Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Haleyová odstoupila z boje o Bílý dům. Ničeho nelituji, vzkázala Američanům

  12:22aktualizováno  16:55
Nikki Haleyová ve středu odpoledne oznámila odstoupení z republikánských primárek. Donaldu Trumpovi tak odpadl poslední soupeř v boji o nominaci Republikánské strany do listopadových voleb prezidenta Spojených států. Podporu svému dosavadnímu soupeři zatím nevyjádřila.

Haleyová oznámila konec své kampaně během krátkého vystoupení v Charlestonu v domovské Jižní Karolíně. „Nastal čas ukončit mou kampaň. Vždy jsem chtěla, aby Američanům někdo naslouchal. To jsem splnila. Ničeho nelituji. I když už nebudu kandidátkou, nadále budu bojovat za to, čemu věřím,“ prohlásila.

Následně pogratulovala Donaldu Trumpovi k úspěchu v primárkách a popřála mu hodně štěstí, podporu mu však nevyjádřila. „Margaret Thatcherová kdysi řekla, aby lidé nikdy jen nenásledovali dav, ale rozhodovali se sami,“ prohlásila Haleyová, podle které je nyní jen na Trumpovi, aby si získal přízeň jejích voličů. Podle CNN si nechává prostor a republikánského favorita případně podpoří až těsně před listopadovými volbami.

Americké prezidentské volby 2024

Ve svém krátkém projevu se opřela do současného složení Kongresu, který je podle ní plný „následovníků, ale chybí v něm lídři“. Američany vyzvala, aby se vymanili ze světa plného „nenávisti a sporů“.

Spojené státy by podle ní měly dál hrát významnou roli na mezinárodním poli. „Náš svět je v plamenech, protože se Amerika postupně stahuje do sebe. Máme morální povinnost stát za svými partnery, jako je Ukrajina, Izrael a Tchaj-wan. Pokud se budeme více soustředit jen na sebe, bude to znamenat více válek, ne méně,“ sdělila. Narážela tak sílící tlaky, které ženou Ameriku do izolacionismu.

Trump na odstoupení Haleyové reagoval na své sociální síti Truth. Vyzval všechny republikánské voliče, aby se sjednotili v boji proti Joe Bidenovi. „Jestli pro sebe opět vybojujeme Bílý dům, bude to kvůli tomu, co uděláme právě teď. Vláda ve Washingtonu a Bidenův zkorumpovaný stát se nám to pokusí překazit, já vás ale přesto prosím: odpovězme tak, jako to neudělal nikdo v historii,“ sdělil Trump.

Biden v prohlášení ocenil odvahu Haleyové pustit se do prezidentského klání a „ochotu říkat pravdu tam, kde se toho v současné republikánské straně odváží jen málokdo“. „Trump dal v minulosti jasně najevo, že o voliče Haleyové nestojí. V mojí kampani však pro ně místo vždy bude. Na mnoha věcech jsme se neshodli, ale společnou řeč bychom určitě našli v otázkách zachování americké demokracie, dodržování ústavy, vzájemném jednání s respektem a úctou či zachování Severoatlantické aliance,“ uvedl Biden.

Postupný pád nezlomné političky

S odstoupením 52leté političky v podstatě končí volba republikánského kandidáta do listopadových voleb, napsal zpravodajský web Axios, jakkoli proces formálně uzavře až červencový nominační sjezd. Už nyní je prakticky jasné, že republikáni do voleb vyšlou čtyřnásobně obžalovaného Trumpa, zatímco Demokratickou stranu bude reprezentovat současný prezident Joe Biden.

Haleyová byla už od konce ledna poslední významnější soupeřkou exprezidenta v republikánském nominačním procesu, její šance na vítězství se však od počátku zdály být mizivé. Trump ji v únoru porazil i v Jižní Karolíně, kterou vedla mezi lety 2011 a 2017, a jeho dominance pokračovala při úterních kláních v 15 státech USA. Haleyová zvítězila pouze v jednom z nich a dohromady má na kontě méně než 100 delegátů pro republikánský nominační sjezd, zatímco Trump už má jistých přibližně 1000.

Haleyová, která v Trumpově administrativě působila jako velvyslankyně USA při OSN, se v kampani prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s exprezidentem a některými dalšími kandidáty. Měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála kandidátů se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi.

Zpočátku odmítala Trumpa otevřeně kritizovat, to se ale v posledních týdnech změnilo. Označila jej za „totálně vyšinutého“ a charakterizovala jeho působení jako „katastrofu“. Nedávno také prohlásila, že neví, zda by Trump během svého případného druhého mandátu ctil americkou ústavu.

Klíčové hlasy od Haleyové

Část lidí hlasujících v republikánských primárkách v průzkumech uváděla, že v listopadu nejsou ochotni Trumpa podpořit. A Haleyová v některých státech získala významnou část republikánských hlasů, jakkoli už se v té době vůči Trumpovi ostře vymezovala.

Podle agentury AP byla exguvernérka oblíbená obzvláště mezi umírněnými a vysokoškolsky vzdělanými voliči, kteří by mohli být pro Trumpa v souboji s Bidenem klíčoví. Haleyová v poslední době často prohlašovala, že bývalá hlava státu kvůli svému vystupování a kvůli četným skandálům nemá na vítězství v listopadu šanci.

Aktuální průzkumy jí však nedávají za pravdu, neboť v hypotetickém duelu s Bidenem favorizují spíše Trumpa. Ten v noci na středu po nových vítězstvích v primárkách prohlásil, že Republikánská strana je za ním sjednocená.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...