Na jihu Čech chybí doručovatelé, lidé čekají na poštu i několik týdnů

  13:24
Už týdny marně čekají obyvatelé několika jihočeských obcí na své poštovní zásilky. Se zpožděním chodí dopisy, složenky či faktury. Lidé se obávají možných finančních postihů. Doručovací služba České pošty v kraji selhává kvůli personálním problémům a nezkušenosti nových brigádníků.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Před pobočkou České pošty v Křemži na Českokrumlovsku se střídá jedno auto za druhým. Zachmuření lidé natahují frontu k přepážce, která se vine už od vchodových dveří.

V městysu už několik týdnů nefunguje doručovací služba. Lidé i radnice jsou zoufalí, čekají důležité obsílky. Nevědí, co mají dělat, a zahlcují pracovnice pošty dotazy.

Situace v Křemži však není ojedinělá. Obdobné problémy řeší také na dalších místech v kraji. „Na poště musí mít obrovský zmatek. Lidé tu čekají na faktury, složenky i soudní obsílky. Bojí se, že nestihnou včas zaplatit nebo zmeškají zákonnou lhůtu na odvolání. Já mám zaplatit nájem z nemovitosti a na složenku čekám už několik týdnů. Nikdo nám neřekl, kde naše pošta je ani kdy nebo jestli vůbec dorazí,“ okomentoval Josef Schluma.

Problémy podle starosty Josefa Troupa začaly nesmyslnými personálními změnami při reorganizaci České pošty od 1. července. Kvůli špatným pracovním podmínkám skončily obě dvě místní doručovatelky a poště se dodnes nepodařilo zajistit náhradu.

Chůze vám není cizí, terén znáte. Pošťáky lákají už i budějovičtí strážníci

„Občas se objeví doručovatelky z Budějovic, které to tu ale vůbec neznají. Nestíhají tak poštu roznášet a služba dál nefunguje. Náš obecní časopis dokonce roznesly do Holubova, který už ale pod náš obecní úřad nespadá. Je to strašný zmatek,“ sdělil Troup.

Doplnil, že na radnici chodí naštvaní lidé, kteří čekají na své zásilky, a obviňují úředníky z nečinnosti. „Volal mi jeden pán z pečovatelského domu, kde je se svou manželkou, že jim nepřišel příspěvek na nemohoucnost, bez kterého se neobejdou,“ uvedl Troup.

Vedení městysu začalo věc řešit s Českou poštou, která slibuje brzkou nápravu. Ke slibům jsou však v Křemži spíše skeptičtí. „Narychlo se snaží vyřešit personální problém, který si způsobili sami. Je vidět, že to neměli předem pořádně promyšlené,“ myslí si starosta.

Na výpadky doručovací služby upozorňují například i v nedalekých obcích Holubov či Vrábče. „Doručování úplně selhalo, několik týdnů jsme byli bez pošty. Teď tu byly doručovatelky až ze Strakonic. Vůbec se tu ale nevyznaly a nestihly nic roznést,“ přiblížil starosta Holubova Roman Kudláček. Stejně jako v Křemži tam začaly potíže se začátkem července a uzavřením některých poboček.

Místní mají další obavy

Vedení České pošty však souvislost mezi výpadkem služby a rušením poboček odmítá. „Problematické situace na jihu Čech jsme si vědomi. Zapříčinily ji personální problémy a období dovolených. Absenci doručovatelů se snažíme vykrývat výpomocí brigádníků, případně pracovníků z administrativy. S reorganizací pošty ale výpadek nesouvisí. Ta se týkala pouze rušení poboček, což je jiná část firmy, než která zajišťuje doručování,“ uvedl za Českou poštu mluvčí Matyáš Vitík.

Také upozornil, že na situaci v kraji nemohlo mít přímo vliv ani avizované snížení počtu listovních doručovatelů. S tím Česká pošta začala teprve ve čtvrtek, a tak se zatím nemohlo promítnout.

Plánované snižování stavů však u obyvatel v dotčených obcích ještě zvyšuje obavy. „Už teď to nestíhají. Co se stane, až propustí dalších pět set doručovatelů,“ zeptala se Růžena Kalkušová z Vrábče u Českých Budějovic, kde už poštu nedostávají déle než měsíc.

Na jihu Čech zavřelo 16 poboček pošty, Hradec si nakonec prosadil svou

„Naštěstí si všechny účty a poplatky vyřizuji přes internet, ale je tu mnoho lidí, kteří se kvůli zpoždění pošty obávají pokut a exekucí. Já si platím předplatné několika časopisů a ani jeden z nich mi už několik týdnů nepřišel. Musím si je tak kupovat sama a utrácím za to další peníze,“ popsala Kalkušová.

O případu v obci jako první informovala Jihočeská televize. Po její reportáži se zdálo, že se situace ve Vrábči zlepší. Dlouho to ale netrvalo. „Tři dny poté, co přijela natáčet televize a my si u obecního úřadu všichni postěžovali, jsme našli schránky přeplněné starou poštou. Od té doby už ale zase nic nechodí. Občas se tu pošťačka ukáže, ale většinou přinese dva týdny starý časopis,“ dodala Kalkušová.

15. května 2023

Do řešení situace se již zapojil i jihočeský hejtman Martin Kuba. Ten se ve středu 2. srpna sešel s ředitelem České Pošty Miroslavem Štěpánem, aby probrali možná řešení situace.

„Jsem rád, že vedení České pošty si je tohoto problému vědomo, činí všechny potřebné kroky k nápravě a věřím, že se uvedenou situaci podaří v krátké době vyřešit. S panem ředitelem jsme se navíc dohodli na spolupráci a dalším monitoringu situace s doručováním nejen v dotčených obcích,“ uvedl po schůzce hejtman kraje.

Česká pošta pro nespokojené zákazníky zřídila krizovou linku a stížnosti či reklamace se nyní snaží řešit individuálně.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...