Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ať jen brání infrastrukturu. Rusové se snaží otupit ukrajinskou ofenzivu

Sledujeme online   9:19aktualizováno  12:54
Ruské útoky mají za cíl donutit Ukrajinu, aby místo do protiofenzivy investovala více do ochrany infrastruktury. Ve svém pravidelném hodnocení války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Kvůli ruským raketovým úderům na ukrajinské energetické objekty zůstalo bez elektrického proudu na 1,5 milionu lidí v sedmi oblastech země.

Ruské síly provedly v sobotu 22. října masivní raketové útoky a útoky pomocí bezpilotních letounů, jejichž cílem bylo poškodit ukrajinskou energetickou infrastrukturu v devíti oblastech.

Jak informoval ukrajinský generální štáb, ruské síly podnikly 40 raketových úderů a vypálily 16 dronů Šáhed-136 íránské výroby. Protivzdušná obrana sestřelila 20 střel s plochou dráhou letu a 11 útočných bezpilotních letounů.

„Je velmi nepravděpodobné, že by pokračující ruské údery na ukrajinskou civilní infrastrukturu podkopaly ukrajinskou vůli bojovat, nicméně budou pro Ukrajinu stále více představovat ekonomickou a humanitární výzvu, i vzhledem k tomu, že teploty v zemi klesají,“ uvedl institut.

Ruské útoky a ostřelování poškodily v uplynulých týdnech asi 30 procent ukrajinské energetické infrastruktury, což vedlo k výpadkům elektřiny nejen u frontové linie, ale v celé zemi.

Výpadky proudu v kombinaci s chladným zimním počasím a poničenými civilními budovami tuto zimu pravděpodobně zvýší utrpení ukrajinského civilního obyvatelstva, dodal ISW. Rusové podle něj svými útoky vytvářejí „humanitární tragédii, aniž by smysluplně měnily situaci na bojišti, a ruské výmluvy pro podobné údery jsou čím dál tím slabší“.

Institut ve své zprávě zhodnotil i další kroky Moskvy. Připomněl, že ruské okupační síly nařídily v sobotu násilnou „evakuaci“ civilistů z ukrajinského města Cherson. Za důvod okupační správa označila „napjatou“ situaci na frontě, „zvýšené nebezpečí masivního ostřelování města a hrozbu teroristických útoků“.

Okupační správa obyvatele vyzvala, aby si s sebou vzali oblečení, cennosti a dokumenty, což naznačuje, že neočekává brzký návrat Rusů či civilistů do západního Chersonu.

Vemte si doklady, peníze, oblečení a hned opusťte Cherson, vyzývají okupanti

Ruské rakety zasáhly v noci na neděli obytnou budovu v Mykolajivu, nikdo nebyl zraněn. Informoval o tom starosta jihoukrajinského přístavního města Oleksandr Sjenkevyč.

Ukrajinské letectvo oznámilo, že v Mykolajivské oblasti v noci na neděli sestřelilo 14 dronů Šáhed-136 íránské výroby. Dva další útočné bezpilotní letouny byly zničeny na východě a severu Ukrajiny, uvedlo letectvo na telegramu.

Město Mykolajiv zasáhly rakety typu S-300, jedna z nich dopadla i na pětipatrovou obytnou budovu. Další poškodily desetipatrovou obytnou budovu, dětské hřiště a několik zaparkovaných aut, popsal starosta Sjenkevyč.

Sedm oblastí bez elektřiny

Kvůli ruským raketovým útokům na ukrajinské energetické objekty zůstalo v sobotu bez elektrického proudu na 1,5 milionu odběratelů energie v sedmi oblastech země. Na svém telegramovém účtu to uvedl zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Rusové zasáhli energetickou a kritickou infrastrukturu v devíti oblastech – Volyňské, Rivnenské, Charkovské, Chmelnycké, Kirovohradské, Čerkaské, Záporožské, Oděské a Mykolajivské, sdělilo velení ukrajinských ozbrojených sil. Prezident

Volodymyr Zelenskyj dříve na Telegramu napsal, že ruské invazní síly od noci podnikly „masivní útok“, při němž vypálily na jeho zemi 36 raket, z nichž většinu sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana.

Ve svém pravidelném večerním videoposelství Zelenskyj podle agentury Reuters uvedl, že Rusko podniklo údery na ukrajinskou infrastrukturu ve „velmi širokém“ měřítku a přislíbil, že armáda s pomocí spojenců bude časem schopna likvidovat všechny ruské střely.

„Nemáme technické možnosti, abychom sestřelili 100 procent ruských raket a útočných dronů. Jsem si jist, že toho postupně s pomocí našich partnerů dosáhneme. Už teď sestřelujeme většinu řízených střel, většinu bezpilotních letounů,“ řekl prezident.

Na Ukrajině jsou íránské drony, prozradil nechtěně ruský expert v televizi

Podle dřívějších informací ukrajinského letectva systém protivzdušné obrany rv sobotu áno zneškodnil 18 ruských střel. Rusko zaútočilo na Ukrajinu ze dvou směrů – z Rostovské oblasti vypálilo řízené střely typu Ch-101 a střely s plochou dráhou letu Kalibr vystřelilo z lodí v Černém moři, uvedly ukrajinské vzdušné síly.

Několik ruských raket, které v sobotu mířily na hlavní město, sestřelila protivzdušná obrana v oblasti Kyjeva, informoval už dříve na Telegramu starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Obyvatele vyzval, aby zůstali v krytech, protože nálety pokračují.

„Několik raket letících na Kyjev bylo v oblasti sestřeleno protivzdušnou obranou. Děkujeme našim obráncům,“ citovala z prohlášení Klička agentura Unian. „Šetřte elektřinou a buďte shovívaví, pokud jde o omezení jejích dodávek,“ vzkázal Kyjevanům starosta.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...