Robert Fico (29. října 2009)

Robert Fico (29. října 2009) | foto: AP

V Evropské unii jsme si vybojovali víc než Češi, prohlásil Fico

  • 265
Slovenský premiér Robert Fico je přesvědčen, že si Slováci vyjednali na summitu EU více než Češi. Praha podle něj dosáhla toho, že na Čechy se z obav z možného prolomení takzvaných Benešových dekretů nebude Listina základních práv EU vztahovat. Slovákům ve Ficových očích ale zůstanou práva vyplývající z charty a navíc si vybojovali od lídrů EU usnesení, že mezi listinou a dekrety není žádný vztah.

"Zabili jsme jednou ranou dvě mouchy," řekl Fico v noci na dnešek. "Na rozdíl od České republiky," podotkl. "Dosáhli jsme, že charta základních práv Evropské unie na Slovensku zůstala platit v plném rozsahu a (lidé) mají plnou právní ochranu..."

"Za druhé jsme dosáhli elementárního výkladového pravidla, které definitivně vylučuje jakékoli úvahy o politickém nebo právním propojení Benešových dekretů a charty," řekl slovenský premiér.

Summit EU schválil českou výjimku

Prezident Klaus už prý další výhrady mít nebude

Právě z obav o možné prolomení dekretů někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše a z případného uplatnění majetkových nároků sudetských Němců vystěhovaných z poválečného Československa zdůvodňoval prezident Václav Klaus svůj požadavek dojednat výjimku z Listiny základních práv EU před dokončením české ratifikace Lisabonské smlouvy.

V jedné z pasáží Listiny základních práv se říká, že "se týká členských států EU jen tehdy, když uplatňují právo unie". Benešovy dekrety však nejsou součástí unijního práva, nýbrž právních pořádků Česka a Slovenska. Podle Fica to jasně potvrzuje dřívější postoj Bratislavy, že mezi Listinou základních práv a Benešovými dekrety žádný vztah není a že tudíž v případě vstupu "Lisabonu" v platnost možné prolomení dekretů nehrozí.

Klaus si vyválčil prkotinu

Ať se k Lisabonu zaváže krví, píší ve světě

"Občané Polska, Velké Británie a za nějakou dobu i České republiky nebudou moci požádat domácí soud nebo soudní dvůr v Lucemburku o ochranu, když dojde k porušení některých práv, která jsou uvedena v chartě základních lidských práv," řekl Fico. V praxi dojednaná výjimka podle něj jen znamená, že Češi budou na rozdíl od Slováků z uplatňování charty vyňati.

Český premiér Jan Fischer v noci na dnešek naopak zdůraznil, že dojednaný kompromis, díky němuž Česko získá výjimku z Listiny základních práv EU, nesníží standard ochrany českých občanů, a to ani v oblasti sociálních práv. "Jsem přesvědčen, že občanům se touto výjimkou nedostává žádné závažné újmy," řekl. Připustil nicméně, že bude vše ještě třeba v Česku hodně vysvětlovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video