Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válku v Súdánu zažehl spojenec Ruska. Hraje se o zlato i klíčový přístav

  15:43
Třetí největší země Afriky se mílovými kroky blíží občanské válce. V Súdánu se čtyři roky po pádu dlouholetého diktátora pustily do sebe soupeřící větve bezpečnostních složek. Situaci s napětím sleduje Egypt, Západ i Rusko, které v posledních letech v Chartúmu výrazně posilovalo vliv.

„Jsme bezmocní. Každý se bojí, že jsme na stejné trajektorii jako Jemen nebo Sýrie. Vznáší se nad námi duch občanské války,“ povzdechl si v neděli do telefonu v rozhovoru s novináři The New York Times obyvatel súdánské metropole Omar Farúk.

Jeho svědectví potvrzují snímky a videa šířící se na internetu. Nad Chartúmem hřmí bitevníky odpalující rakety, dělostřelectvo decimuje sídlo generálního štábu, na mezinárodním letišti dýmají ohořelé vraky letadel. Mrtvých je už skoro sto a boje o základny a letiště se přelily i do dalších koutů země, která je třikrát větší než Francie a má asi 45 milionů obyvatel.

Pokud bude situace dál eskalovat, může se z už tak nestabilního Súdánu stát zhroucený stát a boje mohou ohrozit námořní trasy v Rudém moři. „Vypadá to jako začátek občanské války. Obě strany jsou velmi dobře vyzbrojené. V Súdánu teď není nikdo, kdy by mohl zprostředkovat mírové rozhovory,“ uvedl pro The Financial Times analytik Alex de Waal.

Mohamed Hamdan Dagalo

Ještě nedávno to přitom vypadalo, že v Súdánu svítá na lepší časy. Dlouholetého diktátora Umara Bašíra v roce 2019 svrhla revoluce podpořená armádou a jedna z nejchudších zemí světa se opatrně vydala na cestu k demokracii. Američané ji vyškrtli ze seznamu zemí podporujících terorismus a svět přislíbil humanitární a rozvojovou pomoc.

Hlavní slovo si však stále udržovala armáda. Z vlády národní jednoty před dvěma lety vykopla všechny civilisty a nastolila vojenskou juntu. Nyní se do sebe pustili její dva nejvyšší představitelé: náčelník generálního štábu a faktický vládce země Abdal Fattáh Burhán a jeho zástupce v přechodné vládě Mohamed Hamdan Dagalo.

Předpokládá se, že za současnými boji stojí především ambice druhého jmenovaného muže, kterému v Súdánu neřekne nikdo jinak než Hemedti. Příslušník kočovného kmene Baggárů začínal jako obchodník s velbloudy, ale když před dvaceti lety vypukly v Dárfúru kmenové boje a ozbrojenci jeho rodině ukradli stádo, chopil se zbraně.

Z místních arabských kmenů dal dohromady milici nazývanou Džandžavíd a postavil se na stranu prezidenta Bašíra. V krvavém tažení proti nearabským povstalcům (boje a etnické čistky v Dárfúru si vyžádaly asi 300 000 mrtvých) mu poskytl to, co mu technická převaha armády dát nemohla: vysoce mobilní bojovníky, kteří perfektně ovládali způsob boje v nekonečných pustinách východního Sahelu.

Vytáhlý velitel si za své služby vysloužil generálské epolety a zatímco Súdán sužovala jedna humanitární krize za druhou, on ovládl dárfúrské zlaté doly a pohádkově zbohatl. „Ano, máme zlaté doly. Nikdo nám nebrání v tom, abychom pracovali se zlatem,“ přiznal před časem v rozhovoru pro BBC.

Jeho paramilitární jednotka byla legitimizována a přejmenovala se na Rapid support force (RSF, Síly rychlé podpory). Byla nasazována jako pohraniční služba ke kontrole migrace, ale také jako nájemná síla v Libyi nebo Jemenu. Hemedti si díky tomu vybudoval kontakty se Saúdy a Spojenými arabskými emiráty. „Za posledních deset let mu dali hromadu peněz. Díky nim a jejich penězům je dneska daleko silnější,“ uvedl pro The Financial Times nejmenovaný západní diplomat.

Ruské zájmy

Hemedti se tak během dvaceti let vypracoval z nevzdělaného kočovníka (údajně absolvoval jen tři třídy základní školy) v jednoho z nejvlivnějších mužů regionu. Politický čich prokázal před čtyřmi roky, kdy se včas přidal k vojenskému puči a pomohl svrhnout svého chlebodárce Bašíra.

Za pohotové převléknutí kabátu získal druhou nejvyšší pozici v přechodné vládě. Prodemokratičtí aktivisté mu ale nikdy nevěřili, vyčítali mu především krvavý zásah proti demonstraci z června 2019, při které příslušníci RSF povraždili asi sto lidí. Jejich těla naházeli do Nilu.

Od puče v roce 2021 přibývalo i třenic v řadách vojenské junty. Hemedti se odmítl smířit s tím, že by se jeho jednotky měly zařadit do řad regulérní armády a podřídit generálnímu štábu. A tak v sobotu vytáhl do ulic Chartúmu, pokusil se obsadit prezidentský palác a letiště a provést převrat. Armáda v pondělí zareagovala oficiálním nařízením o rozpuštění RSF, teď ho ovšem ještě bude muset prosadit v praxi.

Konflikt mezi generály s napětím sledují všichni klíčoví hráči v regionu. Především Egypt, někdejší koloniální vládce Súdánu, který stojí na straně generála Burhána. Hemedtiho jednotky v sobotu zajaly třicet egyptských vojáků na letecké základně Meroe severně od Chartúmu. Obvinili je, že se podílejí na bombardování jejich základen.

Své zájmy v Súdánu má také Moskva. Vojenská junta letos v únoru schválila vybudování ruské námořní základny v přístavu Port Sudan na pobřeží Rudého moře, kudy ročně prochází až 30 procent světové kontejnerové dopravy (více zde: Ruská armáda se usadí u bran Suezu. Súdán povolil strategickou základnu).

V Súdánu zemřeli i tři členové OSN, sousední státy chtějí zprostředkovat mír

Především Hemedti udržuje s Rusy velmi dobré vztahy. Loni v únoru jednal v Moskvě se Sergejem Lavrovem, shodou okolností ve stejný den, kdy Rusko vpadlo na Ukrajinu. Zbraně a výcvik pro jeho milice podle CNN zajišťují Wagnerovci, kteří také dohlížejí na těžbu zlata a jeho pašování do Ruska.

Súdán je dnes třetím největším producentem zlata na světě a odhaduje se, že až devadesát procent roční produkce putuje ze země nelegálně. Podle některých zdrojů Rusové také aktivně podpořili vojenský puč v roce 2021, po kterém získali de facto neomezený vliv nad těžbou a vývozem.

„Ruští a súdánští důstojníci vnímali civilisty jako překážku pro své plány. Rusko je parazit. Vydrancovalo Súdán a způsobilo mu nesmírnou škodu tím, že zlikvidovalo snahy o přechod k demokracii, díky němuž se ze Súdánu mohl stát velký národ,“ uvedl pro CNN nejmenovaný americký představitel.

Jak velkou roli hraje Rusko v současných bojích, zatím není jasné. Střet generálů každopádně dusí poslední naděje na přechod k civilní vládě. „Obě strany mají po celé zemi vojenské základny. Pro obě to je existenční střet. Je to mocenský boj o kontrolu nad Súdánem,“ uvedl pro The Financial Times odborník na oblast Afrického rohu Alan Boswell z think-tanku Crisis Group.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Migranti přitvrdili, útočí na Poláky přes plot i klacky s noži, ukázalo video

28. května 2024  21:09,  aktualizováno  21:15

Na polsko-běloruské hranici přituhuje. Migranti, kteří se pokoušejí proniknout do Polska, jsou...

Wagnerovci se zapojili do hromadné potyčky v Čeljabinsku, zněla i střelba

28. května 2024  20:53

Na ruských sociálních platformách se během víkendu rozšířilo video, které ukazuje potyčku na ulici...

Parlament v Gruzii přehlasoval veto, zákon o zahraničním vlivu projde

28. května 2024  18:12,  aktualizováno  20:18

Gruzínský parlament v úterý přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Prezidentka...

VIDEO: Francouzský poslanec mával palestinskou vlajkou, vykázali ho

28. května 2024

Dolní komora francouzského parlamentu v úterý na patnáct dní vyloučila poslance z krajně levicové...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...