Konec manévrů u Ukrajiny a další jednání, zní z Ruska. USA nevidí reálnou snahu

  • 542
Rozhovory mezi Ruskem a Západem budou pokračovat. Návrh ruského šéfa diplomacie Sergeje Lavrova posvětil prezident Vladimir Putin. USA jeho poznámky zaregistrovaly, uvedla americká diplomacie, zatím však od Moskvy neviděly známky snah o zmírnění napětí v krizi kolem Ukrajiny. Rusko v pondělí ohlásilo konec části vojenských cvičení u hranic s Ukrajinou.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí prezidentu Vladimirovi Putinovi řekl, že Moskva podle jeho názoru stále nevyčerpala veškeré diplomatické možnosti, aby Západ přiměla k přijetí svých požadavků.

„Jednání by se samozřejmě neměla vést donekonečna, ale v dané etapě bych navrhl v nich pokračovat a prodloužit je,“ řekl Lavrov. „Vždy je tu šance,“ odpověděl ministr na Putinův dotaz ohledně možnosti dosažení konsensu se Západem.

Mluvčí americké diplomacie Ned Price řekl, že USA Lavrovovy poznámky zaznamenaly, nicméně zatím od Ruska neviděly žádné reálné známky snah o zmírnění napětí. Podobně jako mluvčí Pentagonu John Kirby pak prohlásil, že ruská invaze nyní může přijít v podstatě kdykoliv a že Rusko naopak svou přítomnost u ukrajinských hranic nadále posiluje, kde shromáždilo v posledních týdnech sto tisíc vojáků.

Ruská diplomacie podle Lavrova na deseti stranách připravila odpověď na reakci USA a NATO na návrhy Ruska ohledně bezpečnostních záruk. Tyto reakce a odpovědi západních zemí na otázky ohledně interpretace principu nedělitelné bezpečnosti označil Lavrov za neuspokojivé, Moskva bude usilovat o reakci každé oslovené země.

Rozpory kolem plynovodu trvají

Německý kancléř Olaf Scholz při pondělní návštěvě Kyjeva uvedl, že od Kremlu čeká jasné kroky ke snížení napětí. V úterý se má sejít s Putinem. Scholz varoval před „dalekosáhlými a účinnými sankcemi“ v případě, že se Kreml rozhodne k vojenské akci na Ukrajině. Oznámil také, že Německo poskytne Ukrajině nový úvěr ve výši 150 milionů eur (asi 3,7 miliardy korun).

Se Zelenským se ale německý kancléř zcela neshodl ohledně nově postaveného plynovodu Nord Stream 2. Berlín se totiž jen chladně staví k možnosti, že by se projekt mohl stát součástí možných nových západních sankcí.

Zelenskyj již dříve řekl, že Nord Stream 2, který má přivádět plyn z Ruska přímo do Německa po dně Baltského moře, považuje za zbraň, která je nebezpečná pro Ukrajinu i celou Evropu. 

NATO se nevzdáme, zdůraznil Zelenskyj

Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina dál usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance. „Uvědomujeme si, že členství v alianci by zaručilo naši bezpečnost a územní celistvost,“ prohlásil prezident. Německý kancléř ale upozornil, že otázka členství Ukrajiny v NATO není v současnosti na stole.

„Je poněkud zvláštní pozorovat, že ruská vláda dělá z něčeho, co není na pořadu dne, předmět velké politické debaty,“ citovala v této souvislosti Scholze německá agentura DPA. 

Ukrajina se může zříci členství v NATO, řekl velvyslanec a vyvolal bouři

Moskva se v posledních měsících domáhá od členských států NATO včetně USA záruky, že aliance Ukrajinu nikdy nepřijme. Argumentuje, že by takové rozšíření NATO představovalo ohrožení ruské bezpečnosti a mohlo vést k ozbrojenému konfliktu mezi aliancí a Ruskem.

Rozruch v Londýně, Kyjevu i Moskvě v pondělí  vyvolalo vyjádření ukrajinského velvyslance v BBC, že by Kyjev ve snaze zabránit válce s Ruskem své ambice ohledně vstupu do NATO mohl pozastavit. Velvyslanec následně své vyjádření popřel jako nedorozumění, snaha Ukrajiny o členství v alianci je totiž zakotvena v ústavě země.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video