Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tanec mezi minami. Nejvyšší soud neřešil, zda se Trump účastnil povstání

  13:12
Po měsících sporů ohledně kandidatury Donalda Trumpa přišel nejvyšší soud USA s definitivní odpovědí. Jednotlivé americké státy ho nemohou vyloučit z voleb na základě pasáže ústavy zakazující lidem návrat do veřejných funkcí po podpoře povstání. Soudci se však nezabývali tím, zda lze Trumpovo jednání označit za účast na povstání.

Podle BBC se nejvyšší soud svým pondělním verdiktem vyhnul části „politických nášlapných min“, které daný případ zahrnoval. Kromě otázky Trumpova jednání se nezabýval ani tím, zda je prezidentská funkce mimo záběr dané pasáže ústavy, což byl další z exprezidentových argumentů proti diskvalifikaci z primárek ve státě Colorado.

Nejvyšší soud v Coloradu označil Trumpa za nezpůsobilého k výkonu prezidentské funkce v prosinci, federální nejvyšší soud nyní tento verdikt zrušil. Pondělní rozhodnutí se však vztahuje i na zbytek USA, hlavně na státy Illinois a Maine, kde soud Trumpa rovněž diskvalifikoval.

Americké prezidentské volby 2024

„Stanovisko nejvyššího soudu poskytlo definitivní rozřešení,“ napsal deník The New York Times. Připomenul, že různé skupiny se ve snaze zabránit Trumpovi v opětovné kandidatuře obrátily na soudy ve více než 30 státech. V některých z nich soudy či jiné orgány tyto stížnosti odmítly.

Snahy o diskvalifikaci Donalda Trumpa coby lídra Republikánské strany se opíraly o 14. dodatek americké ústavy přijatý v návaznosti na občanskou válku v 60. letech 19. století. Jeho třetí paragraf uvádí, že v žádné veřejné funkci, ať už civilní či vojenské, nemohou působit bývalí činitelé, kteří se po odpřisáhnutí věrnosti ústavě dopustili „povstání nebo vzpoury“ či pachatele takového aktu podporovali.

Jasný verdikt soudu

Trump se podle mnohých podílel na povstání, když po prohraných volbách z roku 2020 odmítl uznat porážku a burcoval stoupence svým tvrzením o ukradeném vítězství. Vše vyvrcholilo 6. ledna 2021, kdy dav jeho příznivců obsadil sídlo Kongresu v době projednávání volebních výsledků. Trump předtím na nedalekém mítinku hovořil o potřebě „bojovat jako o život“ a vyzval lidi, aby „pokojně a vlastenecky“ protestovali u Kapitolu.

„Verdikt vůbec nijak nevyjasňuje základní otázku, zda se Trump skutečně dopustil povstání,“ napsal po rozhodnutí nejvyššího soudu deník The Washington Post. Poznamenal, že pondělní stanovisko se ani o žádné zhodnocení tohoto bodu nepokouší.

Americký exprezident Donald Trump získal podporu stranických volebních shromáždění v Nevadě ve snaze stát se kandidátem republikánů na prezidenta. (8. února 2024)

Jak prvoinstanční soud v Coloradu, tak následně státní nejvyšší soud vyhodnotily Trumpovo počínání kolem útoku na Kapitol jako povstání. Ke stejnému závěru dospěly orgány ve státech Maine a Illinois, přičemž podle WP se k takovému hodnocení v dřívějších kauzách přiblížilo i několik dalších soudců.

Ti na nejvyšším soudě své rozhodnutí zdůvodnili tím, že jednotlivé americké státy nemohou 14. dodatek aplikovat u lidí kandidujících na federální funkce. Na tom se shodlo všech devět členů soudu, ovšem pětice soudců z konzervativního křídla zašla o krok dál. V rozhodnutí uvedla, že daná klauzule není „samovykonávající“ a že pro její vymáhání je nutná iniciativa Kongresu.

„V reálném světě, s těsně rozděleným Senátem a republikány ovládanou Sněmovnou reprezentantů, to znamená, že pravděpodobnost prohlášení Trumpa nezpůsobilým podle 14. dodatku je prakticky nulová,“ uvádí BBC.

Chaos se přesune do Kongresu

Soudci ve svém rozhodnutí dali najevo, že chtějí předejít chaosu, který by podle nich mohl nastat, kdyby každý stát mohl sám rozhodovat o způsobilosti prezidentských kandidátů. Spekulovali přitom, že takovéto zásahy by mohly přicházet i po konání voleb.

Financování vlády ano, Ukrajiny ne. Americký Kongres předchází kolapsu

Podle Politica ale možná onen chaos pouze přesunuli do prostor Kongresu, který výsledky prezidentských voleb potvrzuje při zpravidla ceremoniálních schůzích. Nyní podle některých akademiků není vyloučen scénář, že by Trump v listopadu vyhrál a zároveň by se Demokratická strana ujala kontroly nad oběma komorami Kongresu, načež by se zákonodárci pokusili výsledky změnit na základě dodatku o vzbouřeních.

„Tomuhle všemu se chtěli vyhnout. Chtěli vyloučit pokus o Trumpovu diskvalifikaci, až by zvítězil,“ řekl o členech nejvyššího soudu odborník na ústavní právo Ned Foley působící na Ohijské státní univerzitě. „Ale neudělali to dost jasně,“ dodal.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...