Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Marihuana, bezdomovci i kuřata. V USA nehlasovali jen o zákonodárcích

  18:42
Američané nerozhodovali v úterý jen o obsazení Kongresu, ale i v referendech na lokální úrovni o řadě otázek. V amerických státech se hlasovalo i o marihuaně, alkoholu, potratech, zvířatech či právech transsexuálů. Floridští kriminálníci získali volební právo, San Francisco zavedlo daň na podporu bezdomovců.
Příznivci demokratické kandidátky Katie Porterové čekají na výsledky voleb v...

Příznivci demokratické kandidátky Katie Porterové čekají na výsledky voleb v Kalifornii. (6. listopadu 2018) | foto: Reuters

Voliči v kalifornském San Francisku se v podzimních volbách rozhodli podpořit kontroverzní zákon s názvem „Proposition C“, který městu pomůže vyřešit narůstající problémy s bezdomovectvím. Opatření přinese do městské pokladny asi 250 až 300 milionů dolarů (téměř 7 miliard korun) ročně, které půjdou z přidaných daní čtyř set největších společností ve městě. Finance posléze poputují na projekty pro bezdomovce.

Podle BBC lidé pohlížejí na opatření jako na daň pro technické giganty, kteří jsou často obviňování ze zvyšování životních nákladů a tlačení tisíců lidí na ulici. Navzdory tomu na jeho podporu vystoupil Marc Benioff, který šéfuje společnosti Salesforce, tedy jedné ze zasažených firem. 

Proti byla naopak starostka města London Breedová, která upozornila na nedostatek odpovědnosti za stávající finanční fondy pro bezdomovce.

Kaliforňané hlasovali i v řadě dalších otázek, například o pomoci s bydlením pro veterány, seniory a lidi s mentálním postižením či o renovaci dětských nemocnic. Voliči odmítli stanovit hranici poplatků za dialýzu, nesouhlasili ani se zvýšením daně za pohonné hmoty, které přitom zákonodárci schválili loni.

Podpořili naopak zavedení letního času (pokud tak ale rozhodnou poslanci) a schválili zákaz prodeje masa a vajec od všech zvířat, včetně kuřat, které nežijí v adekvátně velkém chovném prostoru.

V Alabamě a Západní Virginii mohou ženy přijít o možnost potratu

Obyvatelé států Alabama a Západní Virginie schválili ústavní změny, které ženám ztíží možnost potratu. Alabama jasně schválila pozměňovací návrh, podle něhož má stát „rozpoznat a podporovat posvátnost nenarozeného života a práva nenarozených dětí“.

Politici v USA před volbami stále více tepou do muslimů. Kopírují Trumpa

Voliči Západní Virginie podpořili dodatek, že „nic v ústavě nezaručuje ani nechrání právo na potrat a nevyžaduje financování potratu“. Opatření má zabránit využívání federálních peněz na hrazení zákroku a může tak ohrozit ženy s nízkými příjmy.

Naopak Oregon podobná opatření na omezení státních prostředků na potraty odmítl. Podle ochránců lidských práv mohou opatření schválená v Alabamě a Západní Virginii vést k úplnému zákazu potratů v obou státech, pokud by konzervativní většina Nejvyššího soudu zrušila rozhodnutí z roku 1973, které  potraty legalizovalo.

Ohromnou podporu si ve státu Georgia vysloužil i návrh na možnost časnějšího popíjení o nedělích, o něm se hlasovalo v 87 okresech včetně hlavního města Atlanty. Opatření s názvem „Brunch Bill“ (v překladu snídaňová vyhláška) schválilo 75 procent hlasujících a umožní nedělní prodej alkoholu od 11 hodin dopoledne, místo původních 12:30.

Volební právo pro milion vězňů

Více než jeden milion obyvatel Floridy, kteří si odpykali trest ve vězení, získá opětovné právo volit. Změnu sto padesát let starého znění floridské ústavy v úterý odsouhlasilo 65 procent voličů. Až dosud totiž byla Florida jedním ze čtyř amerických států, který automaticky a trvale odebral volební právo každému, kdo byl odsouzen za vážný zločin.

07.listopadu 2018 v 03:08, příspěvek archivován: 08.listopadu 2018 v 13:36

HUGE: Florida votes to restore the right of people with previous felonies with Amendment 4! The victory means more than 1 million people will regain the right to vote. Congrats @YesTo2ndChances, @Dreamdefenders, @NewFLMajority, @BlackVotersMtr and all orgs who made this happen. https://t.co/a5YDW949yC

Ačkoli mohli trestanci pět let po svém propuštění požádat guvernéra o obnovení hlasovacího práva, republikánský guvernér Rick Scott to od roku 2011 umožnil pouze dvěma tisícům z nich. Ani nyní to ale nebude úplně jednoduché. Bývalí vězni si budou muset řádně odsedět své tresty a dodržet podmínky propuštění. Pozměňovací návrh také vylučuje obnovení volebního práva pro lidi odsouzené za vraždu či vážné sexuální trestné činy.

Podle BBC zákon o odebrání volebního práva pochází z období americké občanské války, kdy chtěli zákonodárci zabránit v hlasování Afroameričanům. Zastánci návrhu často upozorňovali, že bývalí trestanci splatili svůj dluh společnosti a stát by jim neměl bránit v opětovné integraci do společnosti. Argumentovali také tím, že zákon neúměrně postihuje právě Afroameričany.

Marihuana bude nově legální ve 39 státech

Voliči v Massachusetts jako první ve Spojených státech schválili opatření, které poskytne ochranu transsexuálům a lidem bez vyhraněného pohlaví. Novela rozšíří zákon z roku 2016 zakazující diskriminaci na veřejných místech na základě pohlaví. 

07.listopadu 2018 v 04:15, příspěvek archivován: 08.listopadu 2018 v 13:32

This victory is one for the history books. Tonight, #Massachusetts became the first state in the country to uphold #transgender protections at the ballot box! #YesOn3 #MAPoli https://t.co/QKI6F1mFnP

Celkem ve čtyřech státech voliči rozhodovali o legalizaci marihuany – v Michiganu a Severní Dakotě pro rekreační účely, v Utahu a Missouri pro její lékařské využití. Proti byli jen voliči Severní Dakoty. Michigan se stane prvním americkým středozápadním státem, který lidem nad 21 let umožní nejen vlastnit, ale také pěstovat malé množství konopí. Prodejci drogy musí z prodeje marihuany zaplatit státu desetiprocentní daň.

V Missouri pacientům umožní pěstování vlastního konopí pro léčebné účely, v Utahu si ho budou moci nemocní lidé koupit od schválených prodejců. 

Ve Spojených státech legalizovalo marihuanu k léčebným účelům prozatím třicet států, devět jich drogu schvaluje i pro rekreační využití.

Sněmovna reprezentantů připadne opozičním demokratům: 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....