Slovenský premiér Robert Fico po setkání s prezidentem Andrejem Kiskou (9....

Slovenský premiér Robert Fico po setkání s prezidentem Andrejem Kiskou (9. března 2018) | foto: Reuters

Fica za protiromské výroky stíháme dál, vyvrací žalobce zrušení obvinění

  • 35
Slovenská prokuratura podle televize TA3 zrušila obvinění expremiéra Roberta Fica. Prokuratura však tuto informaci popřela. Předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie tak dál čelí stíhání za to, že se zastal bývalého poslance krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky.

„Úřad speciální prokuratury ještě nerozhodl o stížnosti předsedy koaličního Směru-SD Roberta Fica vůči jeho obvinění za výroky o odsouzení exposlance ĽSNS Milana Mazureka za jeho vyjádření o Romech,“ uvedla podle TA3 mluvčí úřadu Andrea Predajňová v reakci na informace televize.

Fico se v září na Facebooku zastal kotlebovce Milana Mazurka, kterému soud kvůli rasistickým výrokům odebral poslanecký mandát. Mladý politik před třemi lety v živém rozhlasovém vysílání mluvil o „celé komunitě cikánských asociálů“ nebo o tom, že by si „cikáni neměli z plození dětí dělat byznys“.

Zmiňoval se také o nebezpečí spojeném s islámskými migranty. Kromě toho, že přišel o mandát, musel zaplatit pokutu 10 tisíc eur (255 tisíc korun). 

A podle Fica rozsudek z Mazurka udělal mučedníka, přitom prý jen „řekl něco, co si myslí celý národ“.

Policie Fica kvůli tomu obvinila ze schvalování trestného činu, jakož i z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti. Prokuratura však obvinění zrušila, uvedla v pondělí televize TA3.

Fico nebyl prvním někdejším vrcholným politikem země, který v probíhající předvolební kampani čelil stíhání. Na začátku prosince vyšetřovatel obvinil exprezidenta Andreje Kisku v souvislosti s daňovým deliktem jeho rodinné firmy KTAG, jejíž jednatelem byl Kiska před zvolením hlavou státu v roce 2014. 

Nyní je Kiska předsedou nové strany Za lidi, která patří mezi nejpopulárnější strany v zemi. Stíhání není na Slovensku překážkou pro kandidaturu ve volbách. Kiska dříve označil obvinění za politickou kampaň a jeho právní zástupci zpochybnili důvody exprezidentova stíhání.

5. prosince 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Robert Fico, Směr-SD

Video