Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajinský Nikopol zasypaly ruské rakety. Bez proudu je asi čtvrtina Ukrajinců

Sledujeme online   6:12aktualizováno  10:19
Ruská armáda v noci na pátek vypálila více než 40 raket na jihoukrajinský Nikopol, informoval šéf Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. Zasáhly několik obytných domů včetně výškových, elektrické vedení, automobily a hospodářské objekty. Žádné oběti nejsou hlášeny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že momentálně je bez elektřiny více než deset milionů Ukrajinců.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil osvobozený Cherson. (14. listopadu 2022) | foto: Reuters

Počet mrtvých po čtvrtečním útoku na Vilňansk v Záporožské oblasti, kde zůstali lidé uvěznění v troskách obytné budovy zasažené ruským útokem, se podle Kyjeva zvýšil na devět.

Poslední zprávy z Vilňansku hovořily o sedmi mrtvých. „Pokračují havarijní a záchranné práce. Do pátečního rána byli nalezeni ještě dva mrtví. Rakety ruských teroristů, kteří ve čtvrtek ostřelovali obytné domy, zabily už nejméně devět lidí,“ uvedl dnes ráno na sociální síti Telegram zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Nikopolský okres, který se v pátek stal opět terčem ruského ostřelování, čelil rozsáhlému raketovému útoku i v noci na čtvrtek. V samotném Nikopolu rakety poničily 20 obytných domů, vysokou školu nebo plynovod. Odstavena byla čerpací stanice, která je součástí městské vodárenské infrastruktury, a bez dodávek vody zůstalo 40.000 rodin, informuje ruskojazyčný servis BBC.

Nikopol leží na jihu Dněpropetrovské oblasti nedaleko administrativní hranice s Chersonskou oblastí, jejíž západní část se ukrajinským silám v uplynulých týdnech podařilo znovu ovládnout.

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) ve svém nejnovějším hodnocení vývoje na bojišti uvádějí, že ruské jednotky jsou ve východní části regionu zranitelné vůči taktice Ukrajinců, kteří se snaží je odříznout od zásobování. Oblastí vede do Rusy kontrolovaných míst na jihu Ukrajiny několik strategických silničních tahů a ze satelitních snímků vyplývá, že ruské jednotky budují obranné pozice kolem některých z těchto komunikací.

ISW uvádí, že zprávy objevující se na sociálních sítích naznačují, že Ukrajinci začali v oblasti zaměřovat své útoky na místa, kde se koncentruje ruská bojová technika a ruské síly. Rusové budují poblíž hranice Chersonské oblasti s poloostrovem Krym systém zákopů, podobné obranné systémy staví také na ukrajinském Donbasu poblíž řeky Severní Doněc, upozornilo v pátek britské ministerstvo obrany.

Některá z těchto opevnění jsou až 60 kilometrů od současné frontové linie, což by mohlo znamenat, že Rusové se připravují na případ, že se Ukrajincům podaří další významný průlom ruských pozic.

Jižní velení ukrajinské armády v noci na pátek informovalo, že ruské okupační síly ostřelovaly pravý břeh Dněpru v Chersonské oblasti z raketometů, minometů i děl. Terčem palby se stala zejména Čornobajivka, Antonivka a samotné město Cherson. Tam zemřel člověk, kterého zasáhly úlomky z ruské střely.

Více než deset milionů Ukrajinců bez proudu

„Opět nastávají havarijní vypnutí elektřiny k doplnění těch plánovaných, sloužících ke stabilizaci situace. V této chvíli je bez elektřiny více než deset milionů Ukrajinců,“ řekl Zelenskyj. Nejvíce je postižena Vinnycká, Oděská, Sumská oblast a Kyjev. „Děláme vše, aby se dodávky elektřiny vrátily k normálu,“ dodal prezident.

Objem výpadků byl ve čtvrtek v Kyjevě tak veliký, že představoval „rekord všech dob“, uvedl podle ukrajinských médií Serhij Kovalenko, ředitel firmy YASNO, která je dodavatelem elektřiny v metropoli. Vypínání ale nezávisí na dodavatelích. „Když létají rakety nad hlavou, nikdo neví, kdy se podaří dodávky elektřiny obnovit,“ dodal na vysvětlenou.

Zatímco v Kyjevě ve čtvrtek poprvé sněžilo, ruské vzdušné útoky za pomoci střel a dronů na energetická zařízení pokračovaly a vyžádaly si životy nejméně sedmi lidí a dvě desítky zraněných, napsala agentura AP.

Zesílení ruských náletů na ukrajinskou energetiku a další civilní cíle dala do souvislosti s ruskými porážkami na bojišti, naposledy ústupem z Chersonu na jihu Ukrajiny.

Rusko v úterý 15. listopadu podniklo zatím nejrozsáhlejší útok raketami, cílem byly především energetické objekty. Následné výpadky dodávek elektřiny postihly celou Ukrajinu, připomněl list Ukrajinska pravda.

Nejhorší útoky od začátku invaze. Sedm milionů domácností je bez proudu

Kreml podle tohoto deníku mezitím přiznal, že chce útoky na ukrajinskou infrastrukturu donutit prezidenta Volodymyra Zelenského k jednáním. Deník citoval vyjádření mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina, který ve čtvrtek před novináři podle agentury Interfax prohlásil, že raketové údery na Ukrajině jsou zaměřeny na takovou infrastrukturu, která „přímo či nepřímo souvisí s jejich vojenským potenciálem“.

Nedostatek elektřiny a tepla v mnoha ukrajinských oblastech jsou podle Peskova důsledkem i toho, že kyjevské úřady odmítají vyjednávat.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...