Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zakladatel Azovu řekl, které ruské síly jsou nejlepší. S frontou ale nehne nikdo

  19:00
Zakladatel praporu Azov Andrij Bileckyj, jenž bránil přístav Mariupol, prozradil, jaká ruská jednotka jim dělala největší problémy při osvobozování města Andrijivka u Bachmutu. U obce Avdijivka jižněji na východní frontě pak Rusové zahájili největší útok od ledna 2023, uvádí britská rozvědka. Nakonec ale nedopadl dobře.
Z města Avdijivka na východě Ukrajiny stoupá dým. (13. října 2023)

Z města Avdijivka na východě Ukrajiny stoupá dým. (13. října 2023) | foto: Reuters

„Mnozí 131. samostatnou motostřeleckou brigádu považují za nejlepší ruskou výsadkovou jednotku. Přesněji řečeno, byla to ona, kdo bránil Andrijivku v prvním období andrijivské operace. A mají mimořádně vysokou morálku a odolnost,“ řekl Bileckyj o ruském vojenském útvaru.

„Pro třetí zvláštní útočnou brigádu to byl nejtěžší protivník všech dob,“ dodal. „Byly to krvavé boje, kost na kost.“

3. zvláštní útočná brigáda vznikla na počátku letošního roku ze zbytků praporu Azov, jehož je bývalý ukrajinský poslanec zakladatelem. S kořeny v krajně pravicové scéně je Azov oblíbeným terčem ruské propagandy, která se na něm snaží dokazovat svou tezi o „nacifikaci“ Ukrajiny. Azov byl hlavním obráncem ukrajinského města Mariupol, po pádu přístavu do ruských rukou příslušníci praporu rozšířili, udělali z něj brigádu a usiloval o pomstu u Andrijivky.

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Podle Bileckého existují i jiné schopné ruské divize. „Je jich pár a obvykle to nejsou ty, o kterých slyšíte na internetu. Nejsou to speciální síly Achmat nebo vojenské uskupení Espanola,“ podotkl Bileckyj. Achmat jsou čečenské speciální jednotky, Espanola neonacistická jednotka vzešlá z radikálních fotbalových fanoušků.

Ne všichni výsadkáři ale ukazují stejné dovednosti. „83. gardová výsadková brigáda byla pro nás jedním z nejsnadnějších nepřátel. Byla radost s nimi bojovat. Denně jsme zlikvidovali osm výsadkářů,“ chlubí se Bileckyj. Varuje nicméně před podceňováním nepřítele.

Podle Bileckého se konstantně špatně projevuje ruská pěchota, tanky a obrněná vozidla. „Od léta loňského roku neustále bojují špatně. A nemohou s tím nic dělat a myslím, že ani nebudou.“

Podle Ukrajinců se problémy ruských tanků projevují u Avdijivky, vzdálené asi šedesát kilometrů jižním směrem. Záběry ukazují jejich trosky, jeden z tanků například spadl z pontového mostu, jiný při couvání rozdrtil ruského vojáka, uvádí list The Guardian.

Největší ruský útok od počátku roku

Rusko zahájilo u Avdijivky rozsáhlý útok. Britská vojenská rozvědka uvedla, že Rusko provedlo u těžce bráněné a poničené vesice pravděpodobně svou „nejvýznamnější ofenzivní operaci přinejmenším od ledna 2023“. S mnoha prapory se pokouší vesnici obklopit, myslí si Britové.

Šéf místní vojenské správy Vitalij Barabaš se domnívá, že ruský útok zde je největší od roku 2014, kdy separatisté podporovaní Moskvou zahájili neúspěšné pokusy Avdijivku dobýt. Podle něj se situace v posledních dnech uklidnila a ukrajinským obráncům se ji podařilo stabilizovat, ubylo zejména ostřelování i vlastních útoků. Varoval však, že Rusové se přeskupují. „V příštích dnech očekáváme, že ještě dojde ke zhoršení na našem úseku,“ dodal.

Několik ruských praporů minulý týden zahájilo útok na Avdijivku z několika směrů, podporovalo je dělostřelectvo a letectvo. Útok podle listu The Wall Street Journal (WSJ) představuje od února, kdy Ukrajina zlikvidovala ruskou kolonu postupující do města Vuhledar, první případ, kdy Rusové nasadili velké obrněné kolony. Podle většiny svědectví ale ani tentokrát pokus o průlom pro Moskvu nedopadl dobře, uvádí list.

Podle WSJ ruský útok na Avdijivku ukazuje, jak je pro obě strany těžké posunout frontovou linii, která se za skoro rok příliš nehnula. A není jasné, zda je někdo schopen frontovou linií výrazněji zahýbat.

I Putin mírní očekávání

Podle amerického Institutu pro studium války jisté potíže připustil i Vladimir Putin, i když oficiálně vyzdvihoval ruské síly za vylepšováních svých pozic u Kupjansku a Avdijivky a v Záporožské oblasti. Použil přitom termín „aktivní obrana“, přičemž proruští vojenští blogeři mluvili o „ofenzivě“ a ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja ruské vojenské aktivity označil za „aktivní bojové operace“.

Svým výběrem slov Putin se podle ISW zřejmě snaží zmírnit očekávání ohledně významného ruského postupu u Avdijivky. „Je nepravděpodobné, že by ruské síly v nejbližší době dosáhly významného průlomu nebo odřízly ukrajinské síly,“ uvedli analytici. I britská rozvědka dospěla k závěru, že vysoké ruské ztráty, pomalý postup a nepravděpodobnost brzkého zvratu v jeho prospěch přinutila Moskvu změnit rétoriku.

Rusko u Avdijivky dobylo val z odpadků. Naše pozice držíme, hlásí Ukrajinci

Ochota nasadit své rezervy do nákladné operace podle pozorovatelů naznačuje, že Kreml si je jistý svými pozici na jihu, které jsou pod ukrajinským útokem. „Ukrajina měla iniciativu v létě. Nyní se iniciativa pomalu přesouvá. V ofenzivě budou s největší pravděpodobností Rusové,“ domnívá se polský vojenský analytik Konrad Muzyka, ředitel poradenské společnosti v oblasti vojenství Rochan Consulting.

Kyjev díky kontrole nad touto vesnicí může ohrožovat logistické a dopravní uzly v okupované části oblasti. Rusko jej potřebuje k získání kontroly nad celou Doněckou oblastí. Mluvčí ukrajinské armády Oleksandr Štupun minulý týden zmínil i propagandistickou úlohu města. Rusové potřebují „symbolické vítězství“ a Avdijivka je pro ně jediné místo, kde toho „mohou dosáhnout“.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

„Na pracáku bývají fronty.“ O dávky už lze žádat i na poště, vyzkoušeli jsme to

4. června 2024

Premium Od pondělí si lidé v Liberci vyřídí dávky z úřadu práce na poště. Je to pilotní projekt, pokud se...

ANALÝZA: Odstrašující pád Jižní Afriky. Zemi rozebrala náčelnická společnost

4. června 2024

Premium Nelson Mandela se chudák musí obracet v hrobě. Přesně třicet let poté, co za potlesku světa...

Po Martínkovi dívka Míša. Další dítě zachraňuje v cizině drahá genová léčba

4. června 2024

Patnáctiletá Míša z Pardubicka se jako druhé české dítě se syndromem AADC dočkala nové genové...

Jste nebezpečná! A vy jen očerňujete! V duelu mezi Turkem a Nerudovou to jiskřilo

3. června 2024  22:54

Kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová se utkala v duelu v pořadu 360°...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...