Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro Lavrova jsou Američané jako Hitler, viní je z hybridní války na Ukrajině

Sledujeme online   10:03aktualizováno  20:52
Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ve středu obvinil USA a evropské země, že na Ukrajině vedou válku proti Rusku. Konflikt ve východoevropské zemi je výsledkem amerických příprav na hybridní válku proti Moskvě, uvedl ministr zahraničí. Ukrajinská armáda ve středu uvedla, že Rusové se dál pokoušejí útočit na města Bachmut a Avdijivka, ale byli odraženi a utrpěli ztráty.

„USA prostřednictvím Ukrajiny vedou zástupnou válku proti naší zemi s jediným úkolem: konečné řešení ruské otázky,“ prohlásil Lavrov. Americké vedení přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi a francouzskému císaři Napoleonovi, kteří se kdysi také o podrobení Ruska pokusili.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby později na tiskovém brífinku přirovnání označil za „vskutku urážlivé“. „Je to téměř tak absurdní, že na to ani nemá smysl reagovat,“ dodal.

Lavrov na výroční tiskové konferenci také uvedl, že Kreml je připraven o konfliktu jednat a reagovat na jakékoliv seriózní návrhy.„Moskva ale ještě neviděla žádné vážné návrhy na mír na Ukrajině. Představy prezidenta Volodymyra Zelenského na toto téma jsou nepřijatelné,“ řekl.

Zabiják letadlovek. V Dnipru zabíjela raketa, kterou Ukrajina nesestřelí

Za „absurdní“ Lavrov označil desetibodový mírový plán, který ukrajinská hlava státu představila loni v listopadu. Hovoří se v něm o stažení ruských jednotek z celého ukrajinského území nebo o zřízení speciálního válečného tribunálu, který by soudil zločiny, jichž se Rusové na Ukrajině dopouštějí.

Lavrov rovněž znovu vyjádřil obavy o bezpečnost Ruska a vyzval NATO, aby z Ukrajiny a dalších zemí v blízkosti ruských hranic odstranilo svou „vojenskou infrastrukturu“. Aliance liance kvůli ruské invazi posílila obranu zejména v členských státech na svém východním křídle a žádost o členství loni v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině podaly Švédsko a Finsko.

Američané plánují zabít Putina, odvolává se Lavrov na „činitele Pentagonu“

„Pokud Švédsko a Finsko vstoupí do Aliance, Rusko podnikne adekvátní vojenská opatření,“ pohrozil šéf ruské diplomacie. Ten na konferenci, kde hodnotí výsledky ruské diplomacie v uplynulém roce, také prohlásil, že etničtí Rusové „čelí na Ukrajině ponížení“, což „nelze akceptovat“.

Lavrov také prohlásil, že vztahy Ruska se Západem „už nikdy nebudou stejné“, a naopak vyzdvihl vazby Moskvy na Peking, které podle něj nikdy nebyly silnější. Vztahy Ruska s Čínou mají pro Moskvu zásadní strategický význam, jelikož jeho invaze na Ukrajinu způsobila zpřetrhání ekonomických vazeb se západními zeměmi a vlnu sankcí, poznamenala agentura Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching ohlásili ještě před ruskou invazí na Ukrajinu v Pekingu uzavření rozsáhlého strategického partnerství zaměřeného na boj proti vlivu Spojených států. Uvedli, že jejich země nebudou mít „žádné ‚zakázané‘ oblasti spolupráce“.

Ruské útoky pokračují

Ukrajinský generální štáb ve středečním přehledu situace na bojišti uvedl, že Rusové se dál pokoušejí útočit na Bachmut a Avdijivku, ale byli odraženi a utrpěli ztráty. Během uplynulého dne ukrajinští obránci podle něj zneškodnili 820 ruských vojáků, devět tanků a deset obrněných vozidel.

Rusko od začátku války před téměř 11 měsíci ztratilo 117 770 vojáků, odhaduje ukrajinské velení. Tvrzení stran válečného konfliktu nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Válka na Ukrajině

Ukrajinské velení se zmiňuje o odražení ruského útoku u osady Sil (rusky Sol), která je součástí Soledaru a ve které se nachází železniční nádraží, a také o ruském ostřelování Soledaru. Tvrdí, že ukrajinská protiletecká obrana „v oblasti Soledaru“ sestřelila ruský bitevní letoun Su-25.

Ruské ministerstvo obrany v pátek ohlásilo dobytí Soledaru, ale Kyjev nadále hlásil pokračující boje o toto město severovýchodně od Bachmutu.

Britská vojenská rozvědka v pravidelném přehledu uvádí, že se ukrajinské síly „s velkou pravděpodobností“ do konce pondělka 16. ledna stáhly ze Soledaru na novou, více na západ položenou obrannou linii. Ruský postup na Soledar byl hlavně dílem žoldnéřů z Vagnerova sukupení a byl podpůrnou operací s cílem umožnit obklíčit větší město Bachmut.

Nyní je jedna ze dvou hlavních ukrajinských zásobovacích tras do Bachmutu pod rostoucím tlakem Rusů. Snímky ukazují, že od začátku ledna je jih a východ Bachmutu vystaven intenzivnímu dělostřeleckému bombardování. Ukrajinské síly téměř jistě pokračují v obraně proti ruským silám na okraji města, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Vleklá válka a silnější armáda

Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) na základě vyjádření ruského ministra obrany z úterní porady o rozsáhlé vojenské reformě, chystané na léta 2023 až 2026, usuzují, že se Rusko chystá na vleklou válku proti Ukrajině. Cílem avizovaných změn je ale také zajistit podmínky umožňující rychle vytvořit mnohem silnější armádu, určenou pro velké války.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mimo jiné ohlásil, že Rusko obnoví moskevský a leningradský vojenský okruh, vytvoří nový armádní sbor v Karélii u hranic s Finskem, vytvoří nová samostatná uskupení vojsk na nově okupovaných ukrajinských územích a 12 nových mobilních divizí.

ISW předpokládá, že tyto a další změny svědčí o záměru Rusku reformovat své ozbrojené síly, aby byly schopny vést rozsáhlé konvenční konflikty, a to nejen nynější válku proti Ukrajině.

Podle ISW není jasné, zda bude možné zvětšit ruské ozbrojené síly během tří let tak, jak popsal Šojgu. „Na papíře může Rusko vytvořit nové divize, je ale otázkou, zda je dokáže v podmínkách pokračující války náležitě vybavit vojáky a výzbrojí. Šojgu již dříve ohlašoval reformy, které se neuskutečnily,“ připomněl americký institut.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Macron ruší výjimečný stav v nové Kaledonii, chce umožnit politický dialog

27. května 2024  20:02

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělí rozhodl zrušit výjimečný stav na francouzském...

Podvody s auty: Prodejci nabízejí ojeté vozy z Německa s vymyšlenou historií

27. května 2024

Premium Mezi autobazarníky se tomu slangově říká „prodat auto s příběhem“. Přeložit se to dá jednoduše:...

Italské soudy chránily Turka před vydáním. Byl přitom kriminálním bossem

27. května 2024  19:43

Italská policie zadržela kriminálního bosse tureckého původu Barise Boyuna. Ten byl v domácím...

Polsko omezí pohyb ruských diplomatů na svém území, reaguje na hybridní válku

27. května 2024  16:22,  aktualizováno  19:33

Polsko omezí možnosti pohybu ruských diplomatů na svém území kvůli zapojení Moskvy do hybridní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...