Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bratislava baštou liberálů? Jen těsně. Slovenské volební emoce vyprchaly

  16:29
Bratislava (od zpravodajky iDNES.cz) - Na základní škole v bratislavské Kulíškově ulici je o sobotní parlamentní volby velký zájem. V pravé poledne mělo v jednom z tamních okrsků odvoleno zhruba třicet procent voličů. Dopoledne tam svůj hlas přišel odevzdat i lídr Progresivního Slovenska Michal Šimečka. Má Bratislavany „v kapse“? Ani zdaleka ne. Na vítěznou vlnu to podle jejich odpovědí nevypadá. Spíš na hodně těsný výsledek.

„Samozřejmě jdu volit. Koho? Progresivní Slovensko. Spojování společnosti, odbornost, program. Místopředseda Evropského parlamentu Šimečka je zárukou, že to bude mít úroveň,“ jmenuje své důvody jednatřicetiletý advokát Peter. Je přesvědčen, že liberálové dostanou 23 procent a pak už bude jen záležet na tom, zda budou mít s kým sestavit vládu.

Dodává, že výsledky zřejmě budou velmi těsné, ale zůstává optimistou. Všichni z jeho „bubliny“ prý volí Šimečkovo PS. Kdyby jen věděl, co odpovídají lidé po něm. Voliči této strany sice mezi respondenty v centru Bratislavy i na chodbách základní školy v městské části Nivy mírně převažují, doplňuje je však všehochuť velmi různorodých hlasů.

Zazní téměř všechny partaje včetně těch, jež neuměly dovládnout do konce mandátu a zemi přivedly k předčasným volbám. Expremiérovi Igoru Matovičovi, který v roce 2020 drtivě porazil Směr-SD Roberta Fica, stále věří třeba řidič Uberu Pavel. „Nebojí se oligarchů, někdo takový by v parlamentu měl být. Rozvázal ruce policii, zlepšil právní stát. Jestli vyhraje Fico, zase se tu usadí na osm let a my se můžeme všichni odstěhovat,“ říká trpce.

Ať ze sebe nedělají debily, chce od voleb Humenné. Matovič je „král cigánů“

Na rozdíl od velké části Slováků si ani nemyslí, že je šéf OLaNO „blázen“. „Podívejte se, kdo to o něm říká. Fico a Sulík. Toho znám osobně a podle mě taky patří na psychiatrii,“ dodává s odkazem na šéfa někdejší koaliční strany Svoboda a Solidarita (SaS). I ta mimochodem v odpovědích zazní.

Účetní Jana přijela až z Velké Británie, aby ji mohla volit. Zatímco čeká frontu na místo za plentou, vypráví, že nejdůležitější je pro ni prosperující ekonomika země. „Od toho se pak odvíjí všechno ostatní,“ míní. Ekonomický růst byl neustále omílaný slogan právě pro „jedinou pravicovou stranu“ SaS.

„Saska“ do vlády vstupovala spolu s Matovičovým OLaNO, menší stranou Za lidi a partají Jsme rodina. Neustálé hádky a osobní spory však koalici rozložily natolik, že přišla o původní ústavní většinu a ke konci z ní zbylo jen torzo. „Byla to katastrofa. Chápu, že přišel covid a doba byla těžká, ale Matovič neměl odborníky, neměl koho poslat na ministerstva, jen lidi, co zvedali ruce v parlamentu. Fico je první v průzkumech jen kvůli němu,“ kritizuje Peter.

Bujaré oslavy v centrále volebního štábu strany Směr-SD. Lídr Robert Fico spolu s ostatními členy strany zpíval píseň. „My sme vyhrali, takto sa to robí, do psej matere,“ křičel poté Fico. (1. října 2023)

A učitel Ján s ním souhlasí. Na umělecké škole učí zvukovou dramaturgii a skladbu. Je mu čtyřiašedesát let, takže by si mohl užívat důchod. Ekonomická situace jej však nutí pracovat dál. „Fico by nemusel nic dělat a ty hlasy by stejně měl. Ostatní mu už dva roky dělají kampaň,“ glosuje výkon koalice. Sám přitom taky volí SaS, navzdory její účasti ve rozpadlé vládě.

Očekává, že volby dopadnou „špatně“, ale nevěří, že šéf Směru skutečně začne otáčet zahraniční politiku Slovenska směrem k Rusku, jak se mnozí s ohledem na jeho výroky obávají a občas zmiňují, že pokud Fico vyhraje, odstěhují se pryč. Třeba šestadvacetiletý servisní technik Patrik to podle svých slov i s přítelkyní zvažuje jako jednu z možností.

Na strach z návratu Fica mimo jiné vsadilo Šimečkovo Progresivní Slovensko. Voliče vábilo na slogan „zvolme budoucnost“. „Co je to budoucnost, když nemáme ani přítomnost?“ ptá se lehce naštvaně seniorka Marta. Z volební místnosti vyšla spolu se zhruba stejně starou Soňou. Obě ženy volily Směr, prý proto, že už chtějí mít klid od politiky. Stejně jako mnozí další tak narážejí na neustálý chaos, který přinesla Matovičova éra.

OBRAZEM: Život v osadě. Chatrče jsou minulostí, ale koberce se čistí v potoce

Marta nadává na mainstreamová média, protože podle ní vůbec nereflektují realitu. Tu si proto hledá na alternativních portálech. „Čtu mezi řádky,“ dodává. Ale nejsou to jen důchodci, kdo Směr volí. Ficovi se podařilo přesvědčit i jednadvacetiletého učitele ze základní umělecké školy Antona. „Politiku sleduji poslední tři roky a chtěl bych, aby se vrátila stabilita. I s tím, jak znám Slovensko, si myslím, že Směr je na to nejlepší,“ vysvětluje, zatímco jeho kamarádka prozradí jen to, že je pro ni důležité téma životního prostředí.

Podle Antona ve Směru „nejsou žádní blbci“ a v nynější složité geopolitické situaci je potřeba zvolit někoho, kdo má zkušenosti. „Mnoho mých kamarádů volí PS, ale s tím já nesouhlasím,“ pokračuje. „Kauzy Směru mi sice vadí, ale nikdo není čistý,“ poukazuje. Pomoc Ukrajině by zastavil a vadí mu rozpory v tom, jak se o válce od začátku mluví. „Nejdřív se strašilo, že Rusové dojdou až k nám, a pak si z nich zase dělali legraci, že jsou neschopní a nemají vybavení,“ přemítá.

Už během dopoledne odvolila třetina voličů jednoho z okrsků, které mají pod sebou komisaři na ZŠ Kulíškova. O volby tak zájem je, potvrzuje to i zdejší zapisovatelka Monika. Na přemýšlení o svých programových prioritách nemá energii. „Ve čtyři ráno jsem vstávala, celý den se volí a po desáté se budeme muset nejvíc soustředit. Vy v Česku to máte lepší, volby máte rozdělené na dva dny,“ posteskne si. To ještě nevěděla, že se volby prodlouží.

OBRAZEM: Fico, či Šimečka? V Ubl’e u hranic je to fuk. Hlavně ať zastaví migraci

Navzdory účasti však oslovení Slováci volby příliš neprožívají a atmosféra v Bratislavě je spíš vlažná. Je znát, že je kdysi nadějné OLaNO zklamalo a dnes už jsou vůči slibům politických stran skeptičtější. Vždyť Matovič hlásal, že jeho vláda bude nejlepší v historii Slovenska. Voliči PS tak nejčastěji pragmaticky zmiňují proevropský program strany, která zatím nemá žádné skandály a může přinést mladistvější řešení jejich problémů.

„Fico už nemá co říct. Už ani nechtěl zpátky do politiky, pokoušel se o prezidentský post, ale nevyšlo mu to. A tak se teď chce už jen mstít,“ domnívá se šestatřicetiletá fyzioterapeutka Michaela. „Kam lidi dali rozum? Vždyť proti Ficovi jsme tady na náměstí SNP protestovali. Každý den chodím kolem pomníku (zavražděného novináře) Jána Kuciaka a vždy si na něj vzpomenu,“ nerozumí současné popularitě Směru ani šedesátiletá právnička Halina.

Vstala časně, šla volit a po cestě zpět se stavila do obchodu. „Lidé tam byli hodně proti PS, takže jsem skeptická. Velmi bych to Progresivnímu Slovensku i nám všem přála. Jsou čestní a naše paní prezidentka k nim předtím patřila, tu mám také ráda. Je mi líto, že už nechce znovu kandidovat, ale chápu ji. Útoků na její adresu bylo až příliš,“ uzavírá Halina. Kdo na Zuzanu Čaputovou útočil? Hlavně Fico a jeho příznivci.

Prezidentka už proto na možného staronového premiéra podala žalobu. On chce zase žalovat ji. I to je obraz dnešního Slovenska. Na vlnu povolebních protestů, ale ani oslav to však v Bratislavě nevypadá. Nějak to dopadne, nějak bude.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...