Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump, nebo Biden? Volby jsou tady, ale sčítání hlasů může trvat týdny

  12:29
USA před sebou mají vyvrcholení politického klání, které oba jeho hlavní aktéři – republikánský prezident Donald Trump a jeho demokratický vyzyvatel Joe Biden – líčí jako boj o samotné základy země. Američané v úterý dokončí výběr svých nejvyšších představitelů a kromě vysoké volební účasti lze čekat i spory o legitimitě výsledků.

Klasické volby amerického prezidenta jsou zřejmě minulostí. | foto: Profimedia.cz

Mimořádné jsou i další okolnosti, které svědčí o napětí v americké společnosti. Zaznívají varování před možnými násilnostmi, úřady i podniky se připravují na možnost povolebních nepokojů, zatímco občané v posledních měsících v rekordní míře nakupují zbraně. 

Polarizaci a vášně jen posiluje záplava dezinformací. V USA tak existují všechny předpoklady pro dramatický závěr volebního cyklu. „Ještě nikdy nebyli voliči postaveni před jasnější volbu mezi dvěma stranami, dvěma vizemi,“ řekl prezident Trump na srpnovém sjezdu republikánů.  

Americké prezidentské volby 2020

Podobně se před několika dny vyjádřil Biden, podle kterého by kontrast v „souboru hodnot“ dvou prezidentských kandidátů nemohl být větší.

Od loňského jara, kdy bývalý viceprezident ohlásil, že bude potřetí kandidovat na prezidenta, zažily USA sérii historických událostí. 

Hlava státu čelila ústavní žalobě kvůli údajnému zneužití funkce, zemi zachvátila největší vlna protestů za poslední dekády, rekordně ničivá sezona požárů na západě zdevastovala tisíce obydlí. A vypukla epidemie, která nabourala ekonomiku a způsobila smrt nejméně 230 tisíc obyvatel.

Boj o duši amerického národa

Všechny tyto události se promítly do předvolebního boje, nicméně polemiky o konkrétních politických plánech v něm poněkud zastínilo vymezování se vůči druhé straně. Biden kritizoval zejména přístup současné administrativy k epidemii, kterou Trump od počátku zlehčuje. 

Američany svírá strach z voličů poraženého kandidáta. Zásobují se a ozbrojují

Demokratický kandidát plánuje v případě zvolení zvýšit daně pro korporace a nejbohatší Američany nebo zahájit transformaci ekonomiky související s klimatickými změnami, v jádru jeho kampaně jsou však sliby o sjednocování země a hájení demokratických norem. 

Biden od počátku hovoří o „boji o duši tohoto národa“. Ještě markantnější je trend u Trumpa, který svého rivala označuje za zkorumpovaného či za loutku radikální levice a neustále přichází s novými scénáři ohledně jeho případné vlády. 

Obchody v hlavním městě USA se opevňují. Bojí se protestů:

Nejlepší ekonomika v dějinách země, tvrdí Trump

Minulý týden například prohlásil, že Bidenovo vítězství by znamenalo konec „svateb, Dne díkůvzdání, Vánoc i 4. července“. Pokud jde o cíle pro další mandát, hovoří Trump o dokončení zahájené práce a obnovení stavu, který nepřesně označuje jako „nejlepší ekonomika v dějinách země“.

Biden má vítězství na dosah. Dva dny do voleb vede i v klíčových státech

I proto jsou letošní volby některými vnímány jako „referendum o Trumpovi“. Podle analytiků se dynamika vztahuje nejen na volbu prezidenta, ale také na souběžně probíhající výběr poslanců Kongresu. Američané kromě hlavy státu zvolí také 35 senátorů a celou novou Sněmovnu reprezentantů. 

Zatím mají více důvodů k optimismu stoupenci Demokratické strany, která by podle modelů mohla od příštího roku ovládat obě komory Kongresu. 

Demokratu Bidenovi zase průzkumy přisuzují zhruba osmibodové vedení v preferencích na úrovni celých USA, přičemž jeho náskok se od jara mění jen minimálně. 

Jenže v prezidentské volbě rozhodují hlasy tzv. volitelů, které se kandidátům přidělují za vítězství v jednotlivých státech. I při přepočtu vyznívají aktuální čísla lépe pro Bidena, průzkumy však nelze brát jako předpověď výsledku.

Sčítání hlasů se zřejmě protáhne

Vývoj je nevyzpytatelný také v důsledku organizace voleb, kterou poznamenal strach ze šíření koronaviru. V letošních volbách se sejde rekordní počet hlasů zaslaných poštou, již nyní jich volební komise přijaly téměř 60 milionů. 

Facebook a Google zakazují v USA volební reklamy. Každý trochu jinak

Řada států, včetně například klíčové a velmi sledované Pensylvánie, však může začít obálky otevírat a lístky sčítat až v úterý, kdy je oficiální volební den. Podle nových pravidel může také čekat několik dní po volbách na příchod nových lístků. 

Ověřování poštovních hlasů je přitom časově náročnější, než při hlasování ve volebních místnostech a experti proto varují, že na konečné výsledky by se na některých místech mohlo čekat několik dní i týdnů. Takový proces je však v USA obvyklý.

Nezvyklý je pouze vysoký počet korespondenčních lístků, který by podle expertů mohl způsobit značný posun mezi prvními předběžnými výsledky z volebních místnosti a konečným vyzněním voleb po sečtení poštovních hlasů. 

Poštou volí více demokraté než republikáni

Poštou totiž volí více demokraté než republikáni, kteří zase zřejmě ve větším počtu přijdou v úterý odvolit k urnám. Trump by proto mohl mít zpočátku vedení a sčítáním korespondenčních lístků o něj postupně přijít.

„Nemyslím si, že by bylo fér, abychom museli čekat na výsledky dlouhý čas po volbách,“ řekl v Trump v neděli na shromáždění v Severní Karolíně. „Jdeme do toho v tu noc – jakmile budou volby u konce – povoláme na to naše právníky,“ řekl pak prezident novinářům.

Tady se rozhodne. Projděte si nejdůležitější kolbiště amerických voleb

Řada států rozšířila kvůli pandemii možnost poštovního hlasování, nicméně republikáni vedou v mnoha státech soudní spory o to, zda jsou tyto změny legální. 

Pozorovatelé již dlouho očekávají, že se republikáni možná budou snažit po volbách zastavit sčítání některých hlasů, nebo jejich část zneplatnit, například proto, že dorazily k volební komisi až po termínu voleb. 

To však několik států umožňuje za předpokladu, že byly včas odeslány. Trump přitom již měsíce soustavně tvrdí, že poštovní hlasování může vést k rozsáhlým volebním podvodům, což volební experti popírají.

„Prezident tyto volby neukradne“

Trump v neděli nicméně popřel zprávy webu Axios, že by se chystal v úterý prohlásit vítězem, pokud by vedl podle částečných výsledků, ale ještě by nebylo jasné, zda získal přes 270 takzvaných volitelů, kteří o příštím prezidentovi technicky vzato rozhodují. 

Označil nicméně za „strašnou věc“, že by se měly hlasy sčítat ještě po volebním dni. „Prezident tyto volby neukradne,“ řekl k informacím webu Axios Trumpův sok Biden, který již dříve prohlásil, že Trumpa v případě neuznání porážky vyvede z Bílého domu armáda.

Federální soudce Emmet Sullivan v neděli nařídil americké poště, aby připomněla svým manažerům, že musí podle jeho dřívějšího rozhodnutí přijmout „mimořádná opatření“ k tomu, aby zajistila co nejrychlejší doručení korespondenčních volebních lístků.

Kouzelné číslo 270, voliči, volitelé: návod, jak pochopit volební systém USA

V amerických volbách odevzdalo předčasně svůj hlas již přes 92,2 milionu lidí, což je asi 40 procent ze všech amerických voličů. Pozorovatelé předpokládají historicky vysokou výslednou volební účast kolem 65 procent, což by byl nejvyšší údaj od voleb v roce 1908.

Trump podle průzkumů již měsíce poměrně stabilně ztrácí na Bidena na celostátní úrovni, v klíčových státech je však demokratův náskok menší, nebo jsou tam šance obou kandidátů vyrovnané.

Biden má však zřejmě navrch v Pensylvánii, Michiganu i Wisconsinu, kde Trump před čtyřmi lety zaznamenal velmi těsná a překvapivá vítězství, jež mu zajistila křeslo v Bílém domě.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...