Veřejná knihovna ve městě Stamping Ground v Kentucky poté, co se tudy prohnalo...

Veřejná knihovna ve městě Stamping Ground v Kentucky poté, co se tudy prohnalo tornádo. (4. dubna 1974) | foto: ČTK

Den, kdy se Amerikou hnalo 150 tornád. Od tragické smršti uplynulo půl století

  • 3
Přesně před padesáti lety se přes USA přehnala série tornád, která je dodnes druhou nejtragičtější událostí svého druhu v zemi. Živelná katastrofa 3. a 4. dubna 1974 zasáhla třináct amerických států a také kanadskou provincii Ontario. Během osmnácti hodin se v pásu dlouhém zhruba 4 200 kilometrů vyskytlo na 150 tornád. O život tehdy přišlo téměř 320 lidí.

Tornáda, která udeřila v pásu mezi Alabamou a Mississippi na jihu a New Yorkem nebo Illinois na severu, za sebou zanechala obrovské škody. Přepočteno na dnešní ceny činily více než pět miliard dolarů.

Příčinou mimořádně silných bouřek následovaných tornády byla na hluboká tlaková níže, pohybující se začátkem dubna 1974 jižně od Velkých jezer.

Americká ulička tornád se přesouvá, vědci tápou a hledají příčinu

Několik středně silných tornád se vyskytlo už 1. a 2. dubna v Kentucky nebo Tennessee, po poledni třetího dubnového dne pak začala na Středozápadě řádit i silnější. Nejsilnějšího stupně potom dosáhla tornáda v údolí řeky Ohio, jež protéká státy Pensylvánie, Ohio, Západní Virginie, Kentucky, Indiana a Illinois.

Nejvíc obětí, 36 mrtvých, si vyžádalo tornádo, které zasáhlo město Xenia severně od Cincinnati.

Druhým centrem významné bouřkové aktivity doprovázené tornády byly jižní státy Tennessee, Alabama a Georgia. Oblast výskytu tornád se rozšiřovala ještě večer v severní Indianě a jižním Michiganu a zasaženo bylo také kanadské město Windsor v Ontariu, které leží naproti Detroitu u Velkých jezer.

Čtyřměsíční dítě odneslo tornádo. Rodina ho našla živé v kolébce na stromě

Na jihu se bouřková aktivita přesouvala dále k východu směrem k Apalačskému pohoří. Tornáda se vyskytovala i během noci až do rána 4. dubna, kdy byla poslední zaznamenána v jihovýchodní části USA.

Ještě tragičtější a ničivější byla v USA až série tornád z konce dubna 2011 s téměř 350 mrtvými.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video