Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chceme do boje! Ukrajinu přijeli bránit zelenáči z ciziny, mohou být přítěž

  11:15
Někteří zahraniční dobrovolníci, kteří vyrazili na Ukrajinu s cílem vstoupit do mezinárodní cizinecké legie a bojovat proti ruským okupantům, cítí po příjezdu zklamání. Vedle ostřílených armádních veteránů z misí v Afghánistánu či Iráku do země totiž vyrazili také ti, kterým chybí potřebné bojové zkušenosti, takže musí čekat, jak s nimi úředníci naloží.

Osmadvacetiletý francouzský dobrovolník, jenž se v Kyjevě připravuje na vstup do cizinecké legie. (19. března 2022) | foto: Profimedia.cz

Než zamířil na Ukrajinu, pracoval Adam v americkém Los Angeles jako hlídač. Vlastnil pár zbraní, s nimiž chodil na střelnici, k boji se ale dostal nejblíže na lekcích boxu. To nicméně čtyřiadvacetiletému mladíkovi nezabránilo, aby začátkem března odjel do Kyjeva a připojil se k mezinárodní cizinecké legii zřízené k boji s ruskými silami.

„Nevadí, že nemám bojovou zkušenost. Budu spoléhat na své odhodlání. Demokracie a svoboda jsou důležité pro celý svět. To, co dělá Rusko, je špatné a Ukrajinci potřebují pomoc,“ řekl Adam listu The Washington Post, zatímco seděl v hale kyjevského hotelu spolu s dalšími cizinci.

Od počátku ruské invaze projevilo zájem o vstup do cizinecké legie už dvacet tisíc lidí. Podle ukrajinského velvyslanectví ve Washingtonu jsou mezi nimi odhadem i čtyři tisíce Američanů. Zahraniční dobrovolníci na Ukrajině podepisují smlouvy, účastní se armádního výcviku a dostávají zbraně předtím, než dostanou umístěnku na frontu. 

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Ne všichni, kteří (mnohdy na vlastní pěst) přijedou, se ale na tento úkol hodí. Mezi zájemci o legie jsou sice i veteráni z válek v Iráku, Afghánistánu či dalších misí, mnoho dobrovolníků je však v boji úplnými nováčky. 

„Mám velmi málo zkušeností, ale jsem ochoten bojovat a zemřít,“ líčí kanadský obchodní analytik Brian, jenž patří ke skupině dobrovolníků v hotelu. „Mám na Ukrajině příbuzné. Celý život jsem chodil v Kanadě lovit. Zabiju každého ruského vojáka, kterého budu moci,“ prohlásil.

Politický přínos může být větší než armádní

Podle WP je nejasné, jak užiteční mohou takoví zahraniční rekruti coby vojáci či logističtí pracovníci na bojištích skutečně být. Vládní dobrovolnický program navíc podle deníku působí neorganizovaně.

Zatímco žádosti některých zájemců o vstup do legií vyřídí v jejich domovských zemích, jiní přijíždějí do Kyjeva bez předchozí domluvy, kontaktů či znalosti jazyka v naději, že je někdo vycvičí a pošle na frontu.

Do ukrajinské legie se hlásí 16 tisíc cizinců. Rusko k nim nebude shovívavé

Podle bezpečnostního analytika Ilmariho Kaihka ze Švédské univerzity obrany nicméně mohou minimálně posloužit v oblasti PR a demonstrovat celosvětovou podporu Ukrajině. „Je to způsob, jak připoutat obyvatelstvo z jiných zemí k ukrajinské válce a jejímu výsledku. Politický přínos může být z dlouhodobého hlediska důležitější než ten armádní,“ myslí si Kaihko.

Podle WP ovšem navíc existuje obava, že by se někteří západní dobrovolníci mohli stát na bojištích přítěží. Pokud by například Američané padli do zajetí Rusů, mohla by je kremelská propaganda použít jako důkaz, že ukrajinský odpor je ve skutečnosti spiknutím Západu. Pokud by pak někteří z nich přišli v bojích o život, vznikl by tlak na to, aby USA podnikly odvetu.

Veteráni francouzských legií mohou být pro Ukrajinu přínos, říká historik

Adam se chce co nejdříve dostat na frontu, přestože tamní kraj vůbec nezná. Své rodině řekl, že jede pomáhat uprchlíkům do Polska. Před příjezdem neoslovil ukrajinskou ambasádu ani konzulát a nepřihlásil se ani na náborovém webu, kde se mají zahraniční dobrovolníci registrovat a dozvědět se o procesu připojení k ukrajinským ozbrojeným silám.

„O webu jsem se dozvěděl, až když jsem byl už tady,“ líčí Adam, jehož cesta z USA vedla přes Istanbul a Varšavu, odkud dostopoval k hranicím a přešel na Ukrajinu. Vlakem pak dojel do ukrajinské metropole.

Všechno trvá dlouho, stěžují si dobrovolníci

Na zájemce o vstup do cizinecké legie čeká po příjezdu podpis kontraktu, v němž se zavážou k boji až do konce války. Někteří dobrovolníci WP popsali, že jim bylo řečeno, že se na ně díky smlouvě budou vztahovat Ženevské konvence. Moskva ale tvrdí, že „žoldáci vyslaní Západem na pomoc Kyjevu nebudou mít na status válečného zajatce nárok“.

Dobrovolníci si podle WP stěžují, že na podepisování smluv se čeká dlouho. Stejně tak na výcvik, obdržení zbraní či přidělení k jednotkám. 

Na zprocesování v Kyjevě už řadu dní čeká i jednašedesátiletý Rob ze Skotska, jenž o sobě tvrdí, že je veteránem britské armády a bojoval proti Islámskému státu v Sýrii. „Měli bychom být na frontě. Mladí Ukrajinci tam umírají a my jsme tady. Přišel jsem sem bojovat, ne čekat,“ popsal.

Chci bojovat za svobodu. Češi mají o legii na Ukrajině zájem. Musí však čekat

„Přijde mi to amatérské. Proudí sem nezkušení cizinci, kteří chtějí bojovat na Ukrajině. Nemůžeme jen tak vzít nějakého chlápka z Brooklynu, jenž chce bojovat v první linii,“ uvedl Mamuka Mamulašvili, velitel gruzínské národní legie, který bojuje proti ruským separatistům už osm let. „Nezkušené muže bych ke své jednotce nevzal,“ popsal. 

Podle organizátora Mezinárodní legie na západní Ukrajině, jenž si z důvodu bezpečnosti přál zůstat v anonymitě, ale proces funguje. 

„Nejsme neorganizovaní. Máme důkladný proces prověřování a bojovat mohou jen ti, kteří mají zkušenosti z bojiště. Když nemají žádné, nejsou tu užiteční. Říkáme jim, že mohou dobrovolničit v něčem jiném,“ uvedl. 

Cizinci se podle něj mohou například připojit k dalším ukrajinským milicím, které mají nižší požadavky na vstup a také umožňují dobrovolníkům snadnější odchod z rodinných nebo pracovních důvodů.

8. března 2022

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...