Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

SFOR dopadly bosenského Srba Mrdju

  17:41
Jednotky SFOR dopadly v Bosně dalšího bývalého jugoslávského důstojníka, který je na tajném seznamu lidí obviněných z válečných zločinů. Bosenský Srb Darko Mrdja byl zadržen ve čtvrtek a během pátku ho SFOR dopravily k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Obžaloba proti němu byla vznesena v polovině dubna.

Čtyřiatřicetiletý Mrdja velel speciální jednotce bosenskosrbské policie, která v roce 1992 ve střední Bosně zastřelila 228 nesrbských mužů v bojeschopném věku.

Tito muži patřili do skupiny vězňů srbského internačního tábora, kteří měli být vyměněni za válečné zajatce druhé strany. Místo výměny byli postaveni na okraj srázu a postříleni. Někteří byli svrženi do propasti ještě před popravou. Obžaloba má k dispozici seznam 228 obětí tohoto hrůzného činu.

NATO upozornilo, že zadržení Mrdji je varováním pro další obviněné, kteří se dosud skrývají. "Máte na výběr dvě možnosti: důstojně se vzdát nebo nechat přijít spravedlnost k vám," uvedl v prohlášení generální tajemník NATO George Robertson.

Vysoký představitel mezinárodního společenství v Bosně Paddy Ashdown uvítal zadržení obviněného, ale vyslovil zároveň politování, že tuto práci musí dělat SFOR, zatímco je to úkol místní policie. Vyzval znovu bosenskosrbské úřady, aby plnily své závazky vyplývající z daytonské mírové dohody a vydávaly obviněné k trestnímu stíhání.

Úřady bosenské Republiky srbské zatím nezadržely nikoho, kdo je obviněn u ICTY z válečných zločinů. Počátkem března ale vyzvaly tyto lidi, aby se sami vzdali, a daly jim třicetidenní lhůtu. V případě dobrovolného odchodu do Haagu jim zaručily právní pomoc u soudu. Nikdo z obviněných se však zatím dobrovolně nevzdal.

ICTY žádá zadržení 17 lidí zařazených na veřejný seznam obviněných. Mezi nimi jsou i dva nejhledanější - bývalý politický předák bosenských Srbů Radovan Karadžič a bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladič.

Karadžič se zřejmě skrývá v horské oblasti na jihovýchodě Bosny a občas údajně zajíždí do Černé Hory, kde se narodil. Mladič bývá naproti tomu vidět v Srbsku, i když srbské úřady jeho přítomnost na svém území popírají.

ICTY hodlá obvinit ještě stovku lidí, hlavně z Bosny
Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii hodlá do roku 2004, kdy chce ukončit nynější vyšetřování, obvinit ještě asi sto lidí, hlavně občanů Bosny. Haagský tribunál, jehož úkolem je trestat krutosti spáchané za válek v bývalé Jugoslávii v minulém desetiletí, může být v roce 2008 zrušen.

"Tehdy by už měly být skočeny všechny soudní procesy a vyneseny rozsudky," řekl na dnešní konferenci o válečných zločinech v Bělehradě zástupce hlavního žalobce soudu Graham Blewitt. Uvedl, že ICTY nyní připravuje několik desítek případů týkajících se příslušníků všech etnických skupin, které byly zapojeny do nejhoršího krveprolití v Evropě od konce druhé světové války.

"Poslední obžaloby vzneseme do konce roku 2004, budou se týkat asi 100 lidí ... hlavně z Bosny," řekl Blewit a dodal, že soudě podle dosavadního vývoje měl by být tento cíl splněn.

Prokurátor vyzval všechny země, jichž se to týká, tedy srbsko-černohorskou Jugoslávii, Bosnu, Chorvatsko a Makedonii, aby plně spolupracovaly, hlavně pak aby zatkly podezřelé a vydaly je do Haagu a pomáhaly také se shromažďováním důkazů.

"Mezinárodní trestní tribunál dokončí svou práci bez ohledu na úroveň spolupráce," ujistil Blewit a varoval vlády jednotlivých států před zdržováním tohoto procesu. Na bělehradské konferenci, kterou svolala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, se sešlo na 200 právních expertů, představitelů vlád a bojovníků za lidská práva, kteří společně hledali cesty, jak pomoci místním soudům při vedení soudních procesů týkajících se válečných zločinů.

ICTY totiž hodlá vrátit některé případy místním soudům a bude pečlivě sledovat jejich průběh. Blewitt upozornil, že než tribunál tyto případy vrátí zpět, musí si být jist, že svědkové budou mít zajištěnu ochranu během procesu i po něm. Zatím takové podmínky podle něho zajištěny nejsou.

Prokurátor vyzval bělehradskou vládu, aby vydala 18 obviněných, hlavně bosenských Srbů, kteří u ní našli útočiště poté, co byly v Bosně v roce 1996 rozmístěny mezinárodní mírové síly. Sousední Srbsko pro ně bylo bezpečným útočištěm, dokud byl u moci Slobodan Miloševič.

Nové demokratické vládě se podařilo přesvědčit šest z nich, aby se dobrovolně vzdali tribunálu, ale Bělehrad je stále pod tlakem, aby vydal i ostatní. Jugoslávský ministr zahraničí Goran Svilanovič přislíbil ICTY spolupráci a podpořil jeho záměr soustředit se jen na hlavní podezřelé, tedy na předáky, kteří vydávali pokyny k páchání násilností nebo k nim podněcovali.

Pokud jde o další obviněné, Svilanovič ujistil, že srbští soudci jsou dostatečně vzdělaní a schopní, aby se mohli ujmout trestního stíhání ... ale potřebují plnou podporu veřejnosti, která má často tendenci považovat bojovníky spíše za válečné hrdiny než za zločince.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...