Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovensko, černá díra Evropy. Západ se začíná děsit Ficova vítězství

  17:30
Nestává se příliš často, aby západní média vzrušoval politický vývoj u našich východních bratrů. Tři týdny před volbami na Slovensku si však čím dál víc deníků všímá náskoku Roberta Fica a bojí se, že Slovensko by se po jeho návratu do premiérské funkce mohlo stát spojencem Ruska.

Byl to projev, který vedení Kremlu musel zahřát u srdce. Robert Fico koncem srpna vystoupil na oslavách 79. výročí Slovenského národního povstání ve Zvolenu a před zaplněným náměstím dal jasně najevo, že slovenská vláda se podporou Ukrajiny zpronevěřila národní historii a zradila hrdiny protinacistického odboje.

„V západních médiích se otevřeně hovoří o tom, že v řadách ukrajinské armády jsou fašisté. Vezměte si pluk Azov. To je prokazatelně fašistický pluk. A víte, co se říká na Slovensku? Že banderovci a podobní, kteří tam bojují, to jsou jen pouliční chuligáni na okraji společnosti. Já jsem ještě nikdy neviděl chuligána s tankem a kulometem,“ hlásal předseda strany Směr-SD.

„Ale oni jsou součástí armády a dělají hrozné věci. Jsem šokovaný, že jim v zahraničí natáhnou červené koberce. A ten, kdo účelově podporuje takové jevy, ten jde proti odkazu Slovenského národního povstání,“ řečnil Fico a obvinil vládu, že o fašistické symbolice v řadách ukrajinské armády mlčí, protože chce být pochválena ve Washingtonu a Bruselu.

Šéf Slovenské informační služby Michal Aláč (27. dubna 2022)

Jeho projev si vysloužil uznalé zmínky v ruském tisku a mezi vlivnými válečnými blogery na Telegramu. Naopak na Západě před parlamentními volbami naplánovanými na 30. září roste nervozita, že návratem osmapadesátiletého Fica do premiérské funkce by se Slovensko mohlo změnit ve spojence Moskvy.

„Slovensko má mnohem větší význam, než si Evropa uvědomuje. Koncem září se v této malé evropské zemi konají parlamentní volby, které budou mít důsledky daleko za jejími hranicemi. Pokud se průzkumy veřejného mínění potvrdí, budou znamenat návrat Roberta Fica: muže, který chválí Moskvu a vzorem mu je Viktor Orbán. V řadách EU a NATO by se tak brzy mohl objevit nový potížista,“ píše se v komentáři listu The Guardian.

Autor textu připomíná, že Slovensko se po ruském vpádu na Ukrajinu zařadilo mezi nejpevnější spojence napadené země a mimo jiné jí jako první poslalo stíhací letouny MiG-29. Ale zároveň je dlouhodobě velmi náchylné k proruské propagandě, dezinformacím a konspiračním teoriím.

Kampaň bizárů a pseudotémat. Slováci do voleb hledají někoho normálního

Šedesát procent Slováků si myslí, že o světovém dění rozhodují tajné spolky usilující o nastolení totalitního řádu. Nedávný průzkum think-tanku Globsec ukázal, že padesát procent Slováků považuje Spojené státy za bezpečnostní riziko a pouze 40 procent je přesvědčeno, že za válku na Ukrajině je primárně zodpovědné Rusko. To je nejméně ve střední a východní Evropě.

List The New York Times si všímá, že slovenská náchylnost ke spikleneckým teoriím a ruské propagandě nepramení jen z obecného rozčarování veřejnosti ze vzájemných půtek mezi prozápadními politiky, ale také z hlubokého a ryzího proruského sentimentu, jenž sahá až do 19. století.

Fico, který v průběhu své politické kariéry zmutoval ze sociálního demokrata v typického populistu, se na panslovanské sny části populace umí dobře napojit. „Ficovi se podařilo rozdmýchat proruské nálady s takovou intenzitou, jaká tu nebyla od Mečiarovy éry. Ale Západ a zejména Spojené státy se o tyto nebezpečné tendence nezajímal nebo si jich nebyl vědom,“ poznamenává portál Foreign Policy.

Slovensko se navíc pět let po vraždě novináře Jána Kuciaka a masových demonstracích, které svrhly Ficovu vládu, potácí v politickém chaosu. Prozápadní scéna je rozhádaná a rozdrobená, v čele vlády se za čtyři roky vystřídali čtyři premiéři. Prezidentka Čaputová, jejíž zvolení vnímali prozápadně naladění Slováci jako symbol naděje, nedávno oznámila, že nemá sílu mandát obhajovat. A válka elitních policistů ukazuje, že bezpečnostní složky stále nebyly očištěny od lidí s vazbami na mafii a lobbisty.

A tak se vrátil Robert Fico. Text v magazínu Foreign Policy ho charakterizuje jako politického dědice Vladimíra Mečiara, za jehož vlády se Slovensko stalo slovy Madeleine Albrightové „černou dírou“ střední Evropy a kvůli autokratickým praktikám si na vstup do NATO muselo počkat o pět let déle než Česko, Polsko a Maďarsko.

KOMENTÁŘ: Horké slovenské volební léto. Jak by „odpadlíci“ skládali vládu?

„V roce 1998 sesadila Mečiara demokratická opozice a slovenská politická elita přijala neformální dohodu známou jako Konsensus 1998. Nová doktrína navzdory výrazným proruským náladám mezi obyvatelstvem tvrdila, že slovenská zahraniční politika by se nikdy neměla obrátit proti západnímu proudu, protože by to vážně poškodilo geopolitické zájmy země,“ píše slovensko-maďarský publicista Balázs Tárnok pro prestižní americký magazín.

Politická a společenská shoda, že Slovensko by mělo být orientováno na Západ, se podle něho po čtvrt století otřásá. A změnil se i Robert Fico, který sice během svých funkčních období v letech 2006 až 2010 a 2012 až 2018 učinil některá vstřícná gesta vůči Rusku, ale při přijímání zásadních rozhodnutí se nikdy neobrátil proti západnímu proudu.

Nyní vystupuje úplně jinak. V reakci na kauzu Kuciak a svůj nucený odchod z vlády odhodil masku evropského politika a začal naplno vyjadřovat sympatie k Moskvě. Prezidentku Čaputovou nazývá americkou agentkou, obrannou smlouvu s USA označil za zradu národních zájmů a vojáky NATO na území Slovenska srovnává s wehrmachtem.

Slovenské Rozuzlení války policajtů. Pan X obviněn ze založení zločinecké skupiny

„Dnešní Fico však již není Ficem z roku 2016. Pokud se vrátí k moci, zboří Konsensus z roku 1998 a radikálně změní slovenskou zahraniční politiku. Slovensko je v současnosti jedním z největších podporovatelů Ukrajiny ve válce proti Rusku. Fico by nařídil obrat o sto osmdesát stupňů a místo toho by šířil ruskou propagandu,“ varuje Tárnok v textu pro Foreign Policy.

Ještě dál než Fico jdou někteří jeho spolustraníci. Například Ľuboš Blaha líčí rusou agresi proti Ukrajině jako existenční boj proti západní dekadenci. „Vnímáme to jako zástupnou válku Spojených států proti Rusku na ukrajinské půdě. Tady nejde o Rusko a demokracii. Jde o to, aby Rusko chránilo svou kulturní a národní identitu před západní liberální mánií,“ uvedl pro The Guardian.

Dny NATO v Ostravě. Letouny MiG-29 slovenského letectva

Vývoj předvolebních průzkumů netrpělivě sledují i na Ukrajině. „Na Slovensku se k moci dere velký příznivec Kremlu a Putina,“ upozorňuje například portál Obzorovatel. Další ukrajinská média ovšem upozorňují, že Fico se nemůže stát druhým Orbánem, protože jeho strana ani v případě vítězství nebude mít v parlamentu většinu a bude muset brát ohledy na koaliční partnery.

„Pokud se Fico znovu stane premiérem, nemyslím si, že Slovensko bude kopírovat proruskou politiku, kterou provádí Orbán. Slovensko pod jeho vedením spíš jednoduše ztichne – vyhne se prohlášením a akcím na podporu Kyjeva,“ píše komentátor deníku Evropská pravda s tím, že ani Fico nejspíš nezastaví Západem financované projekty na výrobu zbraní pro Ukrajinu, protože z nich má prospěch i Slovensko.

„Celkově je však Ficova strana pro to, aby Kyjev zbraně nedostával. Vyzývají k míru za každou cenu, a to je samozřejmě pro Ukrajinu naprosto nepřijatelný scénář. Fico chce prostě být v očích svých voličů co nejlepší, a proto bude říkat jedno a ve skutečnosti dělat něco jiného,“ dodává ukrajinský list.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...