Donald Trump během rozhovoru pro New York Times (22. listopadu 2016)

Donald Trump během rozhovoru pro New York Times (22. listopadu 2016) | foto: AP

Trump odejde ze svých firem, aby se vyhnul obvinění ze střetu zájmů

  • 65
Budoucí americký prezident Donald Trump ohlásil, že odejde ze svých obchodních společností, aby se mohl plně soustředit na prezidentský úřad a aby se vyvaroval možného střetu zájmů.

Že odejde nadobro ze svých společností, oznámil Trump ve středu na Twitteru. „Opustím zcela své velké společnosti, abych se plně soustředil na vedení země za účelem ‘Udělat Ameriku zase skvělou’,“ napsal nově zvolený prezident Spojených států. „Prezidentství je mnohem důležitější úkol!“ dodal.

30.listopadu 2016 v 12:59, příspěvek archivován: 30.listopadu 2016 v 13:12

Hence, legal documents are being crafted which take me completely out of business operations. The Presidency is a far more important task!

Trump také uvedl, že jeho právníci již připravují potřebné dokumenty, kterými se zcela odpoutá od svých obchodních aktivit. Agentura Reuters však poznamenala, že Trump nijak nevysvětlil, co přesně se svými aktivy udělá.

Budoucí šéf Bílého domu zároveň oznámil, že spolu se svými dětmi uspořádá 15. prosince v New Yorku velkou tiskovou konferenci, kde se bude jeho odchod ze společností probírat.

Trump během kampaně veřejnost opakovaně ujistil, že své obchody od úřadování v Bílém domě zcela oddělí. Po volebním vítězství ale naznačil, že by se kontaktů se svým obchodním impériem vzdát nemusel, neboť se jako prezident nemůže dostat do střetu zájmů.

Prezident a viceprezident se totiž podle zákona, na rozdíl od členů vlády, nemusí vzdát svých firem a majetku. Přesto to ale tradičně dělají. Prezidenti majetek od roku 1964 předávají do rukou svěřeneckého fondu, přesněji jeho zvláštní odrůdy, které se v USA říká „slepý fond“. To znamená, že jen správce ví, co má v portfoliu.

Má to jeden háček. I když Spojené státy už zažily bohaté prezidenty, většinou šlo o bohaté dědice. Jenže Trump je aktivní byznysmen a svůj celosvětový podnik řídí. V takovém případě pak „slepý fond“ moc nefunguje (scénaře, co by mohl Trump se svými aktivy udělat, čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video