Guvernér Floridy Ron DeSantis hovoří na výročním setkání vedení Republikánské...

Guvernér Floridy Ron DeSantis hovoří na výročním setkání vedení Republikánské židovské koalice v Las Vegas. (19. listopadu 2022) | foto: AP

Republikáni chtějí DeSantisovi umést cestu do Bílého domu, zvažují změnu zákona

  • 20
Floridský guvernér Ron DeSantis sice dosud oficiálně neoznámil, jestli se bude v roce 2024 ucházet o post amerického prezidenta, republikánští zákonodárci v jeho státě ale už nyní dumají nad tím, jak mu případnou cestu k nejvyšší funkci usnadnit. A zdá se, že na to půjdou rovnou skrze změnu floridského volebního zákona.

Pokud by DeSantis na prezidenta skutečně kandidoval a v primárkách získal stranickou nominaci, podle floridského práva by v tu chvíli musel „neodvolatelně rezignovat“ na svou funkci guvernéra. A právě to chtějí republikánští zákonodárci zvrátit, což by v praxi znamenalo, že by DeSantis mohl zůstat guvernérem, zatímco by vedl kampaň o Bílý dům.

Floridský zákonodárný sbor má nyní v obou komorách republikánskou většinu. Návrh na změnu volebního zákona podle listu The Times už podpořila šéfka Senátu Kathleen Passidomová i předseda Sněmovny Paul Renner.

„Jestliže na prezidenta kandiduje jednotlivec, který je guvernérem Floridy, myslím, že by mu to mělo být umožněno. Opravdu. Je to velká čest a privilegium, takže je to dobrý nápad,“ uvedla Passidomová.

DeSantis se v novém průzkumu ukázal mezi pravděpodobnými voliči v Iowě, která v primárkách volí jako první, coby populárnější než exprezident Donald Trump. Přibližně 32 procent z 393 respondentů uvedlo, že DeSantis by byl jejich první volbou, zatímco o Trumpovi totéž řeklo 30 procent lidí.

Žádná rudá vlna. Demokraté mají klíčový post v Pensylvánii, v Georgii remíza

Celostátně zůstává favoritem na republikánskou nominaci i nadále Trump, ale DeSantis jeho náskok stále zmenšuje. Z průzkumu společnosti Harvard Caps/Harris Poll vychází, že DeSantis v hypotetických republikánských primárkách poskočil o 11 bodů na 28 procent, zatímco podpora Trumpovi prudce klesla o devět bodů na 46 procent.

Floridský guvernér se tak momentálně pro Trumpa jeví jako největší možný soupeř. Mnozí republikáni exprezidentovi vyčetli, že nese podíl na neuspokojivých výsledcích voleb do Kongresu. V nich republikáni získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, ale Senát udrželi demokraté.

Lehká váha, rýpe do DeSantise Trump

Čtyřiačtyřicetiletý DeSantis, který byl guvernérem poprvé zvolen v roce 2018, v listopadových volbách s přehledem obhájil mandát. Demokrata Charlieho Crista porazil o 20 procentních bodů. DeSantisovo drtivé vítězství podle BBC zpečetilo jeho status nejzářivější vycházející hvězdy republikánů.

Ačkoli DeSantis kandidaturu na prezidenta oficiálně nepotvrdil, všeobecně se má za to, že už nyní pokládá základy své kampaně. Zprávy z republikánských kruhů podle listu The Telegraph naznačují, že s oznámením čeká do republikánského kongresu v březnu 2023.

V říši, kde vládne DeSantis. Čím obyvatelům Floridy uhranul staronový guvernér

Šestasedmdesátiletý Trump kandidaturu oznámil v polovině listopadu a nedávno prohlásil, že DeSantis hraje politické hry, když odmítá vyloučit tu svou. „Říká, že se chce soustředit jen na práci guvernéra a nedívá se do budoucnosti. No, pokud jde o loajalitu, není to správná odpověď,“ uvedl.

Trump floridského guvernéra rovněž označil za politickou lehkou váhu, která k němu přišla „v zoufalé formě“, když se v roce 2017 ucházela o své první funkční období. „Ron měl nízkou podporu, špatné průzkumy a žádné peníze, ale řekl, že když ho podpořím, může vyhrát,“ uvedl Trump. „Také jsem dal dohromady jeho kampaň, která se úplně rozpadala,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video