Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Tanec mezi minami. Nejvyšší soud neřešil, zda se Trump účastnil povstání

Po měsících sporů ohledně kandidatury Donalda Trumpa přišel nejvyšší soud USA s definitivní odpovědí. Jednotlivé americké státy ho nemohou vyloučit z voleb na základě pasáže ústavy zakazující lidem návrat do veřejných funkcí po podpoře povstání. Soudci se však nezabývali tím, zda lze Trumpovo jednání označit za účast na povstání.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Zajímavé---1) Mohou nejvyšší soudy jednotlivých států aplikovat 14. dodatek ústavy? Výsledek- u kandidátů do federálních funkcí (prezident, kongresman,senátor) NE u kandidátů do funkcí daného státu (guvernér, státní kongresman či státní senátor) ANO. Skóre 9:0 shodli se jak konzervativní tak liberální soudci.

2) Může nejvyšší soud USA aplikovat 14. dodatek ústavy? NE, Minimálně ne bez souhlasu kongresu-- výsledek 5:4 neshoda konzervativních a liberálních soudců.

------------------

Současně s volbou prezidenta se koná volba celé sněmovny reprezentantů a části senátu. Může se stát a několikrát se stalo že Prezidenta vyhraje republikán a kongres ovládnou demokraté. Vzhledem k tomu jak soudci rozhodli bod 2) mohou demokraté použít 14. dodatek ústavy a pak nám začne chaos pokud nejvyšší soud uzná že se Trump vzpoury účastnil. By musel odvolat zvoleného prezidenta.

Mimochodem stále ještě probíhající soudní řízení, kde Trump je vinen za to, že je minimálně spoluzodpovědný toho co se dělo po volbách ve Washingtonu.

0 0
možnosti
ŠŠ

Som zvědavý aký kebát vytiahnete v Čechách po Trampovom výťazstve? Ahá Fialový

0 0
možnosti
LS

Už jenom hlasování 9:0 což znamená každý soudce ať již ho dosadili demokraté nebo republikání hlasoval jasně dokazuje jak jsou v dnešní době demokraté nejenom ubozí, ale především jak dokáží zkorumpovat soudní systém některých států USA.

0 0
možnosti
MB

Ty hlasování byly dvě.

První o tom zda si to mohou rozhodovat soudy jednotlivých států a to bylo 9:0.

Druhé bylo o tom zda o tom může rozhodovat na podnět států (případně soudů či jiné autority) nejvyšší soud. Taky skórem 5:4 bylo schváleno, že tento dodatek u federálních funkcí má aplikovat kongres a nejvyšší soud potom možná bude rozhodovat.

0 0
možnosti
Foto

Jestli pak jste uz volili. Byl jsem osobne jeden z prvnich volit, volil jsem samozrejme s hrdosti meho favorita mistra Donalda Trampa, doufam a ja mu verim, ze splni vse do puntiku to, o cem hovoril pred podiem napr. v Manchester NH. Se nedivim, ze zkorumpovana, prolhana, zalozena na intrikach demorat party, ktera nema nic spolecneho s demokracii, pouze nazev se jejim predstavitelum klepou nohy, nebot se za tech 31/2 roku nadelali v USA a ve svete tolik lumparen, jako zadna jina demolicni kompanie v historii USA. Teda mimo demoratu, jizanu s jejich obcanskou valkou, ale ted by par statu nemelo povestny strasak amendment ch 14 a moznost se nejak zoufale snazit zbavit DT za kazdou cenu. K cemu je prezident kdyz je neposloucha a dokonce prosazuje svuj nazor, ktery jim nevyhovuje. Biden, to je jine kafe, ten jim vyhovuje, posloucha na slovo, podepisuje a provadi to, co jeho nastrcena vlada chce a kdyz k necemu dojde, tak si na nic si nepamatuje, navic vzbuzuje soustrat, to je presne ten nejlepsi abonent na prezidenta.

Muzeme jenom doufat, ze do svestek, tedy do toho listopadu vydrzi a ze JB nakonec neposlou na zaslouzeny odpocinek do domova duchodcu, kam uz davno patri, timto resenim uz nebude delat ostudu a z USA funny state s funny guys a to rovnou po celem svete.

3 3
možnosti
Foto

Fanaticka oddanost vasemu fasistickemu vudci by snad sla vyjadrit i jedinou vetou.

3 1
možnosti
MB

Nejvyšší soud možná zachránil Trumpa, ale neodsuzuje sám sebe k záhubě? Jak vrchní soud správně podotýká, dílčí určování jednotlivých států, zda je bývalý prezident diskvalifikován podle 14. dodatku kvůli účasti na vzpouře, by vedlo k "chaosu". Až potud to vypadá dobře. Soud se sice jednomyslně shodl na tom, že coloradský soud nemá pravomoc diskvalifikovat prezidentského kandidáta podle § 3 14. dodatku, ale čtyři soudci - včetně soudkyně Amy Coney Barrettové - se domnívali, že většina zašla příliš daleko. Tři soudkyně, Sonia Sotomayor, Elena Kagan a Ketanji Brown Jackson, dokonce obvinily většinu, že "rozhoduje o nových ústavních otázkách, aby tento soud izoloval Trumpa od budoucích sporů. V této raritní sféře stanovisek Nejvyššího soudu je to skutečně šokující vyjádření, které naznačuje skutečnou nespokojenost s argumentací soudu. Menšina má pravdu. Z čistě praktického hlediska to dává určitý smysl. Z právního hlediska je však toto pravidlo logickým blábolem. Nejvyšší soud se nerad nechává zatahovat do horkých politických sporů. Přesto má v tomto volebním období na stole několik případů, které mají obrovský dopad na Donalda Trumpa a jeho kandidaturu. A tohle byl ten nejjednodušší. Ještě vyšší sázka je v případě prezidentské imunity, kterou soud právě přijal. V takovém případě bude soud posuzován nejen podle toho, co dělá, ale i jak to dělá - a dokonce i kdy to dělá. Rozhodnutí, které by odsunulo soudní proces s Trumpem za pokus o maření sčítání hlasů a zvrácení výsledků voleb v roce 2020 až na dobu po 5. listopadu, by zanechalo pověst soudu o jeho nestrannosti v troskách. A to je skutečně velmi nebezpečné. Autorita a legitimita Nejvyššího soudu jakožto nejvyšší bašty americké demokracie jsou pro fungování naší ústavy nepostradatelné. Soud by nikdy nenechal rozhodnutí o Coloradu v platnosti a neotevřel dveře chaosu. Pokud však soud nebude velmi opatrný, může se stát, že tyto dveře přesto otevře.

5 1
možnosti
JK

Mílo, ty jsi právník? Protože ty píšeš, že "Z právního hlediska je však toto pravidlo logickým blábolem..."

Nejvyšší soud potvrdil, že jednotlivé státy nemají pravomoc rozhodovat, kdo je způsobilý být na hlasovacích lístcích ve federálních volbách a kdo ne dle 14. dodatku Ústavy paragraf č. 5, který zcela jasně uvádí, že tuto pravomoc má jedině Kongres.

Cituji z paragrafu neboli Section 5: The Congress shall have power to enforce, by appropriate legislation, the provisions of this article.

Vždyť je to jasné jak facka!

Což tedy znamená, že straničtí aktivisti zkouší, jak je hlas lidu silný a zdali je silný natolik, aby zastrašil soudce a zbavil stát své Ústavy. Evidentně, zatím ten hlas lidu tak silný zdaleka není...

2 3
možnosti
IS

Biden prý mění strategii, bude se snažit vyvolat v Trumpovi vztek a reakce, aby poukázal na jeho osobnost. Nemohu přeložit jeho mluvu z důvodů vulgárností přímo z úst presidenta sjednotitele.

Stojí to za přečtení pro ty, kteří mají nějakou znalost AJ.

Biden plans to 'trigger Trump' in new 'aggressive' election strategy

https://www.foxnews.com/media/biden-plans-trigger-trump-new-aggressive-election-strategy-report

3 4
možnosti
Foto

Zajiste - takze i ty nejhorsi urazky, lzi a vyzvy k nasili ktere ze sebe chudak Donald vychrli budou Bidenova vina.

4 2
možnosti
JM

Samozřejmě že nejvyšší soud nerozhodoval o tom zdali se Trump zúčastni povstání, protože ho nikdo nežaloval. Demokraté měli obavy že by soud oficiálně uznal že se vzpoury nezúčastnil, což by bylo pro Demokraty horší než to co je teď. Soustavně jej lživě obviňují ze vzpoury.

Toto řekl Trump na demonstraci což podle demokratů je vzpoura:

"Vím že půjdete směrem ke "Capitoll Hill". Připomínám aby to bylo bezpečné a patriotické"

Žádné nabádání ke vzpouře.

3 4
možnosti
Foto

Ono to bylo pane Martinek spis tak, ze Donik ty svoje hrdiny cele tydny od prohranych voleb hecoval k vetsi a vetsi nenacisti a zurivosti.

K pochodu na Kapitol je na te demonstraci primo vyzval a dokonce jim slibil, ze tam potahne s nimi.

Jestli oni kluci a holky pres vsechno to hitlerovske rvani jeho jedinou poznamku o tom, ze si maji pocinat "pokojne" proste nepreslechli.

Jak jinak vysvetlite skutecnost, ze doslo k rabovani, niceni kancelari, kaleni i moceni na chodbach a dokonce k pozadavku na obeseni pana vicepresidenta Pance?

6 3
možnosti
Foto

Mezi nami - i ti nejkonzevativnejsi a samotnym Trumpem vybrani soudci jsou porad jeste - soudci. Lide kteri pracuji pod prisahou.

Kdyby prislo na to, zda Donald J. Trump spachal po prohranych volbach serii zlocinu, ktera vyvrcholila pokusem o fasisticky puč, museli by gaunera poslat za mrize do konce zivota.

Dukazu je nekonecne mnozstvi a nejdou vyvratit. A naopak, vsechny Donikovy lzi smetlo se stolu 60 soudu...

Takze se hledaji technicke krivarny, vcetne nekonecneho odkladani procesu.

V tom nepodcenujme Trumpa. Ekonomice ani mezinarodni politice sice nerozumi, ale tyhle podrazy a lzi, to je cely jeho zivot v kostce...

2 4
možnosti
JM

Máme "Super tursday", takže to jdu vhodit Trumpovi, již potřetí.

3 2
možnosti
SH

Má štěstí, že tam není Rychetský.

3 1
možnosti
JK

Republikáni mají v US nejvyšším soudu převahu, verdikt byl očekáván podobně jako u zdejšího Ústavního soudu.

0 7
možnosti
JB

"Demotraté" ještě nikdy neměli takový strach z republikánského kandidáta jako teď. Ony celé ty gerontovolby budou nejspíš ostuda jakou Amerika dlouho nezažila. Nejlepší by bylo kdyby se oba kandidáti zachovali jako chlapi a buďto odstoupili nebo zemřeli.

0 4
možnosti
IS

Souhlas s první větou, zbytek nic moc. Geront je prokazatelně jen jeden, i vyšetřovatel Hur, ač není expertem to jasně vyjádřil ve výsledku svého vyšetřování. Biden sice nemůže být postaven před soud za svoje doslova kriminální zacházení s tajnými dokumenty, ale může být znovu zvolen presidentem, tak to je na hlavu. Věkový rozdíl mezi Trumpem a Bidenem je 3.5 let, ale mentálně i fyzicky je Biden vzdálen na míle.

1 3
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  12:44

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!