Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Islamistku Begumovou do Sýrie propašoval kanadský špeh, chtěl získat občanství

  14:38
Když Britka Shamima Begumová v roce 2015 vyrazila na území Islámského státu, značně jí v tom pomohl špeh pracující pro kanadské tajné služby. Spolu s dalšími dvěma dívkami ji totiž převezl z Turecka do Sýrie. Školačka, která islamistům porodila tři děti, později přišla o britské občanství. Její rodina tvrdí, že je obětí pašeráků. A třaskavé zjištění chce využít u soudu.
Britka Shamima Begumová přijela v roce 2015 se svými dvěma přítelkyněmi do...

Britka Shamima Begumová přijela v roce 2015 se svými dvěma přítelkyněmi do Sýrie, aby se připojila k Islámskému státu (IS). | foto: Profimedia.cz

Kanadský špeh Mohammed al-Rašíd se s Britkami zamilovanými do radikálního islámu sešel na istanbulském autobusovém nádraží. I podle tvrzení samotné Begumové „zorganizoval celou cestu do Sýrie“. „On všechno věděl, my nevěděly nic,“ řekla mladá žena novinářům.

Stejně jako celých osm měsíců předtím, al-Rašíd měl na starosti tureckou část pašerácké stezky, již islamisté používali pro převoz věcí a lidí na území vznikajícího chálífátu. A zároveň informoval Kanaďany o všem, co se v něm děje. „Na kanadské ambasádě v Jordánsku mi řekli, že mi zajistí občanství, jen pokud budu sbírat informace o aktivitách ISIS,“ popsal muž podle BBC.

Mapoval proto polohu radikálů ze Západu, identifikoval IP adresy počítačů v internetových kavárnách islamistů a fotil si své konverzace s džihádisty. Kopíroval si doklady lidí, kterým pomáhal, některé si také tajně natočil. A zpravil Kanadu i o tom, že do Sýrie poslal Begumovou se spolužačkami.

Ambasádě předal kopie jejich pasů – zatímco po dívkách pátrala britská policie. Ve chvíli, kdy se informace dostaly do Kanady, už byly ovšem dívky dávno v cíli. Al-Rašíd byl krátce poté zatčen v turecké Sanliurfě, kde policistům vyprávěl, že spolupracuje se západní tajnou službou. Právě tehdy se o jeho vazbě na spojence zřejmě dozvěděli i Britové.

Byla jsem naivní a nechtěla zůstat sama. Begumová opět prosí o návrat

Britským novinářům al-Rašídovu spolupráci s Kanadou potvrdil i jeden vysoce postavený důstojník agentury zapojené do boje proti Islámskému státu. A o tom, že jak Britové, tak Kanaďané celá léta kryli podíl tajných služeb na útěku tří mladých dívek, pak píše novinář Richard Kerbaj v nově vydané knize The Secret History of the Five Eyes: The untold story of the shadowy international spy network, through its targets, traitors and spies.

Ta prostřednictvím rozhovorů s vysoce postavenými politiky, včetně dvou britských expremiérů a lidí ze zpravodajské komunity, vypráví neznámé příběhy špionáže moderní doby.

Zatímco tajné služby Velké Británie a Kanady ani britská vláda zprávy médií nekomentovaly, kanadský premiér Justin Trudeau už slíbil, že informace prověří. Kanadských agentů se však zastal s tím, že „pracují v nebezpečném světě“ a musejí být flexibilní. „Aby mohli bojovat s terorismem, musejí být ve svém přístupu kreativní, ale také jsou vázáni přísnými pravidly,“ uvedl.

Shamima Begumová na fotografii z roku 2015

Dnes třiadvacetiletá Begumová se do Sýrie vydala se dvěma kamarádkami Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanaovou. Za ženu si ji tam vzal o osm let starší islamista Yago Riedijka, který do Sýrie přišel z Nizozemska. Postupně porodila tři děti, všechny však nakonec v útlém věku zemřely. Po smrti už jsou zřejmě i obě její kamarádky.

Sama Begumová uvázla v detenčním táboře na severovýchodě Sýrie. V roce 2019 totiž přišla o britské občanství a má úředně zakázaný návrat do země. Její případ vyvolal ve Spojeném království debatu o tom, jak by měly úřady k navrátilcům z Islámského státu přistupovat.

Mladá žena svou dávnou touhu po dobrodružství v Sýrii popisuje jako „naivitu“. Prý jen chtěla pomáhat tamním lidem. A její rodina v Británii dodnes bojuje za to, aby si ji mohla odvézt domů. Tvrdí, že se tehdy patnáctiletá školačka stala obětí pašeráků a že to úřady nevzaly v potaz.

Begumová uprchla z tábora. Ostatní vdovy IS vypsaly na její hlavu odměnu

Zjištění, že dívku do Islámského státu zavezl kanadský špeh, se nyní bude právníkům velmi hodit. Na podzim je totiž v plánu další soudní stání v kauze odebraného občanství Begumové. „Velká Británie má mezinárodní závazky v otázce, jak nahlížíme na pašovanou osobu a jakou odpovědnost jí přisuzujeme za její činy,“ prohlásil právník Begumové Tasnime Akunjee.

Míní, že je „šokující“, že byl kontakt kanadských agentů klíčovou součástí pašerácké operace. „Vždyť je to někdo, kdo má být naším spojencem a má chránit naše občany a ne pašovat britské děti do válečné oblasti. Zdá se, že se dala přednost sbírání zpravodajských informací před dětskými životy,“ dodal.

Britské úřady nicméně podle listu The Guardian věří, že Begumová navzdory svému nízkému věku do Sýrie odjela dobrovolně. A že stále představuje bezpečnostní riziko.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Češi se chystají na boj o zlato. Náměstí a fanzóny zaplní desetitisíce lidí

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Davy fanoušků vyrazí sledovat finále mistrovství světa na...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:29

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...