Celé Ukrajině hrozí nálety, Rusko chce rozhodnout válku obklíčením Donbasu

  • 250
Ukrajina vydala pro celou zemi varování před nálety. V posledních dnech se Rusko snaží ničit zejména letiště. Naposledy zasáhlo terminál a přistávací plochu v Dnipru. V Kyjevě začne večer platit nepřetržitý 35hodinový zákaz vycházení. Rusko se také zřejmě pokusí rozhodnout válku na východě Ukrajiny, a to obklíčením a zničením čtvrtiny až třetiny ukrajinské armády.

Jak píše ruský web Meduza, skončila dřívější praxe obcházení měst a ponechávání ukrajinských posádek v týlu. Nastalo zdlouhavé obléhání a  zhusta se města bombardují.

„Navíc se zdá, že se změnila i strategie. Ruské jednotky se už nesnaží být silnější všude najednou a útočit v osmi nebo devíti směrech současně. Soudě podle událostí posledních dnů by klíčovými cíli v následujících týdnech mělo být obklíčení největšího seskupení ukrajinských jednotek na Donbasu,“ píše zpravodajský web.

Vychází z toho, že Rusové zahájili souběžnou ofenzívu západně od Doněcka a jižně od Charkova. Obklíčení by mělo „dramaticky“ zvýšit ztráty ukrajinské armády. Pokud by se jí nepodařilo stáhnout oddíly na Donbasu, může přijít o většinu z osmi až devíti bojových brigád, které se tam vyskytují. Představují třetinu až čtvrtinu všech sil.

V ruských plánech je nadále cílem také obklíčení metropole Kyjeva ze západu a východu – na obou stranách Dněpru. Ruské jednotky se tam  přeskupují a snaží se vytvořit ochranu pro boky a týl postupujících jednotek.

Naproti tomu se zdá, že ukrajinská strategie a přístup k operacím se nemění. A ani změnit je nelze. Ukrajinské jednotky nejsou dostatečně mobilní. Tváří v tvář nepřátelské vzdušné převaze by přesun masy jednotek byl pro ně příliš riskantní.

Z Ukrajiny už odešly téměř 3 miliony lidí, uvedl uprchlický úřad OSN. Dvě třetiny jsou v Polsku. Dále na Západ jich zatím zamířilo na 300 tisíc.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)

Také se k tomu necítí nuceni, naopak potřebují dál bránit opevněná města, pokud možno s možností cílených protiútoků v jejich bezprostřední blízkosti. Také pokračují v přepadávání zásobovacích tras ruských skupin.

Jejich cílem je nutit ruské velení, aby dál na ně útočilo a způsobovalo si tak značné ztráty.

Jaká je současná situace na bojišti

Severně a západně od Kyjeva pokračují boje. Ruské velení shromažďuje síly jižně od dálnice z Kyjeva do Žytomyru. Zatím se nemá k rozhodující ofenzívě jižněji na ose Fastov-Vasilkov, aby odřízlo hlavní město od západních oblastí. Důvodem jsou pokračující střety na bocích a v týlu.

Ruské posily a zásobovací kolony se do oblastí jižně od dálnice dostanou jen, když proniknou několika pro ně kritickými body Hostomelem, Bučou, Irpiní, Borodjankou a Makarovem. Všechny zásoby jsou přitom stále uvázlé v černobylské zóně u hranic s Běloruskem. Před týdnem tam konvoje dlouhé desítky kilometrů vytvořily dopravní zácpu. Nicméně se ruské armádě už pravděpodobně podařilo bojové síly, která má v oblasti k dispozici dostat na frontu.

Na druhé straně Dněpru – severovýchodně a východně od Kyjeva – ruské jednotky dosáhly předměstí hlavního města Brovary a přemístily se dál na jih, kde dospěly k dálnici z Kyjeva do Charkova. I tam jsou napadány z boku ukrajinskými obránci. Je zde obrázek podobný situaci na západním okraji Kyjeva: těžké boje pokračují na bocích postupujících jednotek.

Hojně zmedializované bylo dvojí přepadení tankové roty v oblasti města Brovary. Zasažení Rusové nicméně tvořili křídlo postupujících sil, jejichž hlavní proud objel město a postoupil na jih. Už se ale u něho projevují komplikace v důsledku přílišného protahování zásobovací trasy táhnoucí se prakticky od hranic z oblasti, kde se brání obležená města Sumy a Černihiv. Trasy jsou tak neustále přepadávány. Rusové přitom nemají dostatek volných prostředků k tomu, aby odpor v obou městech zlomili.

V Charkovské oblasti se vedou operace malého rozsahu bez rozhodujících cílů a vyčerpávající dělostřelecké souboje. Jižně od Charkova se ruští vojáci snaží dostat do týlu donbaského seskupení ukrajinských sil, a to v oblasti měst Balakleja a Izjum. Obě města byla po těžkých bojích přinejmenším částečně obsazena ruskými jednotkami. Ty se také pokusí hlavní ukrajinské síly obklíčit na levém břehu Dněpru a východně od města Dnipro.

Dál se zapojují do donbaské ofenzívy také separatistické jednotky. A podle všeho tam pomáhají také oddíly z Čečenska, které poslal Rusům na pomoc tamější vůdce Ramzan Kadyrov. V Nikolajevské a Chersonské oblasti se boje podle všeho nepřibližují pravděpodobnému cíli ruské ofenzívy – Oděse – ale naopak se od něj vzdalují. Dle ruských zdrojů, je nicméně Chersonská oblast pod plnou kontrolou okupačních sil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video