Pro účely nadcházejícího soudu s azovskými vojáky Rusové instalují klece v sále...

Pro účely nadcházejícího soudu s azovskými vojáky Rusové instalují klece v sále mariupolské filharmonie. | foto: Mariupol City Council

Kreml v Mariupolu chystá proces s Azovem, zajatcům připravil železné klece

  • 190
Rusové v okupovaném Mariupolu začali s přípravami na proces se zajatci z ukrajinského pluku Azov, kteří město až do května usilovně bránili. Kreml pro tuto příležitost předělal budovu místní filharmonie, do které nechal nainstalovat masivní železné klece. Krok si vysloužil kritiku Kyjeva, podle kterého Moskva nerespektuje Ženevské konvence.

Na snímcích z rozlehlého sálu je vidět, jak do něj dělníci montují železné mříže a lavice pro obžalované. „Okupanti pokračují v přípravách na lynčovací proces. Tak vypadají klece ve filharmonii, kde chtějí uspořádat politický proces,“ napsala městská rada Mariupolu, která fotografie zveřejnila na Telegramu.

Obránci Mariupolu, kteří strávili měsíce v hutích Azovstal, se dostali do zajetí invazních sil v květnu, kdy se na rozkaz ukrajinského velení vzdali. Jejich odpor za neúnavného ruského bombardování se stal symbolem vzdoru proti ruské agresi. Mnozí Ukrajinci členy pluku uctívají jako hrdiny, zatímco Moskva je vykresluje jako neonacisty.

Více než 260 vojáků, mezi nimi i těžce zranění, bylo evakuováno z ocelárny Azovstal. Poslední pevnost ukrajinských bojovníků ve městě Mariupol, která byla týdny obléhána. (17. května 2022)

Proces s Azovem by mohl podle listu The Telegraph odstartovat už 24. srpna, což je datum, na které připadá den ukrajinské nezávislosti.

„První soud bude uspořádán ještě do konce léta,“ prohlásil v minulém týdnu šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin, podle něhož bude soud otevřený pro média a mezinárodní zástupce.

„Musíme zabránit další Olenivce“

„Všichni váleční zajatci, včetně obránců Azovstalu, jsou bojovníci, kteří legálně bránili svou zemi. Klece v Mariupolu jsou válečným zločinem Ruska,“ reagoval na fotografie poradce ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak a vyzval mezinárodní humanitární organizace k zakročení.

„Chtějí uspořádat chaos ve filharmonickém sále. Měli jsme dohodu, že vojáci, kteří se vzdají, se vrátí na Ukrajinu. Ruští okupanti nadále nerespektují mezinárodní normy a pokračují v páchání válečných zločinů,“ prohlásil starosta Mariupolu Vadym Bojčenko.

Také on apeloval na světové společenství, aby zasáhlo. „Musíme udělat vše pro to, aby se naši obránci vrátili na Ukrajinu živí a zabránili tomu, aby se v Mariupolu odehrála druhá Olenivka,“ zdůraznil s odkazem na věznici, v níž koncem července při výbuchu zahynulo více než padesát ukrajinských zajatců. Moskva a Kyjev se z útoku navzájem viní.

Absolutní zlo, líčí Olenivku přeživší. Mučení a vraždy patří k denní rutině

Podle Oleny Tolkačovové, která má na starosti podpůrné služby Azovu, se v ruském zajetí nachází až tisícovka jeho příslušníků.

Ačkoliv ukrajinští zajatci dosud nebyli formálně z ničeho obviněni, ruský nejvyšší soud na začátku srpna rozhodl o označení pluku za teroristickou organizaci. Tím podle agentury Reuters otevřel cestu k jejich souzení.

Kyjev argumentuje, že jako váleční zajatci mají právo na ochranu podle ženevských konvencí. Ukrajina mezitím odsoudila několik ruských vojáků za válečné zločiny spáchané na civilistech během ruské invaze v zemi.

16. května 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video