Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pyrrhovo vítězství? Ukrajina do třiceti let ztratí deset milionů obyvatel

  18:23
Nejen Rusko, ale také Ukrajina čelí hluboké demografické krizi, kterou válka ještě akcelerovala. Smrt tisíců mladých mužů na frontě, masová uprchlická vlna, extrémně nízká porodnost a stárnutí populace způsobí, že napadená země do poloviny století přijde až o třetinu obyvatel.
Kyjevská oblast. Pohřeb ukrajinského vojáka padlého v boji s Rusy (22. srpna...

Kyjevská oblast. Pohřeb ukrajinského vojáka padlého v boji s Rusy (22. srpna 2022) | foto: United Nations Population DivisionProfimedia.cz

Počet obyvatel Ukrajiny se postupně smrskává už od poloviny devadesátých let, válka však pesimistické prognózy demografů ještě zhoršila. Specialisté z Institutu demografie a sociálních věd M. V. Ptuchi v červnu došli k závěru, že na Ukrajině po roce a půl války zůstává 37,6 milionu lidí. Pokud válka v dohledné době skončí, bude jich počátkem přespříštího roku o čtyři miliony méně.

Dlouhodobější výhledy nejsou o moc lepší. Březnová studie vypracovaná demografy EU přišla se čtyřmi scénáři. Podle toho nejoptimističtějšího Ukrajina během třiceti let přijde „jen“ o 21 procent obyvatelstva. Pokud se válka protáhne na více než pět let a uprchlíci ve velkém zůstanou za hranicemi, bude to dokonce o 31 procent.

„V následujících desetiletích se pokles populace zdá nevyhnutelný. A to i v případě, že válka bude krátká, Ukrajina se rychle zotaví a stane se cílovou zemí pro mezinárodní migranty,“ konstatuje studie operující s tím že Ukrajina má nyní oficiálně 43,3 milionu obyvatel.

Nad budoucností země statečně vzdorující agresi mocného souseda tak visí řada těžkých otázek. Kdo se bude podílet na poválečné rekonstrukci? Kdo bude pracovat a platit daně? Dokáže se rychle stárnoucí země postarat o rozrůstající se řady penzistů?

Prognózy vývoje počtu obyvatel Ukrajiny podle OSN

„I když Ukrajina a její západní spojenci Rusko porazí, mohou dosáhnout pouze Pyrrhova vítězství. Z Ukrajiny se stane osvobozená, ale prázdná země neschopná obnovit své hospodářství,“ předpovídá analytik Alex Little z amerického think-tanku Cato Institute.

Největším kamenem táhnoucí populační křivku ke dnu je masová emigrace. Ruská invaze loni vyvolala největší uprchlickou vlnu v Evropě od druhé světové války. Odhaduje se, že v EU se nyní nachází pět milionů ukrajinských běženců, další milion je na území Ruska.

Ukrajinští vojáci se vrací ze zajetí vykastrovaní. Genocida, míní psycholožka

Většinu běženců tvoří mladé ženy a děti a vůbec není jisté, jestli se někdy do vlasti vrátí. V dlouhodobém výhledu je k tomu podle evropských studií pevně rozhodnuto 35 procent uprchlíků, zhruba stejné procento je odhodláno v hostitelské zemi zůstat a na Ukrajinu už jen dojíždět.

„Obávám se, že u odrostlejších lidí je návrat nereálný. Pokud absolvují vyšší vzdělání, tak s největší pravděpodobností zůstanou. Když získají diplom evropského typu, je to pro ně propustka na evropský pracovní trh s úplně jinými platy,“ uvedla uvedla koncem května ukrajinská demografka Ella Libanovová pro portál Evropská pravda.

Lvov. Ukrajinská maminka s kočárkem během oslav Dne národní vlajky (23. srpna 2022)

Evropa z toho může těžit – ostatně ukrajinská vlna podle posledních zpráv způsobila, že počet obyvatel Německa po letech útlumu loni narostl o 1,3 procenta. Ukrajina ovšem přichází o podstatnou část zdroje populačního růstu: nejen statisíce dětí, ale i mladé ženy schopné přivést na svět novou, poválečnou generaci.

S tím je spojený další problém: hluboký propad plodnosti v době války. Jak známo, demografové pro prosté zachování reprodukce určili koeficient 2,1 dítěte na ženu. Na Ukrajině to rok před invazí bylo 1,2 (tedy ještě méně než v České republice), pro tento rok demografové předpovídají katastrofální hodnotu 0,7.

Rusko padá do populační tragédie, válka prohloubila úbytek obyvatel

Pokud konflikt brzy skončí a muži se vrátí z fronty k rodině, míra porodnosti nejspíš částečně vyskočí. Ke zvrácení negativního trendu to ovšem stačit nebude. Prognózy OSN předpokládají, že v polovině století bude mít Ukrajina asi 30 až 35 milionů obyvatel – tedy zhruba o deset milionů méně než dnes.

„O nějakém baby boomu si nechte jen zdát. To je nereálné, protože dnes je antikoncepce daleko dostupnější. Rodiny dnes necítí tak velkou potřebu mít děti. K uspokojení biologické touhy reprodukce, aby po vás někdo zůstal, lidem obvykle stačí jedno dítě. Druhé dítě už představuje velké riziko chudoby,“ vysvětluje Ella Libanovová.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...