Trojice trosečníků uvázla na více než týden na neobydleném tichomořském ostrůvku. Pátrací skupinu k nim dovedl nápis HELP (POMOC), který vytvořili na pláži z palmových listů. (8. dubna 2024 | foto: U.S. Coast Guard

Trosečníci uvázli na atolu v Pacifiku, zachránce upoutal vzkaz z palmových listů

  • 4
Američtí námořníci minulý víkend zachránili trojici trosečníků, kteří při rybářské výpravě uvázli na více než týden na neobydleném tichomořském ostrůvku. Pátrací skupinu k nim dovedl nápis HELP (POMOC), který vytvořili na pláži z palmových listů a který záchranáři zpozorovali z letadla.

Tři muži zůstali na ostrůvku Pikelot uvězněni poté, co se 31. března jejich plavidlu na rozbouřených vodách porouchal motor. Než stihli zavolat pomoc, jejich vysílačce došla baterka, napsala televize CNN.

Pikelot je atol o rozloze několika hektarů, který se nachází v Tichém oceánu stovky kilometrů severně od Nové Guineje. Je součástí souostroví Mikronésie a nemá žádné stálé obyvatele. Je zde však studna, díky níž měli trosečníci pitnou vodu. Jejich jedinou potravou byly kokosy, uvedla pobřežní stráž.

Zatímco čekali na pomoc, rozhodli se na pláži vytvořit vzkaz z palmových listů v naději, že si jej někdo všimne. Pátrací akce začala 6. dubna, když se na krizové složky obrátil příbuzný pohřešovaných, a hned o den později se muže podařilo najít. Jejich nápis zpozorovala posádka průzkumného letounu vyslaného z americké základny na japonské Okinawě.

Námořníci zabloudili v Tichém oceánu. Pomoc přivolal nápis SOS na pláži

Chelsea Garciaová, která ten den dohlížela na pátrací akci, označila nápis z listů za klíčový pro nalezení nezvěstných v zóně pátrání o rozloze statisíců kilometrů čtverečných. „Tento projev vynalézavosti byl zásadní pro navedení záchranného úsilí přímo k místu, kde se nacházeli,“ uvedla.

Na stejném ostrůvku se podobný příběh odehrál už v roce 2020. Tehdy na Pikelotu také uvázli tři muži, kteří se při plavbě mezi ostrovy ztratili a poté jim došlo palivo. Po třech dnech je zachránilo australské a americké námořnictvo i díky tomu, že si pátrací tým ze vzduchu všiml velkého, do písku vyrytého nápisu SOS.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video