Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lžete v přímém přenosu, vytkl Korčok Pellegrinimu. Slovenská kampaň vrcholí

  21:08aktualizováno  22:21
Slováci sledovali další duel kandidátů na nového prezidenta. Exministr zahraničí Ivan Korčok a šéf parlamentu Peter Pellegrini se střetli v televizi Markíza. Ostře se pohádali například o svých vládních angažmá či o podobě současné předvolební kampaně. Korčok například Pellegrinimu řekl, že v přímém přenosu lže. Druhé a poslední kolo prezidentských voleb se koná v sobotu.
Slovenští prezidentští kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini se ve čtvrtek...

Slovenští prezidentští kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini se ve čtvrtek střetli v rozhlasové debatě ve veřejnoprávní RTVS. (28. března 2024) | foto: RTVS

Na úvod debaty citoval moderátor Michal Kovačič průzkum volebních preferencí pro Markízu, který ukázal, že druhé kolo by vyhrál Pellegrini s výsledkem 50,8 procenta, zatímco Korčok by byl těsně druhý s 49,2 procenta.

Prvním tématem se stala kampaň a antikampaň. Šéf koaliční strany Hlas-SD Pellegrini tak odpovídal, proč si myslí, že Korčok v případě nástupu do funkce prezidenta způsobí pád vlády. To je totiž jeden z jeho sloganů od chvíle, kdy prohrál první kolo voleb. Pellegrini odvětil, že jen opakuje slova zástupců opoziční strany Svoboda a Solidarita, kteří v televizi řekli, že díky Korčokovi započne proces konce této koalice. Za pád vlády pak označil i to, že současná koalice už další volby nevyhraje.

„Prezident může vstoupit do politického boje, může ovlivňovat veřejné mínění a postaví se na stranu opozice,“ řekl Pellegrini a některé opoziční postavy označil za „zkrachovance“, protože se nedostali do parlamentu. Osočil také prezidentku Zuzanu Čaputovou, že sice jmenovala údajně apolitickou úřednickou vládu, ale „skoro všichni pak skončili v nějaké politické straně“.

Budu v krajích, omluvil se Pellegrini z duelu. Přitom ho vyfotili v Bratislavě

Korčok naopak Pellegrinimu řekl, že se chce „odklidit“ do prezidentského paláce jen proto, aby chránil vládu Roberta Fica. „Utíkáte z vlády, protože víte, že nesplníte sliby, které jste dal lidem před parlamentními volbami,“ poznamenal. Pellegrini však svou změnu názoru v otázce, zda kandidovat či ne, vysvětlil tím, že ho lidé mají rádi. „Můžete akceptovat moji upřímnou a lidskou odpověď?“ kritizoval pak moderátora.

Oba politici se následně pohádali o slovenské ekonomice a navzájem si vyčítali, v jakém je stavu. Pellegrini v této souvislosti Korčokovi připomněl, že seděl ve vládě Igora Matoviče, která se nakonec rozpadla a celou dobu ji provázel chaos.

„Nechali jsme vám osmačtyřicetiprocentní dluh a když jsme se vrátili, byl šedesátiprocentní. Nic po vás nezůstalo, nic jste nepostavili, nic jste nedokončili, nedobudovali,“ vmetl Korčokovi, který se tomu začal smát. Právě s nedokončenými projekty se totiž pojí i éra minulé vlády Ficova Směru-SD, jejíž byl Pellegrini součástí. „Toto není opravný pokus po parlamentních volbách, které jste prohráli,“ řekl Korčok šéfovi Hlasu, když se dohadovali o ekonomických otázkách.

Je generál, rád by bojoval, řekl o Pavlovi Pellegrini v debatě s Korčokem

Prvkem antikampaně se stala i falešná webová stránka, která se vydává za oficiální web Ivana Korčoka. Ten se odkázal na poznatky expertů, podle nichž web obsahuje data ukazující na to, že ho vytvořila agentura spravující kampaň Peteru Pellegrinimu. Korčok proto oznámil, že dá podnět policii. „Tváříte se, že s tím nemáte nic společného, ale to, že ze mě děláte válečného prezidenta, už je i o charakteru,“ poznamenal Korčok směrem ke svému rivalovi.

Ten odmítl, že by měl falešný web na svědomí. Naopak vyzval k tomu, aby se kauza vyšetřila, a prohlásil, že se také může ukázat, že to nastražil Korčokův tým, aby mohl konkurenci z něčeho obvinit.

Na otázku o korupci Pellegrini neuměl říct, zda s ní byly za minulé vlády Směru problémy. Zdůraznil také, že když byl premiérem on, začaly se otevírat některé velké kauzy. Slovenské policii však rozvázala ruce až Matovičova vláda a sám Pellegrini čelil nařčení, že přijal úplatek, což politik odmítl. Na adresu takzvaných „kajícníků“ neboli spolupracujících obviněných řekl, že je jasné, že selhali. Slíbil také, že nikdy coby prezident neudělí milost nikomu, kdo by měl na svědomí korupci či jinou ekonomickou kriminalitu anebo násilný trestný čin.

Situace v Gaze už je neúnosná, shodli se

Oba politici si zopakovali své tolikrát řečené postoje k válce na Ukrajině, ale i k právu veta v Evropské unii, kdy Korčok vyvracel to, co o něm Pellegrini veřejně prohlašuje. „Vy lžete v přímém přenosu,“ vmetl mu. „Nikdy jsem neřekl, že chci zrušení práva veta, ale budu se držet toho, co jsem řekl. Slovenský státně-politický zájem je to, aby Evropská unie měla silnou bezpečnostní politiku,“ zdůraznil Korčok s tím, že tuto politiku EU nebude mít, pokud nebude mluvit jednotným hlasem.

Pellegrini také podle Korčoka uhnul od hájení zájmů Slovenska, když se snaží zaujmout voliče expředsedy Nejvyššího soudu Štefana Harabina, kterého volilo přes čtvrt milionu lidí a který žádá vystoupení země z NATO a Slovenské unie. Harabin obě organizace označuje za zločinecké a žádá, aby se zastavily i komerční dodávky zbraní na Ukrajinu. Šéf Hlasu ovšem potvrdil, že vláda nebude komerčním dodávkám bránit.

Zahraničněpolitickým tématem je i válka v Gaze. Korčok řekl, že reakce Izraele na útok ze 7. října byla adekvátní, ale nadále je neudržitelná. Odsoudil při tom kabinet premiéra Benjamina Netanjahua a množství civilních obětí, které nyní na palestinském území jsou. Pellegrini rovněž řekl, že situace je neúnosná a odsoudil také poslední útok na humanitární pracovníky. „Ti lidé tam přinesli jídlo a vodu a oni je zabili,“ kritizoval.

KVÍZ: Kdy žil Jánošík a kdo je reklamou na ticho? Co víte o Slovensku?

Mimo jiné se debata dotkla i kulturně etických otázek, například potratů, kde jsou oba kandidáti pro zachování současné legislativy. V případě registrovaných partnerství, které ještě na Slovensku nemají, Pellegrini řekl, že by umožnil právo dědit nebo nahlížet do zdravotní dokumentace všem párům, které nežijí v manželství – homosexuálním i heterosexuálním. Na uznání svazků gayů a leseb však podle něj není slovenská společnost připravená.

Naproti tomu Korčok řekl, společnost už podle něj připravená je a že to Pellegrini „hrotí“. Prý však respektuje ústavu, která říká, že manželství tvoří muž a žena.

Na závěr debaty se Korčok vyhnul odpovědi na otázku, co bude dělat v případě, že volby prohraje, a zda půjde znovu do politiky. Někdejší diplomat, exministr a poradce dříve uváděl, že bude záležet na množství hlasů, které dostane. Kovačič mu proto předestřel odhad, podle kterého může získat milion hlasů. „Naložím s nimi zodpovědně, protože si jich velmi vážím,“ řekl opět neurčitě Korčok.

Hackeři shodili Korčokův web, vznikla falešná kopie. Politik viní Pellegriniho

V poslední minutě určené pro vzkaz voličům pak Korčok zopakoval, že chce sloužit lidem, spojovat společnost, spolupracovat s vládou, pokud bude pracovat v zájmu Slovenska – a ozvat se, pokud to činit nebude. Upozornil, že v případě Pellegriniho výhry připadne moc ve státě jednomu politickému táboru a že se do prezidentského paláce dostane „prodloužená ruka svého stvořitele Roberta Fica“. Vrátil se také k netransparentní kampani svého rivala a k porušování pravidel. Apeloval i na to, že sám šel do voleb jako nezávislý, občanský kandidát.

Pellegrini zdůraznil, že si lidé musejí vybrat, „jaká bude kvalita života na Slovensku v příštích pěti letech“. Rozhodnou prý, zda dostanou prezidenta, který se o ně bude starat a bude prezidentem lidí, nebo zda nastoupí „prezident elit a kaváren“. Mluvil o nutnosti prezidenta schopného fungovat ve zlých časech a o tom, že krize na Slovensko určitě přijdou, protože se svět neustále mění. Hlava státu podle Pellegriniho musí umět hájit slovenské zájmy i za hranicemi země, musí bojovat proti zatahování Slovenska do vojenských konfliktů. Pellegrini prý nepřipustí, aby kdokoliv vyslal „naše syny“ do války.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...