Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Online reportáž

Summit EU v Bruselu 28. a 29. června 2018

Zpravodajství ze summitu Evropské unie v Bruselu přináší ČTK

8:40

Vážení čtenáři, on-line přenos ČTK z jednání summitu Evropské unie skončil. Dnes se prezidenti a premiéři 27 zemí (bez Británie) ještě sejdou k diskusi o vývoji jednání o britském odchodu z EU. Následovat bude eurosummit, tedy schůzka lídrů zemí platících společnou měnou, o možných změnách a reformě měnové unie. Začátek rozhovorů o brexitu v 11:00, závěrečná TK orientačně kolem 15:00.

Děkujeme vám za pozornost.

7:43

Summit Evropské unie v noci na dnešek po devítihodinové debatě schválil změny v přístupu k migrační problematice:

  • EU hodlá na severoafrickém pobřeží vytvořit střediska pro migranty zachráněné na moři; podle tlakem Itálie přibyl do závěrů summit záměr mít podobná centra i v těch státech EU, které s tím budou souhlasit. Ve střediscích se má rychle rozhodovat o tom, kdo má nárok na azyl a kdo se naopak jako ekonomický migrant musí vrátit do své země.
  • Budoucí dohody na reformě unijního azylového systému musí být dosaženo konsensem, tedy souhlasem všech zemí bloku. Premiér Andrej Babiš v této souvislosti označil za důležité, že země EU opouštějí téma přerozdělování migrantů podle kvót.
  • Migrační závěry summitu se zmiňují o závazku zahájit výplatu druhé tranše peněz, které mají podpořit syrské uprchlíky v Turecku, a o přesunu půl miliardy eur z rezervy unijního rozvojového fondu (EDF) do svěřeneckého fondu pro Afriku.
  • Závěry také obsahují bod týkající se potřeby zajistit dostatečnou podporu unijní agentuře Frontex většími zdroji i posíleným mandátem tak, aby mohla účinněji chránit vnější hranice unie i zajistit návraty těch, kdo na pobyt v EU nemají nárok.

Vedle migrace summit jednal i o dalších tématech:

  • Prezidenti a premiéři 28 zemí jednoznačně podporují kroky, kterými se Evropská komise rozhodla reagovat na nová americká cla na dovoz hliníku a oceli z Evropy; rozhodnutí USA o clech nemůže být zdůvodněno obavami o americkou národní bezpečnost.
  • Unie chce dál dojednávat ambiciózní, vyvážené a vzájemné výhodné obchodní dohody s klíčovými partnery po celém světě.
  • Lídři zemí EU se shodli na nutnosti zvyšovat obranyschopnost Evropy, na potřebě větší spolupráce s NATO nebo potřebě bránit se proti hybridním hrozbám.
  • EU chce podle summitových závěrů poskytnout odpovídající mandát a zdroje pro specializovaný tým, který se zaměřuje na rozkrývání záměrného šířených nepravdivých informací Ruskem.
  • Představitelé členských států Evropské unie se dohodli, že o další půlrok prodlouží hospodářské sankce vůči Rusku. Rozhodnutí o sankcích má být formálně potvrzeno v nadcházejících dnech.
  • Unie také potvrdila svůj záměr bojovat proti používání jaderných a chemických zbraní.
1:06

Vážení čtenáři, on-line přenos ČTK z prvního dne jednání summitu Evropské unie končí. Děkujeme vám za pozornost.

6:35

SHRNUTÍ dosavadního průběhu summitu Evropské unie.

  • Premiéři a prezidenti zemí EU stále jednají o migraci a konec rozhovorů stále není v dohledu, podle některých diplomatů by jednání mohlo trvat ještě tři nebo čtyři hodiny.
  • Jednání, která mohou mít důsledky pro budoucnost unie, zkomplikovalo rozhodnutí Itálie vetovat závěry summitu, pokud nebudou splněny požadavky Říma týkající se migrace.
  • Rýsuje se možná dohoda, která předpokládá, že by v dalších zemích unie vznikla střediska, do nichž by tyto státy dobrovolně přebíraly migranty z Itálie. Podle diplomatů ale zatím není definitivně dohodnuto nic.
  • Italský premiér Conte už v podvečer oznámil, že nebude moci souhlasit se závěry jako celkem, pokud v jejich části o migraci nebudou zohledněny požadavky jeho země. Nakonec hrozbu splnil ještě před tím, než se u večeře začalo o migraci vůbec mluvit.
  • Řím žádá, aby se všechny země EU přihlásily ke sdílení odpovědnosti za migranty, kteří jsou zachráněni ve Středozemním moři. Český premiér Babiš už před odletem na summit avizoval, že tento požadavek odmítne.
  • Bez přijetí tak zatím zůstaly závěry týkající se evropské obrany a bezpečnosti, podpory postupu Evropské komise v obchodním sporu s USA, budoucího dlouhodobého rozpočtu unie či přístupových rozhovorů s Albánií a Makedonií. Česko do závěrů prosadilo zmínku o možnosti používat k boji proti daňovým únikům na DPH systém přenesené daňové povinnosti, označovaný jako reverse charge, o který dlouhodobě usiluje premiér Babiš.
  • U migrace by měl summit potvrdit plán, který předpokládá začátek prací na "vyloďovacích platformách", tedy střediscích nejspíš v severní Africe, kam by byli z moře zachránění migranti převáženi místo toho, aby mířili do Evropy. Libye, Maroko či Alžírsko už takové řešení odmítly, ale řada evropských politiků je podpořila.
  • Před začátkem summitu se sešli premiéři visegrádské skupiny včetně Andreje Babiše s francouzským prezidentem Macronem. Jednání podle diplomatů "vyčistilo vzduch" ve sporech o řešení migrační krize.
  • Výsledek summitu by mohl mít vliv na politickou budoucnost německé kancléřky Merkelové, která ve sporu s ministrem vnitra Seehoferem prosazuje společné evropské řešení migrace. Před odjezdem na summit řekla, že dohoda o migrační politice je klíčová pro další osud EU.
0:56

Italský premiér Conte držel summit EU jako rukojmí ve stále trpčím sporu kolem migrace, charakterizovala agentura AFP noční jednání summitu poté, co Conte podnikl "nezvyklý krok zablokovat společné závěry" schůzky.

Podle nejmenovaného evropského zdroje bylo ostatních 27 představitelů "ohromeno a opravdu nebylo potěšeno" tím, že Itálie přitvrdila svou pozici. "Byla to velmi ostrá debata a všichni tlačili na Itala," řekl AFP tento zdroj.

0:17

Podle Babiše nejsou Češi uvyklí multikulturalismu. "Ve Francii máte miliony lidí ze severní Afriky, kteří přišli pracovat a zůstali. To samé v Německu. Ale u nás máme z tohoto systému obavy, a máme extremistické hnutí SPD, které tohoto strachu využívá. Lidé jsou znepokojení. Vidí atentáty, útoky proti mladým dívkám v Německu. Samozřejmě, je tu velká propaganda," dodal v rozhovoru s Le Figaro.

"Osobně nevedu kampaň proti multikulturalismu. Žil jsem dlouho v Maroku, mám tam hodně přátel a přizpůsobil jsem se tamním pravidlům... Chceme to samé - aby přicházející respektovali náš způsob života... Současně naše země má extrémně nízkou nezaměstnanost a nedostatek pracovních sil ve všech oblastech. Chybí ošetřovatelky, lékaři, všechno! Ale aby sem někdo mohl přijít pracovat, potřebuje pracovní povolení," řekl.

0:07

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se v Bruselu do noci snaží najít způsob, jak odblokovat situaci po rozhodnutí Itálie vetovat závěry summitu EU, pokud nebudou splněny požadavky Říma týkající se migrace.

Podle informací médií se rýsuje možná dohoda, která předpokládá, že by v dalších zemích unie vznikla střediska, do nichž by tyto státy dobrovolně přebíraly migranty z Itálie. Diplomaté ale upozorňují, že finalizováno těsně před půlnocí není nic.

Italský premiér Giuseppe Conte už v podvečer oznámil, že nebude moci souhlasit se závěry vrcholné unijní schůzky jako celkem, pokud v jejich části o migraci nebudou zohledněny požadavky jeho země. Nakonec hrozbu splnil ještě před tím, než se u pracovní večeře šéfové států a vlád vůbec o migraci začali bavit.

Odsouhlaseny tak zatím nejsou ani body týkající se například evropské obrany a bezpečnosti, podpory postupu Evropské komise v gradujícím obchodním sporu s USA, budoucího dlouhodobého rozpočtu unie, či přístupových rozhovorů s Albánií a Makedonií.

0:05

Českého premiéra Babiše překvapilo, že francouzský prezident Macron přijal k migraci "stejný postoj, jako Německo před rokem a půl - právě v době, kdy Berlín mění pozici pod tlakem svého ministra vnitra, který tvrdí, že zavede kontroly na německých hranicích, pokud Evropa nezmění svůj přístup".

V rozhovoru s francouzským listem Le Figaro Babiš řekl, že od nynějšího summitu EU očekává, že "se přestane mluvit o kvótách pro migranty". Podle něj je třeba, aby vnější hranice EU chránily pohraniční země jako Řecko, Itálie a Španělsko a ostatní, aby jim pomáhali finančně a posílali policejní posily. Babiš řekl, že je třeba změnit kompetence evropské agentury Frontex, která "dostává sta miliony eur jen ke sledování uprchlíků". Frontex musí bojovat proti převaděčům, řekl.

23:31

Síly věrné generálovi Chalífu Haftarovi dnes zcela ovládly město Darná na východě Libye, které předtím bylo v rukou koalice místních ozbrojenců a islamistů. Podle agentury Reuters to oznámila Haftarova Libyjská národní armáda.

V Libyi panuje od svržení vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 chaos a země je zmítána boji mezi různými ozbrojenými skupinami. Soupeří tam mezi sebou také dvě vlády. Tu, která je na východě, podporuje Haftarova LNA, zatímco druhá, sídlící v hlavním městě Tripolisu, má podporu OSN.

Z Libye v důsledku chaosu v posledních letech odplouvalo do Evropy stále více migrantů.

23:24

Z pracovní večeře na summitu EU

23:17

Stále více států EU se domnívá, že přerozdělování migrantů není nejlepším řešením, uvedl ze summitu polský premiér Morawiecki

23:14

Podle italského vládního zdroje Itálie bude nadále blokovat celkovou dohodu o migraci, pokud nebude zahrnovat reformu dublinského azylového systému, odpovědnost všech států za migranty a více evropských fondů pro severoafrické státy, uvedla agentura Reuters.

Také AFP opakuje, že Itálie požaduje stálý systém rozdělování migrantů mezi členské země a opuštění principu, že za běženci musí požádat o azyl v první zemi unie, kam dorazí.

Agentura citovala italský vládní zdroj, který poukázal na osud lodi Aquarius s 630 migranty, kterou Itálie po ní Malta odmítly přijmout. Poté, co jí přijalo Španělsko, "rozdělily si cestující evropské státy", poznamenal tento zdroj.

22:44

S Macronem se na okraj jednání summitu sešel také rakouský kancléř Kurz, který zdůraznil, že oběma jde o boj s nelegální migrací.

22:40

Francouzský prezident Macron zveřejnil na twitteru fotografii s italským premiérem Contem a napsal, že se mobilizují, aby našli evropskou dohodu o přijímání uprchlíků.

22:15

Francie a několik dalších unijních zemí, včetně Itálie, dosáhly dohody nad novým zněním závěrů summitu o migraci, řekl podle agentury Reuters nejmenovaný francouzský diplomat. Podle něj znění podpořili Malta a Španělsko. Nizozemsko naopak od dohody ustoupilo poté, co Itálie zablokovala přijetí závěrů.

Nemohu říci, že je vše vyřešeno, ale je důležité, že jsme byli s to pracovat s italským premiérem a rozvinout koncept "kontrolovaných středisek" pro migranty, které mají širší evropskou podporu, řekl diplomat.

Francouzský prezident Macron již dříve hovořil o možnosti ustavení uzavřených a kontrolovaných středisek pro migranty v Evropě, zatímco řada dalších zemí podporuje taková střediska v severní Africe.

22:09

Belgický premiér Michel si udělal čas, aby na twitteru poblahopřál belgickým fotbalistům k vítězství nad Anglií.

21:51

Česká republika do závěrů dnešního summitu Evropské unie prosadila zmínku o možnosti používat k boji proti daňovým únikům na dani z přidané hodnoty systém přenesené daňové povinnosti, označovaný jako reverse charge. Novinářům to dnes po první části jednání řekl český premiér Andrej Babiš. Závěry summitu však zatím přijaty nebyly kvůli Itálii, která chce dokument schválit až po debatě o migraci.

Babiš dlouhodobě velmi stojí o to, aby země mohla systém používat obecně. "Předložil jsem návrh ohledně našeho projektu reverse charge," řekl Babiš novinářům. Českou iniciativu podle dřívějšího vyjádření státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře podpořili premiéři států visegrádské skupiny. "Rada nakonec akceptovala naši změnu," dodal Babiš. Na červencové schůzce ministrů financů tak Česko může téma reverse charge znovu otevřít, dodal.

21:31

Malta již nebude do svých přístavů přijímat lodě nevládních organizací zachraňující migranty. Oznámila to dnes maltská vláda. Malta přijala loď Lifeline, kterou předtím odmítla Itálie, kam měla loď namířeno. Podle maltského premiéra Josepha Muscata však šlo o jednorázové řešení jedné krize.

Malta také vyšetřuje, zda kapitán lodi Claus-Peter Reisch porušil zákon, když nedbal pokynů, aby 234 zachráněných migrantů přenechal libyjské pobřežní stráži. Za překročení zákona to považují Itálie a Francie.

Německá nevládní organizace Lifeline kapitána a posádku hájí a tvrdí, že se vždy "striktně drželi mezinárodního práva". Obvinění, že kapitán porušil zákon, mluvčí organizace Lifeline považuje za šokující.

Humanitární organizace a právní odborníci vznáší pochyby, zda Libye sužovaná válkou dokáže účinně provádět pátrací a záchranné operace podél svého pobřeží.

21:19

Podle zpravodaje ČTK se dnes politici ani novináři v Bruselu příliš nevyspí.

21:06