Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovenská vláda se pohádala na Facebooku. Sulík má jednání o viru za tlachy

  16:59aktualizováno  17:09
Spory ve vládě se obvykle řeší za zavřenými dveřmi. Na Slovensku se však opět staly veřejnou zábavou. A to na facebookovém účtu premiéra Igora Matoviče, který si postěžoval na vicepremiéra Richarda Sulíka. Vadilo mu, že odešel z jednání krizového štábu k epidemii koronaviru. Sulík odepsal, že se tam jen tlachalo. K přestřelce se pak přidal i další ministr.
Slovenský premiér Igor Matovič (vlevo) a vicepremiér pro ekonomiku Richard...

Slovenský premiér Igor Matovič (vlevo) a vicepremiér pro ekonomiku Richard Sulík (v popředí, 30. dubna 2020) | foto: Profimedia.cz

Slovenská koaliční vláda se nyní neumí shodnout na tom, jak moc zpřísnit koronavirová opatření. Ta navrhla pandemická komise. Předsedovi strany Svoboda a solidarita (SaS) Sulíkovi vadí, že by se měly zavírat restaurace či posilovny. Podle něj tak vláda těmto provozům zasadí poslední ránu.

Třetina lidí se*e na pravidla, lidé si neváží svobody, rozohnil se Matovič

„Odborníci vědí víc o koroně. Troufnu si však říct, že o naší ekonomice vím víc. Už na jaře došlo k velkým škodám. Fitness centra jsou na dně, melou z posledního, pokud teď přijde zákaz, tak fitness centra či restaurace zlikvidujeme,“ řekl Sulík podle portálu HN Online.

Z pohledu vicepremiéra pro ekonomiku a ministra hospodářství by měly podniky zůstat otevřené. A to za předpokladu, že se budou přísně dodržovat hygienická opatření. Sulíkovo prohlášení do médií však pobouřilo premiéra Matoviče, který svůj hněv ventiloval na Facebooku.

Svůj status nazval Nulové EQ. „Jsou lidé, kteří se v i v mimořádně těžké situaci neumí chovat jako zodpovědní politici. A velmi mě to mrzí. Byť mají povinnost být na Ústředním krizovém štábu, přijdou tam na chvíli, neposlechnou si argumenty ... v pohodě si odejdou na obídek, a i když je konec zasedání nejdůležitějšího krizového štábu v nedohlednu, jdou si opět hrát na pěkné před média jako v době první vlny,“ napsal premiér.

Příspěvek pak pokračuje ještě několika emotivními výčitkami, ve kterých Matovič mluví o ochraně lidských životů, hře na „svoje procentíčka“ či primitivních útocích na členy štábu i pandemické komise. Ty podle něj povedou k tomu, že lidé budou nařízená pravidla o to méně dodržovat.

„To si opravdu neuvědomujeme, že na to lidé doplatí životem? To nám opravdu zdraví a život cizího člověka nestojí za dočasné omezení naší osobní svobody?“ píše předseda vlády. „Jednání našeho koaličního partnera v takto vážné situaci považuji za mimořádně nezodpovědné a mimořádně nelidské. A je mi to mimořádně líto,“ končí Matovič.

Facebookový post by byl jedním z mnoha premiérových výkřiků na této síti, kdyby na něj Sulík neodpověděl. Ale ten v komentáři vysvětlil - stejně jako před tím v médiích - proč z jednání odešel. 

„Igore, pandemická komise, která nemá základní data o tom, kolik lidí se kde nakazilo, jen střílí od pasu a přesně tomu to dnešní tlachání odpovídalo,“ komentoval Sulík s odkazem právě na posilovny a restaurace, u kterých se údajně neví, jak moc k šíření nákazy přispívají.

Na komentář Matovič také odpověděl. „Kdyby sis našel aspoň chvíli času... a z těch šesti hodin bys tam aspoň chvíli byl...“ napsal. Na to zase zareagoval Sulík. 

„No tak, Igore, přestaň. Od včerejška ti píšu, že zavřít restaurace bude obrovský průser. Dnes jsem si tě volal dvakrát na rozhovor mezi čtyřma očima (jednou ústně na začátku, podruhé písemně přes Whatsapp), bohužel jsi nereagoval. Na krizovém štábu jsem seděl dvě hodiny a stačilo. Tolik tlachání bez faktů jsem už dlouho neslyšel. Ok, jsi premiér, zřejmě zavřete všechno možné, ale já se odmítám této tragédie účastnit,“ napsal.

Sulík fakta nechce vidět, míní ministr

Do hádky koaličních partnerů se pak vložil ministr práce a sociálních věcí Milan Krajniak (Jsme rodina), který se přidal na premiérovu stranu. Napsal, že „když chce Sulík fakta a když je dostane, tak je nechce vidět“. 

Podotkl, že podle hlavního hygienika je nyní největší riziko přenosu koronaviru doma mezi příbuznými. Jeden nakažený v průměru infikuje další dva až čtyři lidi. „Pokud nechceme, aby komunitní přenos v rodinách pokračoval, musíme výrazně omezit mobilitu a setkávání s ostatními lidmi. Musíme omezit všechno mimo rodinu, práci a školy,“ upozornil.

Slováci jsou časově deset až čtrnáct dní za Českem, které je nejhorší v Evropské unii, podotkl také. „Chtěl jsem se zeptat Richarda Sulíka, co teda navrhuje, abychom to otočili na Highway to Hell do protisměru. Protože dnes jsme na dálnici do pekla. Ale nemohl jsem, protože po deklaraci, že je proti omezování provozů, se zvedl, šel novinářům oznámit radostnou zvěst, že bojuje proti omezením, a odešel. Připomínám, že před tím, než jsme o omezeních pro provozy vůbec začali jednat,“ popsal.

Napsal také, že ostatní členové SaS chtěli podrobné analýzy, ale neuměli nic dalšího navrhnout. „Sulík a SaS nenavrhují nic, jen roušky a rozestupy. Slyšeli několikrát, že to nárůst nakažených ani nezpomalí. Oni na to nic,“ píše Krajniak s tím, že je to radost být se SaS ve vládě.

Není to poprvé, co se premiér dostal do sporu se svým někdejším stranickým kolegou Sulíkem. A není to ani poprvé, co hádka proběhla před zraky slovenského národa. 

Podle tamních médií se brzy po nástupu vlády ukázalo, že si šéf hnutí OLaNO překvapivě více rozumí s jiným koaličním partnerem, stranou Jsme rodina a jejím předsedou Borisem Kollárem.

Matovič od přijetí funkce premiéra nezmírnil svou rétoriku a několikrát řekl, že to nemá v plánu. Ostře už se pustil třeba do příznivců posiloven, které nazval „fašistické vymleté hlavy“, když na jaře chtěli protestovat proti tehdejším opatřením. Své kritiky pak Matovič nazval „múdrosráči“. 

Novináře opakovaně nařkl, že píší na objednávku, a schytali to i samotní občané. Matovič prohlásil, že „antirouškařům“ už nejspíš virus napadl mozek. „Třetina lidí s prominutím se*e na pravidla,“ kritizoval. Komentátoři i vtipálci na internetu se pak mnohdy opřeli do premiérova oblíbeného sloganu „nepokazme si to“ a psali, že to lidé Matovičovi pokazili.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...