Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká pošta nám nedoručuje volební lístky, čílí se Slováci. Nesmysl, říká pošta

  13:27
Slovenské sdružení Srdcom doma, jež v Česku propaguje korespondenční hlasování v nadcházejících slovenských volbách, si stěžuje na Českou poštu. Tvrdí, že kvůli špatným službám pošty voliči riskují, že se jejich volební lístek vrátí zpět na Slovensko. Česká pošta však popírá systémový problém a mluví o chybách jednotlivců. Problémy neregistrují ani na slovenském volebním odboru.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Osobní zkušenost více lidí nasvědčuje tomu, že se Česká pošta dopouští systémové chyby při informování adresátů. Nezasílá jim e-maily, nepokouší se doručit zásilky a nenechává ve schránkách oznámení o uložení zásilky,“ tvrdí předseda organizace Srdcom doma Samuel Zubo.

Sdružení, které mezi Slováky v Česku propaguje možnost korespondenčních voleb, proto na Facebooku slovenské voliče upozorňuje, že jejich volební lístek může už dávno ležet na poště. A žádá lepší služby. „Nevím, proč vám nedávají oznámení do schránek, máme tu takovou hromadu nevyzvednutých obálek. Napište stížnost. Už je toho moc,“ komentovala prý situaci poštovní úřednice.

Test pošty: Drahá a pomalá. Každý třetí dopis se zpozdil, příplatek nepomůže

Organizace proto Slováky nabádá, aby byli proaktivní a jen kvůli liknavosti České pošty nenechali svůj hlas propadnout. Pro iDNES.cz Zubo řekl, že zveřejněná výzva vychází z jeho osobní zkušenosti z úterý, kdy mu zmíněná úřednice na poště v pražské Švehlově ulici rovnou vytiskla formulář pro stížnost. „Očividně se jim to tam stává často,“ popisuje.

Podle svých slov má informace o stejné situaci i na dalších pražských pobočkách. Konkrétně uvádí Sokolovskou na Palmovce a hlavní poštu v Jindřišské ulici. Tu zmiňuje komentář přímo pod zveřejněným příspěvkem na Facebooku.

Zubo také redakci ve středu řekl, že se obrátil na Českou poštu, ale nedostal odpověď. Mluvčí České pošty Matyáš Vitík to však popírá. „Informace nám poslal pan Zubo včera (ve čtvrtek) a odpověď dostane poté, co budeme mít k dispozici relevantní data. O nekomunikaci nemůže být řeč. Netuším, z čeho pan Zubo ve svých prohlášeních vychází,“ napsal redakci.

Konkrétní počty problematických zásilek Zubo nemá, jen jemu se však údajně ozvaly už nejméně dvě desítky lidí s tím, že se jejich obálka vrátila zpět na slovenské ministerstvo vnitra coby nedoručená. „Mohou si požádat o opětovné zaslání do České republiky, to není problém. Ale v tomto termínu už si ji třeba nemusí stihnout vyzvednout nebo se jim nebude hodit termín doručení,“ upozorňuje šéf Srdcom doma.

Předčasné volby se na Slovensku konají 30. září, přičemž voliči žijící v zahraničí se mohli registrovat do 9. srpna. O svůj volební lístek se přihlásilo historicky nejvíc Slováků, celkem 72 993. Žádosti přišly ze 131 zemí světa. „A z Česka jich bylo na 29 tisíc, to je obrovské číslo a mohlo by to ve svém důsledku i ovlivnit volby,“ míní Zubo.

Problémy nejsou, říká pošta i slovenský úřad

Ředitelka odboru voleb, referenda a politických stran na slovenském ministerstvu vnitra Eva Chmelová však takový pohled nesdílí. „Obálky se vracejí nejen z Česka. Vrátilo se nám asi 2,5 tisíce zásilek z různých zemí a z různých důvodů. Nemáme k tomu evidenci ani statistiku a ani to momentálně neřešíme, protože to pro nás není podstatné,“ uvádí a vysvětluje, že problém může vzniknout nejen na straně pošty, ale i samotného voliče.

Nejvíc obálek se tak podle ní vrací jen proto, že v Čechách žije nejvíc slovenských voličů. „Mnohé obálky se ze začátku vrátily – jak mi sami voliči říkali – protože nečekali, že jim to zašleme tak rychle,“ usmívá se.

„Někdo mi řekne, že právě nebude doma, že se vrátí až jindy, že si to nechal poslat svému bratrovi a že tomu to pošta nevydá. Nesvalila bych to na jednu věc, vždy je to souhrn různých věcí. Jeden volič mi třeba napsal, že máme špatné návratné obálky a v Texasu je nepřijímají, protože je na nich něco napsané modře. Důležité je, že pokud se zásilka vrátí, volič může požádat o opakované zaslání,“ zdůrazňuje.

Člověk, který zjistí, že už obálka putuje na Slovensko, podle ní v tu chvíli nemusí nic aktivně řešit. „Poté, co se obálka vrátí na ministerstvo coby nedoručená, my ji naskenujeme a volič dostane informaci do mailu. Pak může požádat o opakované zaslání. A v této souvislosti si může změnit i doručovací adresu, pokud například předtím zapomněl něco správně uvést,“ pokračuje.

Dopis je vždy posílán jako doporučený, ovšem nikoliv do vlastních rukou. Náklady navíc nese resort vnitra. Ředitelka volebního odboru však upozorňuje, že voliči mohou o svůj volební lístek opětovně požádat nejpozději deset dní před volbami. A je na místě počítat s rizikem, že už se obálka „nemusí stihnout otočit“, obzvlášť pokud cestuje do nějaké vzdálenější destinace.

Mluvčí pošty také zdůrazňuje, že se slovenskými obálkami v Česku žádný problém není. „Na poštách se obálky nehromadí, jsou standardně ukládány, pokud není adresát zastižen na své adrese, která je uvedena na obálce. Zásilky jsou pak vydávány na poštách. Od 1. července do 24. srpna jsme vydali, ať už na adrese, nebo na poště, celkem 22 112 těchto obálek. Další, jak budou průběžně převzaty do přepravy České pošty, adresátům doručíme.“

„Pokud je adresát nezastižen, dostane avízo o uložení zásilky do své schránky,“ pokračuje s tím, že pokud avízo chybí, jde o chybu konkrétního doručovatele. „V případě pana Zuba provedeme šetření jak na pobočce, tak na dodejně, která zásilku doručovala. Nejedná se o systémový problém,“ dodává Vitík, podle nějž mnozí Slováci nechali zařizování volebního lístku na poslední chvíli.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...