s Ruskem jednat. Zároveň dodali, že Kreml nevykazuje žádnou snahu zasednout ke stolu a účastnit se vážné a smysluplné diplomacie.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v reakci na dopis zopakoval, že konec války na Ukrajině závisí na Ukrajincích i šéfovi Kremlu. „Nebudeme vést rozhovory s ruským vedením bez zastoupení Ukrajinců,“ uvedl. „Všichni bychom si přáli, aby tato válka skončila dnes, a upřímně řečeno, mohla by skončit dnes, kdyby pan Putin udělal správnou věc a stáhl své vojáky,“ dodal.

Kirby demokratům poděkoval za starostlivost. „Pracovali jsme s členy Kongresu během celého tohoto procesu, zvláště když jsme potřebovali další finanční prostředky na podporu ukrajinských obranných potřeb. A bylo to provedeno v plné spolupráci a plné transparentnosti se členy Kongresu. A to je přesně způsob, jakým chce prezident pokračovat dál,“ doplnil.

Kritika z Demokratické strany

Pod žádost se podepsala taková prominentní jména progresivního křídla strany jako je čtveřice demokratických kongresmanek – Alexandria Ocasio-Cortezová, Ilhan Omarová, Ayanna Pressleyová a Rashida Tlaibová. Hlavní iniciátorkou dopisu byla Pramila Jayapalová, předsedkyně Kongresového progresivního výboru.

Pozice liberálních demokratů je minoritní. Mnozí z Demokratické strany se vůči dopisu vyslovili odmítavě. „Příliš brzké jednání s Putinem je morální a strategické nebezpečí. Riskuje to legitimizaci jeho zločinů a předání části Ukrajiny Rusku v dohodě, kterou Putin ani nedodrží,“ uvedl například senátor Chris Murphy.

Skepticismus vyjádřili i někteří představitelé progresivního křídla. „Způsob, jak ukončit válku? Vyhrajte to rychle. Jak se rychle vyhrává? Tím, že dávají Ukrajině zbraně k porážce Ruska,“ napsal demokratický kongresman Ruben Gallego na Twitteru.

30. září 2022

Republikáni v Kongresu hrozí

Doposud hlavní opozice proti americké podpoře Ukrajinců vycházela z takzvaného trumpovského křídla Republikánské strany. Jeho členové namítali, že válka je evropská záležitost a Washington by se měl soustředit na domácí problémy. Někteří se dříve vyjadřovali pochvalně o Putinovi, včetně samotného exprezidenta Donalda Trumpa.

Je to problém Evropy. U republikánů roste odpor k pomoci Ukrajině

Řada republikánů kritizovala své kolegy za nadbíhání ruské propagandě. „V konzervativním hnutí nemůže být místo pro omlouvače Putina. V tomto hnutí je prostor pouze pro zastánce svobody,“ uvedl Trumpův viceprezident Mike Pence.

I u tradičnějších republikánů se ale objevují náznaky, že Biden u nich nemůže počítat s automatickou podporou vojenské pomoci Ukrajině. Vůdce republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy prohlásil, že pokud v nadcházejících listopadových volbách do Kongresu získají republikáni většinu, nemusí prezident obdržet „bianko šek“.

Podle Colina Duecka z the American Enterprise Institute se McCarthy snaží uspokojit trumpovské křídlo, na celkovém kurzu Republikánské strany k Ukrajině se ale nic zřejmě nezmění. Průzkumy ukazují, že velká většina republikánských voličů podporuje posílání zbraní Ukrajincům.

Vůdce republikánů v Senátu Mitch McConnell, s kterým se McCarthy v mnoha věcech názorově rozchází, zdůrazňuje, že Bidenova administrativa musí dělat víc v poskytování pomoci Ukrajině, včetně zaslání zbraní dlouhého doletu.

21. září 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...