Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina chce použít špinavou bombu, tvrdí Šojgu. Absurdní, reagoval Kyjev

  14:51aktualizováno  21:57
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu telefonicky hovořil se svými protějšky ze Spojených států, Francie, Británie a Turecka. Podle ruského resortu obrany Šojgu mimo jiné hovořil o obavách z toho, že by Ukrajina mohla v konfliktu použít takzvanou špinavou bombu. Rusko pro své tvrzení neposkytlo žádné zatím důkazy. Absurdní, reagoval Kyjev.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu | foto: Reuters

„Jednali o situaci na Ukrajině, která má stálou tendenci k další nekontrolované eskalaci,“ uvedl k rozhovoru mezi Šojguem a francouzským ministrem obrany Sébastienem Lecornuem ruský resort obrany podle agentur TASS a Interfax. Šojgu svému protějšku sdělil obavy z možných provokací ze strany Ukrajiny s použitím špinavé bomby, dodaly agentury.

KOMENTÁŘ: Od Hirošimy až po Kyjev. Hrozby jaderných zbraní mají odstrašit

Ty zanedlouho informovaly také o telefonátech Šojgua s ministry obrany Británie a Turecka - Benem Wallacem a Hulusim Akarem. Rovněž je podle vyjádření ruského ministerstva obrany Šojgu informoval o „obavách z možných provokací ze strany Ukrajiny“, která by podle jeho tvrzení mohla použít špinavou bombu. Rusko pro své tvrzení neposkytlo žádné důkazy, podotkla agentura Reuters.

„Ruské lži o tom, že Ukrajina údajně plánuje použít ‚špinavou bombu‘, jsou stejně absurdní, jako jsou nebezpečné,“ reagoval večer šéf ukrajinské diplomacie Kuleba na twitteru. „Za prvé, Ukrajina je zavázaným členem NPT (Smlouvy o nešíření jaderných zbraní pozn. ČTK): žádné ‚špinavé bomby‘ nemáme, ani neplánujeme si je pořídit. Za druhé, Rusové často obviňují jiné z toho, co sami plánují,“ dodal.

„Ukrajina je vždy o obnově. Vždy o životě. Jestli někdo může použít jaderné zbraně v naší části Evropy, je to jen jeden subjekt - a tím subjektem je ten, kdo nařídil soudruhovi Šojguovi, aby někam volal,“ uvedl podle agentury Ukrinform ukrajinský prezident ve videoposelství. „Jestli Rusko volá a říká, že Ukrajina údajně něco připravuje, znamená to jediné: Rusko už všechno připravilo. Myslím, že svět by měl reagovat co nejostřeji,“ dodal.

Londýn uvedl, že Wallace hovořil se Šojguem na žádost ruské strany. „Ministr Šojgu tvrdil, že Ukrajina s pomocí západních zemí včetně Británie plánuje akce s cílem eskalovat konflikt na Ukrajině,“ uvedl britský resort obrany na twitteru.

Britský ministr obrany tato tvrzení odmítl a upozornil, že podobná obvinění by neměla být použita jako záminka k větší eskalaci, uvedlo ministerstvo a poznamenalo, že jeho šéf znovu vyjádřil podporu Ukrajině a přání ohledně zmírnění napětí. Londýn je v tomto ohledu připraven pomoci.

Telefonát mezi ministry potvrdila i Paříž, přičemž Lecornu hovořil o odhodlání své země přispět k mírovému řešení konfliktu, který Rusko rozpoutalo na konci února. Francie odmítla jakoukoliv formu eskalace, zejména tu jadernou, sdělil Lecornu po telefonátu podle agentury AFP.

TASS vpodvečer informoval rovněž o telefonátu ruského ministra s jeho americkým protějškem Lloydem Austinem, v případě tohoto jednání ovšem Moskva bližší detaily neposkytla. Uvedla, že ministři hovořili o situaci na Ukrajině.

„Ministr Austin odmítl jakoukoliv záminku pro ruskou eskalaci,“ uvedl později Pentagon k telefonátu mezi ministry. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Adrienne Watsonová označila podle agentury AFP dnešní tvrzení Moskvy za „jasně nepravdivá“. Šojgu s Austinem mluvil podruhé během tří dnů, před tím spolu podle agentury TASS naposledy telefonicky jednali v květnu.

Nová taktika Rusů: útoky na přehrady. Kaskáda na Dněpru je jako jaderná puma

Takzvaná špinavá bomba používá konvenční výbušniny s příměsí radioaktivního materiálu, poznamenal Reuters. Ruská média už v březnu s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdila, že Ukrajina tento typ bomby vyvíjí, přičemž ani tehdy neposkytla žádné důkazy.

Ruská agentura RIA Novosti dnes napsala, že podle důvěryhodných zdrojů z různých zemí Kyjev údajně připravuje na svém území „provokaci spočívající v odpálení špinavé bomby“.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu v této souvislosti připomněla nedávnou zprávu amerického Institutu pro studium války (ISW) o tom, že Rusko pravděpodobně připravuje mediální zázemí pro svou akci pod falešnou vlajkou.

KOMENTÁŘ: Putin a jaderná válka. Blufuje, či se máme bát?

ISW v ní naznačil, že ruská armáda by mohla vyhodit do povětří Kachovskou vodní elektrárnu na Dněpru ve snaze zakrýt svůj ústup a zpomalit ukrajinskou ofenzivu v Chersonské oblasti.

Z útoku na přehradu a zaplavení regionu by Moskva obvinila ukrajinské ozbrojené síly. Podle ISW se tak Kreml může pokusit využít této provokace k odvedení pozornosti od zpráv o ruských ztrátách v této oblasti.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...