Stanislav Bogdanov | foto: koláž iDNES.cz, Profimedia.cz

Milost za nohu ztracenou v bojích. Brutální ruský vrah je na svobodě

  • 168
Ruský trestanec, který dostal dlouhý trest vězení za brutální vraždu soudce, dostal tento týden milost. Tu si „vysloužil“ nasazením na Ukrajině, kde patřil k žoldákům ruského Vagnerova uskupení. Ruští úředníci usvědčeného vraha vyzdvihují jako hrdinu a vlastence.

Stanislav Bogdanov patří ke stovkám vězňů, které do bojů rekrutovala Vagnerova skupina – notoricky známá polovojenská organizace, kterou řídí oligarcha Jevgenij Prigožin. Ten vězně motivoval k boji pomocí výměnného obchodu: půlroční služba na Ukrajině za svobodu.

Pětatřicetiletého Bogdanova poslal soud v roce 2012 na 23 let za mříže poté, co ve Velikém Novgorodu pomocí pohrabáče a kovových činek brutálně umlátil k smrti soudce Sergeje Žiganova, kterého se snažil oloupit. Bogdanovovi zbývalo třináct let ve vězení. Místo toho je ale volný.

Na videu, které tento týden zveřejnilo Prigožionovo médium RIA FAN, je vidět Bogdanova a další tři bývalí odsouzenci, kterak dostávají vojenská vyznamenání za svou službu vlasti. Společně s tím obdrželi milost. Všichni tři muži na Ukrajině přišli o končetiny. Bogdanovovi chybí pravá noha.

„Tuto milost jste si zasloužili svou krví, svým potem a svým hrdinstvím,“ říká na videu neznámý úředník, kterému není vidět do tváře. Video podle listu The Times zřejmě vzniklo v Luhansku na východní Ukrajině, který se nachází na území kontrolovaném proruskými silami.

Bogdanov prohlásil, že návrh vagnerovců přijal, neboť „takovou nabídku dostanete jen jednou za život“.

Aktivistka Olga Romanovová z organizace Rusko za mřížemi The Times řekla, že ačkoli nemá pochyb o tom, že trojice mužů je nyní na svobodě, pro jejich osvobození neexistují žádné právní důvody. „Není na to žádný zákon. Zdá se, že dostali pochybný certifikát, jenž někdo orazítkoval,“ prohlásila.

Sbírka vrahů

Bogdanov není první ruský vězeň, jehož nasazení na Ukrajině přitáhlo pozornost médií. V srpnu prezident Vladimir Putin posmrtně udělil čestnou medaili usvědčenému vrahovi Ivanu Neparatovi, jenž padl na Ukrajině. Soud v Moskvě Neparatova v roce 2013 shledal vinným ze zabití pěti lidí.

V září pak ruskou společnost šokovalo zjištění, že k žoldákům ve Vagnerově skupině se připojil i Jegor Komarov usvědčený z vraždy a kanibalismu. Komarov svých činů nikdy nelitoval a otevřeně je přiznal.

Experti: Dobrodruzi a trestanci došli, mobilizace potíže Rusů umocní

Jednašedesátiletý Prigožin, známý pod přezdívkou „Putinův kuchař“, nedávno na kritiku využívání vězňů k boji na Ukrajině odpověděl tím, že Rusům vzkázal: „Buď to budou vězni nebo vaše děti. Rozhodněte se sami“.

Předtím, než Putin 21. září vyhlásil částečnou mobilizaci, se Prigožin objevil na videu z trestanecké kolonie, na němž trestance osobně verboval a sliboval jim „hrob v aleji hrdinů i kulku za dezerci“. „Chci jen úderné jednotky. Ti, kteří jdou kupředu, ti, kteří jsou nejenergičtější, přežívají lépe,“ řekl.

Podle ukrajinského serveru RBK-Ukrajina se vagnerovcům podařilo v ruských věznicích zverbovat nejméně tisíc lidí, kteří souhlasili s odchodem do války výměnou za příslib propuštění. Ruští trestanci jsou podle serveru často využíváni okupační správou ke kontrole obyvatelstva na obsazených územích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video