Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budeme mít dva ptáky. „Putinův kuchař“ žertoval před vězni o jaderné válce

  19:42
Vagnerova skupina verbuje nové bojovníky mezi ruskými vězni. Náboráři slibují vysoké platy a prominutí zbylého trestu. Bojovníky sháněl i přímo šéf skupiny Jevgenij Prigožin, který je známý svými vazbami na Kreml. Zprávy o jejich působení přicházejí z několika věznic napříč Ruskem.
Snímek zachycující nechvalně proslulé ruské žoldáky z Wagnerovy skupiny na...

Snímek zachycující nechvalně proslulé ruské žoldáky z Wagnerovy skupiny na Ukrajině (31. května 2022) | foto: Profimedia.cz

Z trestanecké kolonie v Rybinsku v Jaroslavské oblasti náboráři na Ukrajinu převezli 104 mužů. Informaci přinesl investigativní server Važnyje istorii s odvoláním na svědky událostí.

Na začátku srpna přijela do věznice skupina mužů v civilním oblečení. Na setkání byli přivedeni všichni vězni bez ohledu na jejich věk a zdravotní stav. Přítomní byli i vězni, kteří měli pracovat nebo měli být na samotce. Na místě chyběli pouze ti potrestaní za nepřijatelné chování.

„Do tábora vjel mikrobus a z něj vystoupili muži v civilním oblečení. Jeden z nich se měl představil jako „Hrdina Ruska“ a měl na sobě tričko s medailí. Na otázku odsouzených, jak se jmenuje, jim řekl, aby si to „našli na internetu“. Později si trestanci uvědomili, že se jedná o Jevgenije Prigožina, uvedl příbuzný jednoho z nich. Další svědci mluví o tom, že někteří členové jeho doprovodu byli ozbrojeni.

Trestanci dostali nabídku na šestiměsíční kontrakt, po jehož uplynutí by byli svobodní. Slibovaná odměna byla 100 tisíc rublů měsíčně a přibližně stejná suma měla být v případě úmrtí vyplacena rodině. Verbíři tvrdili, že případě “hrdinské smrti“ rodina dostane 5 milionů rublů. Připojit se k Vagnerově skupině mělo zájem asi 300 lidí. Po několika „rozhovorech“ zůstalo přibližně 160 zájemců.

„Nejvíce se zajímali o vrahy a zloděje, ale nechtěli narkomany a sexuální násilníky. Říkal, že hledají profesionální vrahy, ne domácí zabijáky‚ takoví by u nás v jednotce nezapadli,“ řekl jeden z odsouzených pro server Mediazona. Podle něj souhlasili se vstupem hlavně vězni s dlouhými tresty, ale někteří souhlasili i z ideologických důvodů.

Jen podívaná pro Putina? Vojáci cvičí, propaganda jede, ale Lukašenko váhá

Zároveň ale verbíři odmítali muže s předešlými vojenskými zkušenostmi. „Prý nehledají specialisty, protože mají vlastní. Potřebují jen lidi pro pěší jednotky,“ vypráví vězeň.

Kriminální charakter náboru

Když o dva týdny později přišli do kolonie znovu, vyřadili několik dalších desítek lidí: „Zbytek ten den podepisoval žádosti o milost,“ uvádí jeden ze svědků.

„Z letiště poblíž kolonie vás převezeme na odlehlé místo hned vedle hranic. V několika následujících týdnech proděláte vojensky výcvik. Od té chvíle už nebudete trestanci, ale moji bojovníci. Budete trénovat dvacet hodin denně a trpět stejně jako moji řadoví bojovníci. Po ukončení výcviku vás vrtulníkem převezeme za hranice, kde se z vás stanou praví žoldáci, a teprve pak začneme počítat šest měsíců do vašeho osvobození,“ citují trestanci verbíře.

Ihned po jejich odchodu odsouzení ztratili přístup k vězeňské telekomunikační službě Zonatelecom, takže jim zůstaly pouze zakázané způsoby komunikace, jako jsou vlastní mobilní telefony. Podle vězňů měl nábor „kriminální“ charakter.

Generál: Ukrajina postupuje chytře. Rusy odřízne, vyhladoví a donutí k dezerci

Někteří zaměstnanci trestanecké kolonie, podle svědectví svědků nesouhlasili s tím, že k nim přicházejí členové Vagnerovy skupiny dělat nábor. Jeden z dozorců kolonie údajně řekl vězňům, že jeho známý už na Ukrajině byl a že je lepší tam nejezdit.

V průběhu srpna přijeli náboráři potřetí. Shromáždili 106 lidí ze seznamu a i s jejich věcmi je odvedli do uzavřené místnosti.

Tam k nim opět měl promluvit Prigožin. „Říkal, že vězni bojují dobře a většinou umírají proto, že neustupují a střílejí do posledního muže. Řekl také, že to, co se stalo ve Stalingradu, byla jen ochutnávka, na Ukrajině je to mnohem vážnější. A to, co se děje, nazval třetí světovou válkou. Jaderné války se prý nebojí, protože ‚pokud vybuchne jaderná elektrárna, tak Rusové budou mít dva ptáky a Ukrajinci dvě prdele‘ “.

Odsouzení se „Hrdiny Ruska“ ptali, co se s nimi stane, pokud válka skončí dříve, než jim vyprší šestiměsíční kontrakt. Na to odpověděl, že válka se protáhne na několik let, takže se nemusejí ničeho obávat.

Věznice celého Ruska

O tom, že Vagnerova skupina verbuje žoldnéře mezi vězni, píší média od července. V Petrozavodsku na severozápadu Ruska pochovali vězně Jevgenije Jeremenka, který měl být zabit na Ukrajině. Čekal na konec osmiletého trestu, ale nechal se zverbovat do války.

Jeremenko si trest odpykával v petrozavodské věznici. Na konci května přestal telefonovat matce. Opět se ozval až 14. července a nečekaně oznámil, že jej převážejí do jiné oblasti. Za jeho matkou o měsíc později přišli dva „mladí muži“, kteří tvrdili, že jsou „od Ženi“ (Žeňa je ruská zdrobnělina jména Jevgenij), a oznámili, že její syn zahynul. Předali jí vyznamenání a úmrtní list, vydaný v separatistické Luhanské lidové republice.

Útoky na Donbas byly dle Ukrajiny neúspěšné. Moskva zatkla separatistu Strelkova

Jeremenkovo tělo přivezl z Petrohradu do Petrozavodska řidič, kterému musela matka zaplatit. Následující den byl pohřeb, po kterém jí „dva divní mládenci“ proplatili 145 tisíc rublů.

Případ verbování Vagnerovou skupinou popisuje i vězeň z trestanecké kolonie v Plavsku v Tulské oblasti. Podle něj Jevgenij Prigožin navštívil jejich zařízení již 25. července. Toho dne měli náboráři přeletěli ve vrtulníku mezi několika věznicemi. „Věděl jsem, kdo to je. Sám řekl, že zítra se o této návštěvě dozví polovina země,“ řekl vězeň.

Server Verstka uvádí, že náborové skupiny navštívily nejméně 17 zařízení v 10 různých oblastech Ruska.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27,  aktualizováno  21:42

Fanzóny zaplnily stovky fanoušků oblečených do národních dresů, s pomalovanými tvářemi a...

Studenty zatčené na protestech pošleme do Gazy, navrhuje kongresman

10. května 2024  20:45

Zatýkat studenty protestující proti Izraeli na amerických univerzitách je málo, rozhodl se...

Americké obrněnce dobývaly Libavou s podporou českých tanků

10. května 2024  20:30

Formace amerických obrněnců Bradley narazí na dobře opevněné pozice nepřítele na nedalekém kopci a...

Svědkům Jehovovým sloužil i 48 hodin v kuse. Jsou hrozbou pro všechny, říká

10. května 2024

Premium U Svědků Jehovových byl od narození. Během dospívání však začal dělat problémy, když se chtěl dívat...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...