Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANALÝZA: Volby v USA skončí špatně, ať dopadnou jakkoliv

  18:30
Jako každé dva roky se Amerika opět přesvědčuje, že ji čekají „rozhodující volby“ a „nejdůležitější hlasování za celou generaci“. Rozdíl je v tom, že tentokrát titulkové hysterii kdekdo věří. A že tentokrát je to do značné míry i pravda.
Cedule propagující kandidáty před volbami do Kongresu Spojených států na...

Cedule propagující kandidáty před volbami do Kongresu Spojených států na Floridě v místech, kde řádil hurikán Michael. (5. listopadu 2018) | foto: Reuters

Pro demokraty, kteří se stále nemohou smířit s tím, že museli vyklidit Bílý dům pro někoho, jako je Donald Trump, jsou úterní volby do Kongresu paprskem v temnotě beznaděje, příležitostí k vendetě a šancí, jak šlápnout na krk muži, jehož nenávidí. 

Má to pro ně být satisfakce, pomsta a otevření brány k jeho odvolání v jednom. Ale hlavně to má být potvrzení, že vše byl jen temný sen, že Amerika je v jádru úplně jiná, než je. Že je taková, jak ji chtějí oni, protože co chtějí, je to jediné správné.

Demokraté Trumpa vidí jako nebezpečnou sílu, možná dokonce opravdu implantovanou falešnou hrou zvenčí, která mění Ameriku v něco zásadně jiného, jelikož ta správná Amerika je ta, jakou si vysnili na univerzitních seminářích, kde nesmí zaznít nesouhlasný hlas.

Titulky v amerických převážně prodemokratických médiích tudíž ohlašují, že v úterý se bude volit proti nenávisti, že jde o to, aby se zabránilo vzniku Nenávistných států amerických, a že den zúčtování přichází.

Kampaň vyvolává falešný dojem, že politikou žije celá země

Má to problém: je tady ještě jedna Amerika. Je to ta Amerika, která před dvěma roky volila Trumpa, anebo ho ani třeba nevolila, protože nevolila vůbec, ale rozhodně nechce, aby jí někdo diktoval, jak má jejich země, život, soukromí a třeba pohlaví jejich dětí vypadat, protože si vymyslel, že tak je to pokrokové a krásné pro všechny – včetně třeba těch, kteří tam prorazí v karavanách ze Střední Ameriky.

V USA začínají volby do Kongresu, úspěch demokratů může oslabit moc Trumpa

Kampaň před každými americkými volbami vyvolává poněkud falešný dojem, že politikou žije celá země. Obvykle to tak není, takže jedním z hlavních cílů obou stran je zvednout lidi z gaučů od fotbalu a docpat je do volebních místností. Uvidí se, jestli to teď potvrdí volební účast, ale vypadá to, že v Americe se něco mění. Země se politizuje stejně, jako se polarizuje.

Čím jsou demokraté rozhořčenější kvůli Trumpovi, tím jsou radikálnější a posouvá je to víc doleva. Staří harcovníci v perfektních oblecích, kteří jsou ve vedení, jsou nyní pod náporem mladých radikálů, kteří by v Evropě ve vteřině zapadli mezi zelené či piráty.

Čím jsou demokraté politicky uječenější, tím víc se mezi republikány trhají ze řetězu ti, kteří by za normálních okolností zůstali v pangejtu stranického mainstreamu.

Jak vášně planou a obě krajnosti získávají na síle, americké nůžky se otvírají. Je to klasika známá všude, křičící menšina si unáší politiku pro sebe.

S tím je spojen ještě jeden zásadní americký problém: úterní volby budou mít za pár hodin nějaké výsledky, ale z dlouhodobého pohledu nevyřeší vůbec nic.

Dvě části Ameriky zůstanou obedněné ve svých zákopech poziční občanské války, min, betonu a kotoučů ostnatého drátu mezi nimi volbami jen přibude.

Prezidentská strana bývá v kongresových volbách potrestána

Jsou tři základní možnosti, jak to může dopadnout.

Zaprvé: pokud demokraté vyhrají celý Kongres, tedy získají Sněmovnu reprezentantů i Senát, budou to brát jako potvrzení, že pravda je na jejich straně. Přitlačí na pilu, aby opravili poslední dva roky, a Trumpovo prezidentství se octne na kolečkovém křesle. To zradikalizuje republikány.

Zadruhé: z Trumpových výroků se zdá, že boj o Sněmovnu reprezentantů víceméně zabalil a chce jen udržet většinu v Senátu. To by bylo za daných okolností v podstatě vítězství. Měl by v Kongresu štít proti demokratům. Výsledek: další opotřebovávací bitvy bez vítěze, které by dál otravovaly a vybičovávaly (a současně umrtvovaly) USA.

Zatřetí: republikáni udrží Sněmovnu i Senát, i když průzkumy takový výsledek moc nenapovídají. Kdyby to tak dopadlo, byla by to atomová bomba. Republikáni včetně Trumpa by to brali jako potvrzení, že co dělají, to dělají správně, demokraté by začali vést otevřenou partyzánskou válku. Nůžky by se ještě víc otevřely, krajní křídla obou stran by se dále radikalizovala a postupně by nakazila střed.

Republikáni přebarvili USA pomocí chytrého plánu. Nenápadně a legálně

Nejen průzkumy, ale ani historie však takový konec hlasování nedělají moc pravděpodobným, i když před dvěma roky taky málokdo sázel na Trumpa.

V kongresových volbách je to tak, že prezidentská strana je skoro automaticky potrestána. Po dvou letech ve funkci vysloveně propadli prezidenti, do nichž byste to neřekli: Roosevelt, Reagan, Clinton, Bush mladší, přestože byl nedotknutelný kvůli válce s terorismem, dokonce i zbožněný Obama. Většina z nich přicházela za jásotu země jako spasitelé.

Historický trend je zřejmý, a tak už dlouho většina médií dost natěšeně prezentuje volby jako referendum o Trumpovi a „trumpismu“.

Pokud hlasování skončí, jako končí obvykle, budou to brát jako americkou reprízu Stalingradu, rozhodující obrat, přestože skutečností je, že takhle je to skoro pokaždé.

Skryt tak zůstane hlavní výsledek, že Amerika bude ještě víc rozdělena, ať to dopadne jakkoliv.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...