Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Okamžitě vyšetřete smrt Roma v Teplicích, vzkázala Rada Evropy

  15:12aktualizováno  15:58
Rada Evropy ve středu vyzvala k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření smrti Roma v Teplicích po policejním zákroku, jenž podle ní vyvolává řadu otázek. Případu si v posledních dnech všímají také světová média. Nejčastěji citují paralelu s případem černocha George Floyda, který zemřel v USA poté, co mu policista dlouhé minuty klečel na krku.

„Záběry pořízené 19. června v Teplicích, v České republice, ukazující zákrok policie proti Romovi, který později zemřel v sanitce, jsou znepokojující a vyvolávají mnoho otázek ohledně okolností tohoto tragického incidentu,“ uvedl v prohlášení mluvčí instituce Daniel Höltgen.

„Rada Evropy se dlouhodobě zapojuje do spolupráce s vládami a romskou komunitou na ochraně Romů před diskriminací a na podpoře jejich integrace a zapojení do společnosti,“ zdůraznil mluvčí organizace, která mimo jiné usiluje o udržování a rozvoj základních lidských práv a svobod.

Teplický incident vyvolal pozornost nejen v Česku, ale také ve světě. Britský list The Guardian se kvůli případu spojil s Jozefem Mikerem, aktivistou a představitelem české romské komunity. 

„Lidé mi řekli, že se dotyčný jmenoval Stanislav a bylo mu asi 40 let. Žil na ulici, ale pracoval jako člen ochranky v nedalekém supermarketu. Když viděl jiného muže ničit auto, snažil se zasáhnout, ale pak přijela policie a strhli ho na zem, protože si mysleli, že je to on,“ uvedl Miker. 

„Vytvořili jsme na místě pomníček, aby lidé věděli, co se stalo. Tohle by nemělo projít bez povšimnutí,“ dodal.

The Guardian také cituje komentáře z internetu k videu z mužovy smrti: „Policejní brutalita skončila smrtí mladého romského muže v Teplicích v České republice. Kéž tento romský George Floyd odpočívá v pokoji.“

Zpravodajský server BBC News v této souvislosti připomněl, že v Evropě žije deset až 12 milionů Romů; tvoří tak největší etnickou menšinu na kontinentu, která je ale nejvíce odsouvána na okraj společnosti.

Odhadem dva miliony Romů žijí v Rumunsku, 700 tisíc v Bulharsku, 500 tisíc v Maďarsku, 450 tisíc na Slovensku a 300 tisíc v České republice. 

Podle průzkumů 41 procent z nich během posledních pěti let zažilo diskriminaci a 62 procent romských dětí a mládeže se nevzdělává, neučí ani není zaměstnáno, dodala BBC.

Čeští Romové jsou naštvaní, píší v USA

Hlasy aktivistů, kteří ve videonahrávce policisty klečícího na zádech muže vidí paralelu se smrtí George Floyda, přetiskl také americký list The Washington Post. 

„Zástupci a zastánci romské komunity v České republice uvedli, že muž byl Rom, a jeho smrt přirovnali ke smrti Floyda - černocha, jehož poslední okamžiky života pod kolenem bílého policisty na ulici Minneapolisu zachycené na videonahrávce obletěly celý svět.“

Floydova smrt vyvolala celosvětové protestní hnutí proti rasismu a policejní brutalitě včetně demonstrací v České republice, připomněl The Washington Post.

Za smrt muže z Teplic mohou drogy, ne policejní zákrok. Verze "Floyd" padá

„Jako česká Romka jsem naštvaná, smutná a vyděšená. Něco se musí změnit,“ řekla listu The Washington Post Mariana Gombárová, která pracuje pro organizaci Romano Lav. „Jsem nesmírně rozhořčená, že se tohle dál děje naší komunitě.“

Nicu Ion, první britský romský radní, který v květnu vyhrál volby v Newcastlu, řekl listu The London Economic, že na videonahrávce z Teplic vidí „šokující podobnost s tragickou smrtí George Floyda“. „Použití síly se zdá být velmi disproporční, vzhledem k tomu, že oběť čelila početní převaze policejních sil,“ dodal.

Špička ledovce, zní z Berlína

Německý zpravodajský server Deutsche Welle ocitoval prohlášení romského aktivisty Michala Mižigára, že jde o „vrchol brutality“. 

Připojil také prohlášení české policie, která popřela, že by metoda znehybnění muže vedla k jeho smrti. Podle policie byl „agresivní“ muž pod vlivem metamfetaminu a zemřel v sanitce cestou do nemocnice, napsala Deutsche Welle.

Žádný „český Floyd“, policie ukazuje nové video. Romea má pochybnosti

„Mladý romský muž Stanislav Tomáš zemřel v českém městě Teplice poté, co mu policie klekla na krk podobným způsobem, jaký vedl k loňské smrti George Floyda ve Spojených státech,“ uvedl v prohlášení úřad Romské iniciativy v Berlíně.

„Videozáznam incidentu lidem připomíná podobný incident z roku 2016, kdy 27letý Miroslav Demeter v Žatci zemřel v pizzerii Panamera po zásahu místní policie,“ dodává prohlášení, podle nějž policie v únoru 2017 vyšetřování Demeterovy smrti uzavřela s tím, že příčinou byly drogy, a ne kroky či zásah kohokoli jiného.

„Tyto případy jsou jen špičkou ledovce. Policejní násilí zasahuje hluboko do života Romů v České republice - zemi, jejíž zvolený prezident je otevřeně rasistický,“ dodává prohlášení úřadu Romské iniciativy v Berlíně.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...