VIDEO: Ukrajina představila boty chránící před minami. Vznikly na 3D tiskárně

  • 74
Ukrajina uvedla obuv, která by měla vojáky ochránit před ruskými minami. Boty vznikly v 3D tiskárně a vydrží výbuch o síle až 200 kilogramů. Cena páru bude přibližně 400 dolarů (10 tisíc korun). Ukrajinská armáda koupila již více než 200 párů této protiminové výstroje.

Boty jsou účinné zejména proti minám ze sovětské éry typu PFM-1, takzvaným „okvětním lístkům“ nebo „motýlkům“, které mohou podle vývojářů vojákovi při výbuchu utrhnout celou botu, nebo dokonce přední část chodidla, uvedl portál The Defense Post.

Skupina ukrajinských inženýrů pod vedením Ihora Jefimenka uvedla, že boty vydrží výbuch o síle až 200 kilogramů. Obuv by měla nohu zcela ochránit. „Při použití bot vytištěných na 3D tiskárně je noha chráněná, a dokonce i jejich podrážka zůstane neporušená“, uvedl jeden z inženýrů.

Uprchly z Ukrajiny, teď šijí v Česku neprůstřelné vesty pro své muže a bratry

Cena jednoho páru bot je stanovena na 400 dolarů (10 tisíc korun). Podle inženýra Vadyma Vovčenka je úměrná.

„Tyto boty jsou levnější než západní protiminové boty z druhé ruky. Myslím, že je to konkurenceschopná obuv,“ řekl. Ukrajinská armáda koupila již více než 200 párů této výstroje.

Od červnového zahájení ukrajinské protiofenzívy používá Moskva miny stále častěji. Zamezuje tak postupu tanků a obrněných vozidel, uzavírá The Defence Post.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video