Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čaputová nechce být opět prezidentkou. Na další mandát nebudu mít sílu, řekla

  10:41aktualizováno  15:26
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý oznámila, že už po vypršení svého mandátu nebude znovu kandidovat. Vysvětlila, že poslední čtyři roky ve funkci pro ni byly velmi těžké a že úterní prohlášení je rovněž jedno z nejtěžších v životě. Na další pětileté funkční období už by však podle svých slov neměla dost sil. Prezidentské volby se na Slovensku budou konat příští rok.

„Mám za sebou čtyři profesně i lidsky nejtěžší roky svého života a čeká mě pátý, který zřejmě nebude o nic lehčí. Všichni víme, že poslední čtyři roky byly spojené s mnohými krizemi, covidem, válkou na Ukrajině, energetickou krizí, rekordní inflací. Vykonávala jsem mandát se čtyřmi vládami za čtyři roky a na podzim vyjmenuji pátou,“ začala Čaputová svůj úterní projev.

Pokračovala s tím, že si velmi váží důvěry ostatních a že si tento závazek důvěry plně uvědomuje. „Nezklamat ji však znamená dělat tuto práci s plným nasazením a silami. Jinak by se mohlo stát, že prezidentský post bude sloužit mně a ne já jemu a zemi. Před oznámením tohoto svého rozhodnutí jsem musela odhadnout své síly na dalších, ode dneška potenciálně šest let,“ řekla.

„A po velmi poctivém zvažování dnes vím, že by těch sil na další mandát nebylo dost. Dokončím tedy poslední rok svého mandátu a má služba v této funkci bude naplněná. O druhé volební období už se nebudu ucházet,“ dodala a potvrdila tak spekulace médií z minulého týdne. I nadále se podle svých slov bude snažit být pilířem „klidu, slušnosti, věcnosti a ústavnosti“.

Čaputová svým příznivcům také vzkázala, že ji bude mrzet, pokud nyní zklame ty, kteří očekávali, že bude kandidovat znovu. „Osud Slovenska však samozřejmě nezávisí na jednom člověku. Moudří a empatičtí lidé s dostatkem energie vést Slovensko kandidovali v komunálních volbách, kandidují v parlamentních volbách a není důvod, aby tomu tak nebylo i ve volbách prezidentských,“ podotkla.

Mezi důvody, které ji k tomuto rozhodnutí vedly, zmínila svou rodinu. Ta několikrát čelila slovním útokům ze strany odpůrců Čaputové. Terčem se v minulosti stala například jedna z jejích dcer. „Neberte prosím mé rozhodnutí nekandidovat jako důkaz toho, že se se slušností nedá uspět. Dají se s ní vyhrát volby, vykonávat mandát a zůstat při tom nejdůvěryhodnějším politikem,“ nabádala dál prezidentka.

Je protiváhou politiky nenávisti, teď Čaputová zvažuje, že už nebude kandidovat

„Slušnou a hodnotovou politiku porazí jen to, když jí přestaneme věřit. Já v ni stále věřím. Moje rozhodnutí je rozhodnutím osobním, protože dostatek sil je to, co významně určuje kvalitu veřejné služby,“ dodala na závěr Čaputová s tím, že za „lidskost platíte vysokou cenu svou zranitelností“, že je ráda, že se za poslední čtyři roky podařilo mnoho dobrého, a že věří, že i ve svém posledním roce ve funkci udělá se svým týmem mnoho užitečného pro Slovensko.

Útoky přicházely od Fica i Matoviče

V únorovém průzkumu důvěryhodnosti se Čaputová umístila druhá za předsedou strany Hlas Peterem Pellegrinim, který ji sesadil z prvního místa. Podle odborníků dokáže Čaputová i o těžkých tématech hovořit srozumitelným způsobem, vyjádřit svůj názor a přitom neodsoudit ty, kteří mají názor odlišný.

Takto vedla i svou kampaň před volbami v roce 2019, kdy kandidovala poprvé. Zastánkyně lidských práv a ochránkyně životního prostředí své zájmy a zkušenosti promítla do svého volebního programu a kampaň si odpracovala sama s pomocí dobrovolníků. Volby označila za volání lidí po změně.

V prvním kole voleb v roce 2019 získala 40,6 procenta hlasů oproti 18,7 procenta svého soupeře Maroše Šefčoviče, ve druhém pak zvítězila nad Šefčovičem v poměru 58,4 ku 41,59 procenta hlasů. Stala se tehdy nejmladší slovenskou hlavou státu a zároveň první ženou, která vykonává nejvyšší úřad.

Coby prezidentka čelila mnoha krizím ve vládě. Rok po jejím nástupu se premiérem stal předseda hnutí OLaNO Igor Matovič, kvůli jehož osobním sporům s koaličními partnery se nejdřív proměnilo složení kabinetu a on se stal ministrem financí, až nakonec ve vládě úplně skončil.

Vyhrožují mi smrtí, říká Čaputová. A cituje lži, které o ní šíří Fico

Padla i vláda jeho spolustraníka Eduarda Hegera a nyní zemi vede úřednická vláda premiéra Ľudovíta Ódora jmenovaná Čaputovou. Během svého působení prezidentka několikrát sporné návrhy a zákony poslala k posouzení Ústavnímu soudu, za což ji kritizoval jak Matovič, tak předseda opozičního Směru Robert Fico. Oba ji ovšem kritizují soustavně a Fico ji se svými spolustraníky neváhal označit ani za „americkou agentku“ či „Sorosovu loutku“.

Zuzana Čaputová, rodným příjmením Strapáková, se narodila 21. června 1973 v Bratislavě. Coby právnička působila v neziskovém sektoru, věnovala se veřejné správě a problematice týraných a zneužívaných dětí. V rámci advokacie se zabývala i problematikou životního prostředí. Je členkou celosvětové sítě environmentálních právníků ELAW.

V prosinci 2017 oznámila vstup do vznikající politické strany Progresivní Slovensko, v lednu 2018 ji zvolili místopředsedkyní, funkce se vzdala po prvním kole prezidentských voleb. V roce 2021 dostala Stříbrnou medaili z rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Ocenili ji také Evropskou cenou za politickou kulturu, kterou uděluje Nadace Hanse Ringiera.

Za její čtrnáctiletý boj o uzavření skládky odpadu v Pezinku ji v roce 2016 jako právničku občanské iniciativy Skládka nepatří do města vyznamenali Goldmanovou environmentální cenou, někdy nazývanou Nobelova cena v oblasti ochrany životního prostředí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...