Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válka na Ukrajině může dát do pohybu miliony uprchlíků. Mířili by i do Česka

  18:14
Hrozba ruské invaze a propuknutí války na Ukrajině může vest i k nové migrační krizi, zaznívá z úst politiků. Státy už se připravují na možnost, že budou muset přijmout vlnu uprchlíků z Ukrajiny. Přívalu by čelily v prvé řadě sousední Slovensko a Polsko, kvůli vysoké koncentraci zde žijících Ukrajinců by pro příchozí mohlo být atraktivní i Česko.
Polsko přijalo uprchlíky z východu Ukrajiny, kde zuří vojenský konflikt mezi...

Polsko přijalo uprchlíky z východu Ukrajiny, kde zuří vojenský konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. Existují obavy, že ruská invaze na Ukrajinu by mohla rozpoutat novou migrační krizi. (23. listopadu 2015) | foto: Profimedia.cz

Mezi těmi, kteří připouští možnost přílivu uprchlíků z Ukrajiny jako důsledek ruské invaze, je britský premiér Boris Johnson. „Musíme si být vědomi potenciálu Kremlu spustit přesně ten druh uprchlické krize, kterou popisujete,” reagoval premiér na dotaz konzervativního britského poslance Karla McCartneyho, podle něhož by nová migrační krize mohla vést k rozepřím mezi evropskými státy a „konci EU“.

„Pokud Rusko napadne Ukrajinu, vnímá (Johnson) též potenciál jako já, že to povede k dalšímu příchodu uprchlíků z Ukrajiny do EU? Že Polsko, Rumunsko a Slovensko uvidí masivní toky vysídlených lidí?“ zeptal se poslanec.

Před podobným scénářem už varoval ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. „Velká válka na Ukrajině by uvrhla celou Evropu do krize. Náhlé objevení se tří až pěti milionů ukrajinských uprchlíků prchajících před ruskou invazí by bylo jen jedním z mnoha hlavních problémů, kterým by evropská společnost čelila,“ prohlásil.

Podle ukrajinského velvyslance v Británii a bývalého ministra zahraničí Pavla Klimkina by vlna ukrajinských uprchlíků mohla být v podobném měřítku jako vlna syrských uprchlíků, jejichž příchod v roce 2015 vyvolal značné napětí mezi evropskými státy. „Nechci děsit lidi tím, že miliony Ukrajinců sem přijdou jako Syřané. Ale oni přijdou,“ řekl listu The Telegraph

Bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, který nyní působí v Centru pro evropskou politickou analýzu, poukazujena to, že během druhé světové války uprchlo na Západ před Rudou armádou 7 procent obyvatelstva Ukrajiny. Pokud by stejný počet Ukrajinců uprchl dnes, šlo by orientačně o 3-4 miliony lidí. Jednalo by se tak o největší počet vysídlených lidí prchajících do Evropy od let 1946-1948.

V roce 2014 válka na východní Ukrajině podle odhadů vyhnala z domovů 1,5 milionu lidí. Většinu z nich ale přijala západní část Ukrajiny. Pokud by ale Rusko učinilo plnou invazi, tentokrát by mohli odcházet i lidé ze západních částí.

Aktivistka za lidská práva Agnès Callamardová připomíná, že uprchlíci z Ukrajiny nemusí být nutně jen Ukrajinci. „Ukrajina je v současné době cílem pro ty, kteří hledají ochranu při útěku z Ruska, Běloruska a zemí Střední Asie. Pokud by Rusko použilo proti Ukrajině vojenskou sílu, už tomu tak nebude a budou muset hledat útočiště v jiných zemích.“

Válka? V té jsme už osm let, říkají čeští Ukrajinci. Putinovi má stačit Krym

Hendrik Ilves zdůrazňuje, že ukrajinská migrace je v mnohém odlišná od té syrské. Nejenže Ukrajinci nemusí riskovat život na riskantních mořských cestách, navíc od roku 2017 pro ně platí pro určitý časový úsek bezvízový vstup.

Evropské země se připravují na příliv uprchlíků

Země EU se už na případný příliv ukrajinských uprchlíků připravují. Slovenská vláda vytvořila tři strategické dokumenty včetně migračního plánu. Pokud by jako přímý soused Ukrajiny potřebovalo Slovensko pomoci s ochranou hranic, Česko nabídlo, že mu pošle pomoc. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď oznámil, že všichni ukrajinští příchozí obdrží uprchlický status.

Samotné Česko může být díky vysoké koncentraci ukrajinských pracovníků zemí, kam se uprchlíci budou stahovat ve větších počtech, jelikož zde mají rodinné příbuzné. „Slovensko, ale možná i Česko s Polskem zažijí šestou vlnu ekonomických a možná i válečných uprchlíků, kteří už nebudou tak pracovití, vzdělaní nebo poslušní. Zlaté časy, které známe z přelomu století, skončily,“ řekl redakci iDNES.cz jeden z ukrajinských pracovníků, který žije v Česku.

Braňte svou vlast, ale máte se kam vrátit, vzkazují české firmy Ukrajincům

„Doufejme, že k tomu nikdy nedojde,“ uvedla o hrozbě migračního toku litevská ministryně Agnė Bilotaitėová. Ve spolupráci se Svazem litevských obcí vláda shromáždila seznam zařízení vhodných k ubytování a posoudila možnost dobrovolníků. Ministryně věří, že pokud by takový scénář nastal, země situaci zvládne díky svým zkušenostem s migranty přicházejícími z Běloruska.

Z těch může těžit i Polsko, které vzhledem k přímému sousedství s Ukrajinou a vysokému počtu ukrajinských pracovníků by bylo jedním z hlavních států, kam by uprchlíci odcházeli. Šéf Výzkumného centra migrace Varšavské univerzity Maciej Duszczyk poukazuje, že pokud si Polsko s příchodem nových příchozích nebude moci poradit, „klíčový význam“ bude mít závazek EU přemístit uprchlíky do jiných zemí.

Ukrajina nemá v NATO co dělat, při invazi nepomůžeme, řekl chorvatský prezident

Polsko je spolu s dalšími zeměmi centrální a východní Evropy v čele odporu vůči relokačním mechanismům Evropské unie. Jejich kritika je mimo jiné postavená na obavách z neintegrovanosti příchozích migrantů, zvláště co se týče náboženského vyznání. Ukrajinci ale pochází z podobného sociokulturního prostředí, proto lze očekávat vstřícnější jednání z těchto „protiimigračních“ států. 

Část ukrajinských představitelů mírní obavy z plné ruské invaze, která by rozpoutala masivní přesuny obyvatelstva. Podle nich na ni nemá Rusko u hranic dostatek vojáků. Podle odborníků je pravděpodobnější vojenská akce menšího rozsahu, která nepřeroste v úplný vojenský konflikt.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...