Bývalý americký prezident Donald Trump se svou ženou Melanií odvolil v Palm...

Bývalý americký prezident Donald Trump se svou ženou Melanií odvolil v Palm Beach na Floridě. (8. listopadu 2022) | foto: ČTK

Američané rozhodují o složení Kongresu, Trump počítá se skvělým výsledkem

  • 244
Američané během úterý volí v kongresových volbách, které v případě úspěchu republikánů značně zkomplikují zbývající dva roky vlády demokratického prezidenta Joea Bidena. Exprezident Donald Trump předpověděl republikánům „skvělou volební noc“. V pěti amerických státech se voliči rozhodují také o legalizaci marihuany pro rekreační využití.

V 05:00 místního času jako první hlasování zahájily některé okresy státu Vermont. O hodinu později měli možnost hlasovat voliči ve státech Arizona, Illinois, Maine či New York. Hlasovací místnosti budou otevřeny do večera, ve většině států se zavírají kolem sedmé a osmé hodiny večer.

Exprezident Trump odvolil v Palm Beach na Floridě. Před volební místností předpověděl, že republikány čeká skvělá volební noc. Svůj hlas dal republikánskému floridskému guvernérovi Ronu DeSantisovi. Na dotaz, zda hodlá za dva roky opět usilovat o Bílý dům, Trump odpověděl: „Myslím, že úterý bude pro mnoho lidí velmi vzrušujícím dnem.“

Bývalý americký prezident Donald Trump se svou ženou Melanií odvolil v Palm Beach na Floridě. (8. listopadu 2022)

Američané rozhodují o složení celé 435členné Sněmovny reprezentantů a obsazení 35 ze 100 křesel v Senátu. Vedle toho je čeká i vybírání guvernérů 36 států a tří teritorií či nových zástupců ve státních zákonodárných sborech.

Prezident Biden oznámil, že bude volby sledovat v Bílém domě a neočekává se, že se v úterý objeví na veřejnosti. Bílý dům zůstane až do 02:00 místního času (08:00 SEČ) zalitý jasným světlem - hlavně proto, aby se v něm mohli pohybovat televizní zpravodajové, kteří natáčejí reportáže.

Agentura pro kybernetickou bezpečnost CISA v úterý uvedla, že volby nedoprovází žádná „konkrétní nebo věrohodná hrozba“, která by je narušila. Bezpečnost voleb se v USA stala klíčovým tématem poté, co úřady zjistily, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

CISA zřídila operační centrum, kde společně s partnery z veřejného a soukromého sektoru po celé zemi monitoruje průběh voleb.

Čekání na výsledky se může protáhnout

První vlna sčítání začne mezi 19:00 a 20:00 východoamerického času (ve středu 9. listopadu v 01:00 až 02:00 SEČ). Zhruba o tři hodiny později by mohli republikáni získat dostatečný náskok na to, aby experti amerických mediálních organizací mohli předpovědět, jestli ovládli Sněmovnu reprezentantů.

Pokud ale bude souboj těsný, může trvat i dny, než se potvrdí, kdo získal sněmovní většinu. První součty budou zkresleny sčítáním korespondenčních hlasů. Demokraté volí korespondenčně častěji než republikáni. Státy, kde sčítání korespondenčních hlasů začne dříve, by tak mohly zpočátku hlásit velký náskok demokratů, který by se po sečtení hlasů odevzdaných během volebního dne mohl otočit ve prospěch republikánů.

Kreml nasadil trolly na americké volby, aby zastavil pomoc Ukrajině

K takzvanému modrému přeludu by mohlo dojít na Floridě či v Severní Karolíně, kde mohou volební úředníci vyjmout poštou zaslané hlasovací lístky z obálek před dnem voleb. Naopak v Pensylvánii či ve Wisconsinu se obálky s korespondenčními hlasy otevírat před volebním dnem nesmí. To může způsobit „červený přelud“, tedy nejprve hlášené náskoky republikánů.

Na to, která strana ovládne Senát, by se mohlo čekat ještě déle. V některých státech se kvůli těsným kláním může uskutečnit druhé kolo hlasování, pokud tam žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů.

Voliči v pěti státech v úterý rozhodují také o legalizaci marihuany pro rekreační využití. Jedná se o Arkansas, Maryland, Missouri a Severní i Jižní Dakotu. Pokud se pro to voliči těchto států vysloví, pak se tato pětice připojí k 19 z celkem 50 amerických států, ke dvěma teritoriím a Washingtonu D.C., kde je už rekreační použití marihuany legální.

V sázce je i pomoc Ukrajině

Republikánská většina v obou komorách Kongresu by mohla výrazně poškodit pozici demokratického prezidenta, jelikož Sněmovna či Senát mohou v podstatě znemožnit přijetí jakékoliv významnější legislativy.

Ovládnutí Kongresu republikány by také mohlo výrazně přispět k tomu, že Trump bude za dva roky znovu kandidovat do Bílého domu. Otázkou je i další vojenská pomoc Ukrajině. Někteří republikáni naznačili, že by se v případě jejich volebního úspěchu mohla zkomplikovat.

Trump chystá „velké prohlášení“

Donald Trump naznačil, že příští týden oznámí kandidaturu na prezidenta ve volbách v roce 2024. „V úterý 15. listopadu učiním v Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě velmi velké oznámení,“ řekl na mítinku v Ohiu.

Odmítl sdělit podrobnosti a dodal, že nechce odvádět pozornost od „velmi důležitých, ba dokonce zlomových voleb“.

V závěrečné fázi volební kampaně se nejvíce projevovala vysoká inflace a obavy Američanů o stav ekonomiky, přestože letošní rok s sebou přinesl řadu zásadních témat, jako je válka na Ukrajině, ochrana klimatu, střelecké útoky nebo zrušení celostátního práva na potrat americkým nejvyšším soudem.

Volby se navíc konají v době, kdy jsou USA nejvíce politicky rozdělené za poslední desítky let. Zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů stále vyšetřuje násilné vniknutí Trumpových stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Obavy z politického násilí prohloubil také říjnový útok na manžela demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Trump má „ve hře“ několik klíčových spojenců

Ostře sledované jsou i souboje o funkce guvernérů či státních tajemníků. Kandiduje na ně několik stoupenců Trumpa, kteří stejně jako on nepravdivě tvrdí, že minulé prezidentské volby poznamenaly rozsáhlé podvody. Vítězství by je dostalo do funkcí, které jsou zásadní v prezidentských volbách.

USA volí prezidenta nepřímo, přičemž kandidáti za vítězství v jednotlivých státech sbírají volitele, kteří následně hlasují podle výsledku „lidového hlasování“. Ve většině států státní tajemník dohlíží na volby a hraje klíčovou roli při aplikování volebních zákonů. Guvernér potvrzuje seznam prezidentských volitelů vítězného kandidáta daného státu. Jednotlivé státy zasílají tyto hlasy volitelů k certifikaci do Kongresu USA. Právě proces certifikace v Kongresu narušil vpád Trumpových stoupenců do Kapitolu 6. ledna 2021.

Potraty jsou vražda, hlásá republikán. Své milé přitom jeden zaplatil

V Arizoně se o post guvernéra a státního tajemníka ucházejí Trumpem podporovaní Kari Lakeová a Mark Finchem, v Michiganu Tudor Dixonová a Kristina Karamová a v Pensylvánii republikánský kandidát na guvernéra Doug Mastriano, který šířil Trumpova tvrzení o podvodech ve volbách a „ukradenému vítězství“, v případě vítězství jmenuje státního tajemníka. Joe Biden ve zmíněných státech v roce 2020 zvítězil těsně.

Skupiny bojující za volební práva a ústavní experty nejvíce znepokojuje možnost, že guvernér a státní tajemník ve spolupráci zpochybní výsledek lidového hlasování, odmítnou potvrdit výsledek prezidentských voleb, nebo dokonce budou tvrdit, že poražený kandidát v jejich státě zvítězil.

Situace před volbami do Senátu podle portálu 270towin:

Situace před volbami do Sněmovny reprezentantů:

Situace před volbami guvernérů:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video