Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PŘEHLEDNĚ: Vrátí se Fico? Vše o volbách, jež mohou změnit směřování Slovenska

  20:30
V sobotu se budou konat předčasné volby do slovenské Národní rady. Kdo kandiduje a kdo má největší šanci? Jak dlouho jsou na Slovensku otevřené volební místnosti a proč nás má tamní hlasování zajímat? Přečtěte si náš přehled základních informací.
Předvolební billboard slovenské strany Směr-SD (21. září 2023)

Předvolební billboard slovenské strany Směr-SD (21. září 2023) | foto: Profimedia.cz

Kdy a kde V sobotu po celém Slovensku

Předčasné volby do slovenského parlamentu se konají v sobotu 30. září, a to od 7 do 22 hodin. Na rozdíl od České republiky Slováci vždy na odevzdání hlasu mají jen jeden den. Déle mohli hlasovat jen ti slovenští občané, kteří žijí v zahraničí.

Pro možnost hlasovat v korespondenčních volbách bylo potřeba se do 9. srpna zaregistrovat a doručenou obálku pak poslat zpět na slovenské ministerstvo vnitra. Termín pro korespondenční voliče vyprší v pátek. Volba na ambasádách není možná.

Oficiální výsledky voleb budou oznámeny v neděli 1. října, ty předběžné se však veřejnost dozví nejspíš už během povolební noci. Volí se ve školách a na úřadech v celé zemi.

Proč Úřednickou vládu musí nahradit řádná

Slovensko v současnosti vede úřednická vláda v čele s Ľudovítem Ódorem. Prezidentka Zuzana Čaputová ji jmenovala poté, co se definitivně rozpadla koalice vzešlá z voleb. Po minulých volbách v roce 2020 vládu sestavil premiér Igor Matovič (OLaNO) spolu se stranami Jsme rodina, Svoboda a Solidarita (SaS) a Za lidi. Kvůli osobním sporům se nakonec na postu předsedy vystřídal se svým stranickým kolegou a vládním ministrem financí Eduardem Hegerem.

Ani Hegerova vláda však nakonec nevydržela, strana SaS koalici opustila a posledním hřebíčkem do rakve kabinetu bylo, že mu parlament vyslovil nedůvěru. Prezidentka původně tuto vláda chtěla nechat dovládnout do voleb v demisi, ani to se ovšem nepovedlo. Důvěru nicméně nezískala ani úřednická vláda.

Koho Poslance Národní rady

Slováci zvolí kompletně nové složení parlamentu, tedy celkem 150 poslanců. O přízeň voličů se uchází pětadvacet stran a koalic. V předvolebních průzkumech se objevuje zhruba jedenáct z nich, ať už nad laťkou pro vstup do sněmovny, nebo těsně pod ní.

Nejvyšší preference nyní mají strany Směr-SD, Progresivní Slovensko (PS) a Hlas-SD. Po této trojici se ve střídajícím se pořadí objevují partaje Republika, Slovenská národní strana (SNS), Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), Svoboda a Solidarita (SaS), Jsme rodina, Demokraté a strana slovenských Maďarů Aliance.

Předvolební billboard slovenské strany Svoboda a Solidarita (9. srpna 2023)

Jak Samostatně, nebo v koalici

Politické strany mohou kandidovat samostatně, nebo v koalicích. Pokud jdou do boje o vstup do parlamentu zvlášť, potřebuje každá strana nejméně 5 procent hlasů. Pokud se ovšem rozhodne pro koalici, musí dostat alespoň 7 procent.

V těchto volbách je to případ hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). To si k názvu přidalo přídomek „a přátelé“ a kandiduje dohromady se stranou Za lidi a dalšími menšími uskupeními.

Kdo je kdo Fico, Šimečka, Pellegrini

Největší šanci sestavovat příští slovenskou vládu má trojice mužů – Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini.

Směr-SD už Slováci dobře znají. Ve vládě zasedl poprvé po volbách v roce 2006 a pak ještě dvakrát. Fico, bývalý komunista a po pádu režimu sociální demokrat, vlastní stranu založil v roce 1999 a od té doby ji vede. Z křesla premiéra ho dostaly až protesty po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. V zájmu uklidnění situace tehdy funkci přenechal stranickému kolegovi Peteru Pellegrinimu. Po odchodu do opozice se zdálo, že už se poražená a ponížená partaj nevzpamatuje. Během covidové pandemie a s příchodem ruských vojáků na Ukrajinu se však Směru znovu podařilo získat příznivce. Ti se často profilují jako antisystémoví a proruští.

Mír vždy přichází z Východu, hlásal Fico. Ukrajince na mítinku označil za nacisty

Progresivní Slovensko je liberální levicovou stranou, z jejíchž řad vzešla současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Lídr strany Šimečka stranu reprezentuje v Bruselu. Od roku 2019 je europoslancem a od loňského února také místopředsedou Evropského parlamentu. Liberálové na rozdíl od ostatních hlavních stran podporují možnost registrovaných partnerství pro homosexuály, legalizaci marihuany pro osobní potřebu nebo ratifikaci Istanbulské úmluvy. Útoky konzervativnějších soupeřů tak často míří především na tyto programové body PS.

Hlas-SD se v roce 2020 odštěpil od Ficova Směru a s Pellegrinim v čele se prezentuje coby moderní sociální demokracie, která se skandály svých někdejších kolegů nemá nic společného. V předvolební kampani expremiér Pellegrini Slovákům slibuje, že jeho vláda by se chovala slušně a důstojně. Skončí prý chaos, který předváděla Matovičova koalice, aniž se k moci dostanou extremisté. Šéf Hlasu chce podle svých slov rozhádaný národ sjednotit a nabídnout lidem sociální jistoty.

Proč nás to má zajímat Další osud Slovenska

Největší šanci na výhru ve volbách má nyní Ficův Směr-SD. A právě proto nyní nejen Slováci napjatě čekají, jak dopadnou. Návrat Fica do křesla premiéra totiž může znamenat několik věcí.

Jednak návrat „mafie“, jak Slováci mluví o chobotnici zkorumpovaných politiků napojených na (nejen) slovenské podsvětí. Propletenou síť oligarchů, zločinců, politiků, soudců, policistů a úředníků až s odstraněním Fica ve volbách z roku 2020 začaly rozplétat Národní kriminální agentura (NAKA) a další policejní složky. To může velmi snadno skončit.

Slovensko, černá díra Evropy. Západ se začíná děsit Ficova vítězství

A vzhledem k tomu, jak od začátku války na Ukrajině vypadá rétorika Fica a celého Směru, současný vývoj znepokojeně sledují i zahraniční spojenci Slovenska. V první řadě samotná Ukrajina, které už potenciální premiér nechce dál vojensky pomáhat. Fico naopak účelově šíří proruskou propagandu a ruský pohled na důvody více než rok a půl trvajícího konfliktu.

Další osud Slovenska bude záviset i na tom, s kým Směr případně sestaví vládu. Fico už ujistil, že nepůjde do koalice s nikým, kdo nesouhlasí se setrváním země v Evropské unii a NATO. Jeho vláda prý bude „sociální, proevropská a protifašistická“. To by vylučovalo spolupráci s krajní pravicí, především se stranou Republika.

Současně se však objevují komentáře, že se ze Slovenska v Unii stane „další Maďarsko“, které pod vedením premiéra Viktora Orbána platí za nejvíc proruskou členskou zemi.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  16:17

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...