Severní Korea na vojenské přehlídce v Pchjongjangu představila zbraně a...

Severní Korea na vojenské přehlídce v Pchjongjangu představila zbraně a techniku. (14. ledna 2021) | foto: AP

KLDR posiluje armádu a trénuje útok na sídlo jihokorejského prezidenta

  • 44
Severní Korea investuje do schopností vést asymetrickou válku. Tvrdí to zpráva jihokorejského ministerstva obrany. KLDR navýšila počet balistických raket a posílila též speciální jednotky. Jižní Korea má navíc k dispozici záznamy, jak severokorejské síly útočí na maketu jihokorejské prezidentské rezidence.

Podle bílé knihy jihokorejského ministerstva obrany KLDR přidala do svého arzenálu čtyři nové typy raket. Počet raketových brigád rozšířila z devíti na 13. Mezi nové zbraně patří tři balistické rakety krátkého dosahu s doletem 400 až 600 kilometrů a jedna z ponorky odpalovaná balistická raketa (SLBM) Pukguksong-3, kterou KLDR otestovala v říjnu 2019.

Experti varují, že nové typy raket jsou lepší ve vyhýbání se obranným systémům. „Jejich cílem je zaútočit ve velmi nízké nadmořské výšce, takže nemohou být zachyceny našimi radarovými systémy,“ sdělil serveru NK News docent Yang Uk z Postgraduální školy národní obrany Hannam University v jihokorejském Tedžonu.

„Zdá se, že Severní Korea rozšířila své stávající raketové vybavení. Analyzujeme, jaké typy raket jsou rozmístěny do nově zřízených jednotek,“ cituje server Korea Times jednoho vojenského činitele. Severokorejské rakety krátkého doletu by měly být schopné zasáhnout jihokorejské cíle, rakety středního doletu pak i americkou strategickou vojenskou základnu na tichomořském Guamu.

Kim může Bidena „přivítat“ odpalem rakety. KLDR vyrobí krizi, čekají experti

Kim Čong-un na poslední vojenské přehlídce slavnostně představil novou SLBM Pukguksong 5. „Nejmocnější zbraně na světě,“ triumfálně psala severokorejská média. Zatím ale nejsou zprávy o tom, že by nový druh rakety KLDR testovala, designem je velmi podobná Pukguksong 3.

Podle expertů vůdce KLDR hodlá využít test rakety jako varovný signál pro novou americkou administrativu. Pokud by americký prezident Joe Biden stupňoval tlak, pak lze očekávat okamžitý test.

Severokorejská armáda čelí zastarávání

Kromě rozšiřování raketových možností KLDR též posilnila speciální oddíly. Poskytla jim modernizované vybavení a dala je na stejnou úroveň běžné armádě, námořnictvu a letectvu. Jihokorejské výzvědné služby mají k dispozici fotky simulace úderů speciálních sil na maketu Modrého domu, jihokorejské prezidentské rezidence.

„Tyto speciální síly budou prvními jednotkami, které proniknou do Jižní Koreje,“ uvádí vojenská analytička Jina Kimová z Korejského institutu pro obrannou analýzu. „Sever investoval do vývoje tradičního, ale asymetrického vybavení, například obojživelných lodí, které lze použít k rychlé infiltraci.“

ANALÝZA: Ještě víc atomovek! Kim hodil Bidenovi rukavici

Severokorejská armáda má nad svým jihokorejským protivníkem číselnou výhodu. Je více než dvakrát větší, podle odhadů má k dispozici 1,28 milionů lidí. Jihokorejských vojáků je podle zprávy 555 tisíc, o 44 tisíc méně než v roce 2018. Jižní Korea chce do roku 2022 snížit číslo na 500 tisíc v rámci reformního plánu, jehož cílem je vytvořit menší, ale chytřejší armádu pomocí špičkových technologií.

Podle Kimové se severokorejská armáda potýká se zastaralým vybavením, které výrazněji snižuje její bojové schopnosti. Momentálně je navíc spousta jednotek zaměřena na konstrukční a opravné práce následků rozsáhlých záplav, ke kterým došlo minulý rok.

Přírodní katastrofy spolu s pokračujícími americkými sankcemi a koronavirovou pandemií způsobily v zemi rozsáhlé ekonomické problémy. Sám Kim Čong-un nečekaně přiznal selhání v pětileté národní strategii hospodářského rozvoje.

Vztahy mezi KLDR a jejím jižním sousedem jsou v poslední době opět napjaté. KLDR vyhodila v červnu minulého roku do povětří styčný úřad obou korejských států. Stalo se poté, co sestra Kim Čong-una Kim Jo-čong hrozila odvetou, pokud Jihokorejci nepřestanou přes hranice pomocí balónů posílat propagandistické letáky. V prosinci Kim Jo-čong znovu vyhrožovala Jižní Koreji, tentokrát v souvislosti s pochybnostmi jihokorejské ministryně zahraničí o nulovém počtu případů koronaviru u severního souseda. 

Severní Korea se svými provokacemi snaží zastrašit jižního souseda: 

16. června 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video