Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z polární rutiny se stala reálná hrozba. NATO musí zacelit pár děr

  19:15aktualizováno  19:39
Scénář vojenského cvičení NATO za polárním kruhem je již léta podobný: Norsko je napadeno fiktivní zemí, což spouští domluvu o kolektivní obraně Aliance a vede k příchodu jednotek z USA a dalších partnerských zemí. Letos však cvičení s ohledem na válku na Ukrajině nabylo na významu. To se uvědomují i čelní představitelé NATO, jeden z nich vyzval k „zacelení děr“.

„Invaze mi leží v hlavě, přestože jsme cvičení plánovali měsíce předtím, než Rusko začalo u hranic s Ukrajinou shromažďovat svou armádu,“ líčí jednadvacetiletý desátník Sean Galigan, jenž patří k více než třem tisícům amerických mariňáků, kteří se cvičení NATO účastní.

„Pokaždé se může něco pokazit, ale teď, když jsme v Norsku, kdyby se něco stalo, budeme okamžitě připraveni vyrazit,“ popsal agentuře Reuters Galigan, jenž se stará o doplňování paliva do letadel.

Ačkoli se vztahy mezi Norskem a Ruskem, které sdílejí arktickou hranici, v časech po studené válce postupně zlepšovaly, roku 2014 znovu ochladly v souvislosti s ruskou anexí Krymu. Ta vedla na severu k nárůstu napětí na obou stranách hranic a rovněž častějším armádním manévrům.

Vojáci ze zemí NATO se účastní vojenského cvičení Cold Response v Norsku. (22. března 2022)

Moskva již před invazí na Ukrajinu opakovaně vinila NATO z destabilizace evropské bezpečnosti pomocí rozsáhlých vojenských cvičení a posilováním své přítomnosti na východním křídle Aliance.

Ačkoli momentálně nic nenasvědčuje tomu, že by se Moskva chystala proti Norsku podniknout jakoukoli vojenskou akci, válka na Ukrajině, která si už vyžádala životy nejméně 900 civilistů, podle bezpečnostních analytiků v arktickém regionu stávající napětí ještě vyostřila.

Cvičení je teď reálnější, popisují vojáci

„Cvičení mi nyní připadá trochu reálnější,“ popsal námořní pilot amerického transportního letounu Lockheed C-130 Hercules, jenž v rámci cvičení přelétával ze základny v Bardufossu do Evenesu.

Nepřítel na manévrech je sice fiktivní, paralela s tím, jak by mohl budoucí konflikt v regionu vypadat, je však nezaměnitelná. 

Příslušníci amerického námořnictva v Norsku mimo jiné trénují obojživelné přistání, jejich velení se pak pečlivě soustředí na kontrolu vzdušného prostoru či logistiku přivážení vojáků do země a jejich zásobování.

Cvičení odstartovalo v polovině března a potrvá do konce měsíce. Manévrů se účastní na třicet tisíc vojáků ze sedmadvaceti zemí.

Pro některé je ukrajinský odpor inspirací. „Pokud Rusko přijde, měli bychom být odvážní. Bojovali bychom za sebe,“ uvedl dvacetiletý norský vojín Leo Ryan.

Potřebujeme být připraveni, vyzval generál

Šéf Velitelství společných aliančních sil Brunssum generál Jorg Vollmer členské země NATO u příležitosti cvičení vyzval, aby vynahradily škrty ve vojenském vybavení, které udělaly po studené válce. „Aliance musí být schopná rychlé reakce na jakýkoliv konflikt,“ prohlásil. 

„Máme obrovské množství sil, ale naším nedostatkem je, že většina z nich není bojeschopná na stálé základně. A to jednoduše proto, že nemají veškeré vybavení, které potřebují,“ řekl generál, jenž má na povel severovýchodní křídlo Aliance a také síly rychlé reakce NATO (NRF). 

Vzkazy NATO do Ruska: žádné chemické zbraně, jadernou válku nikdo nevyhraje

„Zásadní je obnovení našich schopností. Jde nejen o počty, ale také o znovuzřízení bojeschopných jednotek,“ vyzval Vollmer, podle něhož krize na Ukrajině přinesla pro NATO posun paradigmatu od expedičních misí posledních 20 let, jako byl Afghánistán nebo Irák. Hrozba, které Evropa nyní ze strany Ruska čelí, je totiž podle něj zcela nového rozsahu.

Téhož názoru je americký generál David Berger, velitel americké námořní pěchoty. Podle něj NATO nyní čelí nepříteli, který je mnohem nepředvídatelnější a na nějž nemusí stačit dosavadní studium ruských vojenských schopností a armádní doktríny. „Poučení je, že nemůžete předvídat, co by diktátor mohl udělat,“ řekl generál o ruském prezidentu Vladimiru Putinovi z norské letecké základny Bardufoss.

„Tyto expediční mise byly válkami, které jsme si vybrali. Přijali jsme politické rozhodnutí se jich zúčastnit a poté jsme požádali naše spojence o kontingenty sil, které bychom mohli nasadit,“ podotýká  Vollmer.

Vojáky NATO chce v České republice už polovina lidí, zjistil průzkum

„Nyní, a to je změna paradigmatu, potřebujeme, abychom měli síly předem připravené. Abychom je měli k dispozici v případě konfliktu, jakmile bude učiněno politické rozhodnutí k jejich nasazení. Musí být nachystané k boji již v době míru – schopné k okamžité mobilizaci,“ řekl Vollmer.

Jeho cílem je mít síly v severovýchodním regionu Aliance na třech různých úrovních pohotovosti, připravené k nasazení během 10, 30 nebo 180 dnů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...